sobota, 17 października 2015

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?


Autor: MileMaison.pl


Herbata to jeden z najbardziej znanych i lubianych napojów, którego spożywanie w wielu kulturach stało się tradycją, a nawet swoistym rytuałem, obrzędem odprawianym zgodnie z ustalonymi od setek, a nawet tysięcy lat zasadami. Dlaczego warto pić herbatę?


Któż z nas nie pamięta scen parzenia herbaty z japońskich filmów? Któż nie widział na wielkim ekranie rosyjskiego samowara? Któż z nas nie zna słynnego powiedzenia „five o’clock” oznaczającego nie tyleż godzinę, co symboliczną porę spędzania czasu przy herbacie przez Anglików? W wielu kulturach uważana jest ona za napar o właściwościach magicznych, a także, za eliksir młodości. Ta ostatnia nazwa szczególnie odnosi się do zielonej herbaty znanej z setek cennych związków, minerałów i innych składników, które mają dobroczynny wpływ na funkcje naszego organizmu. Herbatę odkryli Chińczycy i to oni są najstarszym narodem, który włączył ten życiodajny napój do swojej diety, a tradycja spożywania naparu w tym kraju sięga już 5000 lat.

Herbata dla zdrowia i urody

Ciemny w kolorze lub słomkowy napar o charakterystycznym aromacie to przede wszystkim kopalnia cennych związków, dzięki którym możemy poczuć się lepiej na dłużej zachować młodość. Herbata to określenie obejmujące setki mieszanek suszu – białych, czarnych, zielonych i czerwonych - przygotowywanych z różnych krzewów, z młodych lub dojrzałych liści z dodatkiem łodyg, fermentowanych, poddawanych suszeniu i innym procesom, które wydobywają jej wyjątkowe walory zdrowotne. Herbatę najlepiej pić w ceramicznym kubku, który utrzyma jej temperaturę i zarazem podniesie klimat samego spożywania naparu, dodając mu elegancji. Kubki ceramiczne w pięknych kolorach, zdobione kwiatkami, serduszkami, scenkami rodzajowymi bywają elementem codzienności, częścią odprawianego każdego dnia rytuału, dzięki któremu ta porcja zdrowia trafia do naszego organizmu wraz z przyjemnością jej picia.

Któż z nas nie miewał takiej chwili, że w momentach dużego stresu, kiedy trzeba walczyć z codziennymi problemami, z kłopotliwym klientem, upartym szefem czy krnąbrnym dzieckiem ma ochotę sięgnąć po swój ulubiony ceramiczny kubek i sączyć z niego gorący napar herbaciany? Dzięki swoim chemicznym właściwościom herbata pozwala nam się odprężyć, zrelaksować, a za sprawą zawartej w niej kofeiny odświeża umysł, poprawia samopoczucie i zmienia nastawienie do otoczenia, dzięki czemu znacznie łatwiej radzimy sobie z problemami. Prawdziwym herbacianym skarbem są antyoksydanty, które wyłapują szkodliwe wolne rodniki niszczące nasze komórki, tym samym opóźniając efekty starzenia. Tajemniczy składnik o nazwie galusan epigalokatechiny, jest aż 20 razy skuteczniejszy niż tak ceniona przez nas witamina C. Herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawałów serca, zawarte w niej polifenole obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów, hamują replikację wirusów w infekcjach, a herbaciany napar sprzyja odchudzaniu i relaksuje.

Herbata i tradycja

Spożywanie herbaty może by codzienną czynnością towarzysząc posiłkom, ale też może przekształcić się w rytuał, jak w przypadku wspomnianej Japonii czy Anglii. Napój ten pija się również w naszym kraju, a jego spożycie jest znaczne. Polacy jednak rzadko traktują herbatę, jako napar wymagający specjalnych zabiegów i tylko w niektórych kręgach koneserów, prawdziwych miłośników i znawców herbaty. W tych kręgach jest on przygotowywany zgodnie z przepisami włącznie ze ścisłym określeniem temperatury wody, czasu parzenia i obowiązkowych dodatków. Niewiele osób wie, że właściwe postępowanie podczas przygotowywania napoju pozwala wydobywać z niego najważniejsze walory, natomiast zbyt długie parzenie wpływa na napar negatywnie zarówno kontekście jego składu, jak i smaku. Prawidłowe parzenie herbaty jest uzależnione od jej gatunków, jednak wrzątku, a nawet gotowania wymaga jedynie herbata lapacho. Wszystkie pozostałe odmiany zalewa się wodą o temperaturze od 70-95 stopni i zaparza kilka minut pod przykryciem.

Prawidłowe parzenie herbaty wymaga odpowiednich naczyń. Należą do nich porcelanowe dzbanki, często dodatkowo wyposażone w specjalne zaparzacze, dzięki którym łatwo można usunąć liście pozostawiając czysty napar. Dzbanek może też mieć specjalne wbudowane sitko, odcedzające napar podczas wylewania. Piękne porcelanowe dzbanki do parzenia herbaty są nie tylko wygodne, ale i piękne, dodatkowo dodając atrakcyjności piciu tego napoju. W różnych kulturach tradycja wiąże się też ze sposobem przyrządzania herbaty oraz z naczyniami, w jakich się ją przygotowuje i podaje. Japoński rytuał wymaga specjalnego czajnika i niewielkich czarek, ale również sposobu wypijania ich zawartości. W angielskiej tradycji herbacie towarzyszyła wyjątkowo elegancka oprawa w postaci specjalnej zastawy, a napój ten był obowiązkowym poczęstunkiem dla odwiedzających gości.

Herbata na podwieczorek

Herbata nam Polakom przeważnie kojarzy się z codziennym posiłkiem i napojem podawanym do popijania kanapek, jednak w tradycji z przeszłości, a także w wielu innych kulturach ten napar nieodwołalnie łączy się z podwieczorkiem i spotkaniami towarzyskimi. Takie spotkania wymagają odpowiedniej oprawy, dlatego tam, gdzie kultywuje się ten zwyczaj w domu na wyposażeniu zawsze podostaje elegancki zestaw do herbaty. Dzbanek, kubki lub filiżanki z prowansalskiej porcelany całkowicie zmieniają oblicze picia herbaty, a serwowana na stół w takich naczyniach smakuje o wiele lepiej i pozwala cieszy się jej wyjątkowym aromatem. Herbatę pija się na wiele sposobów, dlatego również zastawa do niej jest zróżnicowana. Amatorzy czystych naparów typu Earl Grey, z dodatkiem aromatycznej bergamotki, skórek pomarańczowych i innych składników z pewnością najlepiej docenią aromat z otwartych filiżanek.

Herbata spożywana z mlekiem wymaga niewielkiego dzbanuszka, który pozwoli dozować dodatek wygodnie wlewając go do filiżanki lub kubka bez ryzyka zabrudzenia eleganckiej sukienki. Dzbanuszki do mleka są jednym z elementów wyposażenia serwisów herbacianych, lub mogą być dobrane samodzielnie. Nie można też zapomnień o konfiturach – szczególnie tych z malin, wyrabianych samodzielnie w domu i tak cenionych podczas jesiennych i zimowych przeziębień. Do serwowania konfitur znajdą się piękne szklane naczynia, które nie tylko pozwolą na wygodne umieszczenie w nich owocowego specjału, ale też będą prawdziwą ozdobą stołu. Podobne naczynia, o ciekawych kształtach i pięknym wzornictwie pomogą w zaserwowaniu miodu – kolejnego cennego dodatku smakowego do herbaty. Dodając do tego asortymentu piękne porcelanowe cukiernice, miseczki na plasterki cytryny i elegancką paterę na ciasto można być usatysfakcjonowanym nie tylko samym naparem, ale i przyjemnością delektowania się nim w pięknym otoczeniu i miłym towarzystwie. Stylowa zastawa stołowa to to, czego w domu miłośnika herbacianego napoju nie moze zabraknąć. To najlepszy i najdoskonalszy sposób na to, aby prosta z pozoru herbata stała się źródłem niezwykłych, wielozmysłowych doznań.


MileMaison.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Domowe ekspresy do kawy

Domowe ekspresy do kawy


Autor: Artykuły Specjalne


Marzycie, żeby mieć w domu ekspres do kawy? Taki, dzięki któremu można szybko przygotować smaczną kawę, a nawet latte macchiato za jednym przyciskiem. Jednak nierzadko zdarzają się sytuacje, gdy kupujący gubi się w asortymencie oferowanym przez sklepy.



Domowe ekspresy do kawy

Marzycie, żeby mieć w domu ekspres do kawy? Taki, dzięki któremu można szybko przygotować smaczną kawę, a nawet latte macchiato za jednym przyciskiem. Jednak nierzadko zdarzają się sytuacje, gdy kupujący gubi się w asortymencie oferowanym przez sklepy. Nawet, kiedy zdecyduje się już, jakie funkcje ma posiadać aparat, to okazuje się, że nadal kwestią do wyboru pozostaje producent. Oczywiście jest wiele różnych rodzajów ekspresów do kawy, poczynając od dużych maszyn używanych profesjonalnie (punkty gastronomiczne), poprzez aparaty produkowane z przeznaczeniem do biur, a kończąc na tych, do użytku domowego. To właśnie o tych ostatnich będzie ten artykuł.

Ekspresy do kawy Jura


zTjtRtN3iPk76b+b9P8BBQjtYacFHsIAAAAASUVORK5CYII=

Ta firma przede wszystkim wyróżnia się tym, że specjalizuje się tylko i wyłącznie w produkcji ekspresów do kawy. „Jura“ to szwajcarska firma, która produkuje automatyczne ekspresy do kawy od 1980 roku. Oferowany przez nią wybór aparatów jest bardzo szeroki – pozwala wybrać idealny automat według swoich potrzeb. Wszystkie automatyczne ekspresy do kawy Jura mają wbudowany młynek do mielenia kawy ziarnistej (jej wszystkich rodzajów), który automatycznie dostosowuje stopień mielenia w zależności od gatunku kawy.

Do użytku domowego przeznaczone są następujące ekspresy do kawy Jura:

l Seria IMPRESSA Z

l Seria IMPRESSA S – aparaty dość duże, ale stylowe i eleganckie;

l Seria IMPRESSA J – jedna z najbardziej atrakcyjnych pod względem wyglądu, posiadająca dotykowy ekran obsługi;

l Seria IMPRESSA F – jedna z najbardziej popularnych, której modele wyróżniają się kompaktowym i pięknym wyglądem;

l Seria IMPRESSA C – dla lubiących wyróżniający się styl, czarne; ekonomiczne pod względem zużycia energii;

l Seria ENA – wyróżnia ją kompaktowość, która jest ważna dla tych, którzy mają mało miejsca na aparat, a przy tym chcą, aby wyglądał on atrakcyjnie i stylowo;

l Seria ENA micro – najmniejszy automatyczny ekspres do kawy na świecie; minimalistyczny w stylu, ale elegancki; przygotowuje tylko jedną kawę na raz.

Większość ekspresów do kawy Jura ma szybko działający element grzejny, funkcje automatycznego czyszczenia i odkamieniania, możliwość przygotowywania różnych rodzajów kawy za jednym przyciskiem, tackę ze stali nierdzewnej, a co najważniejsze – materiały używane do ich produkcji są najwyższej jakości, a najnowsze rozwiązania technologiczne zapewniają ich niezawodność i trwałość.

Ekspresy do kawy Saeco

Firma Saeco również specjalizuje się w produkcji i sprzedaży ekspresów do kawy (należy ona do koncernu „Philips“). Aparaty te przygotowują różne rodzaje kawy za jednym przyciskiem. Mielona jest tylko taka ilość kawy, jaka potrzebna jest do przygotowania jednej porcji kawy, przy czym można regulować jej moc. We wszystkich automatach „Saeco“ montowany jest taki sam system parzenia kawy, jest możliwość zainstalowania filtra do wody, automatyczne systemy płukania i odkamieniania oraz systemy ostrzegające, np. informujące o konieczności opróżnienia pojemnika na fusy lub napełnienia zbiornika na wodę. Ponadto dzięki dyszy gorącej wody, można przygotować wrzątek na herbatę, gorącą czekoladę lub zupkę instant.

Ekspresy Saeco do użytku domowego:

l Linia Intuita – ekspresy z tej serii są łatwe w obsłudze; przygotowują wszystkie rodzaje kawy, której moc i ilość można programować; ceramiczny młynek działa szybko, cicho i równomiernie rozdrabnia ziarna;

l Minuto - cieszy nie tylko smaczną kawą parzoną ze świeżo zmielonych ziaren, ale i swoim kompaktowym rozmiarem oraz solidnym wyglądem; automatyczne funkcje płukania i odkamieniania, za jednym naciśnięciem guzika, czyszczą urządzenie, co zapewnia mu trwałość i smaczną kawę.

l Xsmall – dla tych, którzy chcą mieć dobry aparat w „dobrej” cenie; wyróżnia go nietypowy wygląd o zaokrąglonych kształtach; przy jego pomocy można przygotować wszystkie rodzaje kawy;

l Manual Espresso Poemia - półautomatyczne (kolbowe) ekspresy do kawy.

Jura i Saeco to jedni z najpopularniejszych producentów ekspresów do kawy. Oczywiście są i inni, jak np. Siemens/Bosh, Nivona czy DeLonghi. Odpowiednio zadbane, wszystkie ekspresy będą przygotowywać smaczną kawę. Różnice występują w dostępności różnych dodatkowych funkcji, sposobie spieniania mleka, szczegółach technicznych i oczywiście, a może przede wszystkim – wyglądem.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 19 września 2015

Kawa - ona ma siłę!

Kawa - ona ma siłę!


Autor: Marta Janczarek


Niektórzy piją jej szybką filiżankę przed pracą. Inni jej wręcz nie lubią. A są osoby, które picie kawy wręcz celebrują i chętnie zgłębiają o niej wiedzę. Dlaczego kawa budzi takie emocje?


Kawa wywodzi się z Etiopii i ma długą, interesującą historię. Jej odkrycie, sprowadzenie do Europy, a następnie do Polski, przebyło długą drogę, zanim stała się popularnym trunkiem, dostępnym dla każdego. Chociaż, jak wiemy, są gatunki kaw, które poprzez swój prestiż, związany z pochodzeniem i sposobem uprawy, nabywają tylko najmożniejsi znawcy.

Wyróżniamy kilka gatunków kawy, jednak najpopularniejszą jest Arabica. Oprócz tego mamy też kilka jej rodzajów - Espresso, Espresso macchiato, Caffè latte, Latte macchiato, Caffè coretto, Café noisette, Melange. Możliwości jest naprawdę sporo i musimy sami wybrać, która kawa najbardziej nam smakuje i sprawia, że się po niej dobrze czujemy. Każda z tych kaw ma inny sposób przyrządzenia i dla wielu osób stało się to pasją.

W codziennym życiu pijemy kawę, aby dostarczyła nam energii, gdy nasz organizm jest ospały i potrzebujemy dodatkowego bodźca, aby móc sprawnie funkcjonować. Pijemy ją bezrefleksyjnie, nie zastanawiając się, co nam właściwie daje jej picie. A daje całkiem sporo - zmniejsza ryzyko zachorować na różne choroby, takie jak cukrzyca czy marskość wątroby. Dodatkowo ułatwia koncentrację i przyspiesza metabolizm. Dlatego wartą ją pić, oczywiście w bezpiecznej ilości, najlepiej maksymalnie cztery filiżanki dziennie.

Są również minusy jej picia, jednak rozsądne picie kawy nie wywoła poważnych problemów z naszym zdrowiem. Najbardziej znaną dolegliwością są zaburzenia snu, rozdrażnienie i przyspieszone bicie serca. Może występować również ból żołądka. Dlatego powinniśmy sami dostosować ilość kawy do naszego organizmu, bo na każdego człowieka kawa działa inaczej. Zdecydowanie z tym napojem powinny uważać kobiety w ciąży. Zaleca się picie dwóch filiżanek dziennie, jednak dla dobra dziecka warto i tę ilość ograniczyć.


Najróżniejsze kawy można znaleźć w sieci - zobacz

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 31 maja 2015

Krótka historia kawy

Krótka historia kawy


Autor: Krzysztof Mroczko


Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Różne są jej rodzaje, sposoby podawania. Ale jaka była historia tego napoju?


Kawa pochodzi z półwyspu Arabskiego, napary przyrządzane z palonych ziaren kawowca rozpowszechniali początkowo Beduini, prowadzący koczowniczy tryb życia. Kiedy w XV wieku tereny te stały się miejscami handlu prowadzonego z innymi częściami Imperium Osmańskiego, miasto o nazwie Mokka stało się portem, skąd kawa rozpoczęła swój pochód do międzynarodowej sławy i powszechnego uznania. Początki, jak to zazwyczaj bywa, nie były łatwe.

Właściwości pobudzające, jakimi charakteryzuje się kawa, często budziły sprzeciwy i otwartą niechęć. Uznawano kawę za napój będący używką podobną do alkoholu, szkodliwą dla zdrowia. Sprzeciwy zgłaszali również religijni ortodoksi, tak muzułmanie jak i ci wywodzący się z kręgów chrześcijaństwa. Kiedy jednak zorientowano się, że picie kawy nie szkodzi w wykonywaniu obowiązków w pracy, ugięto się przed faktami. Nie bez znaczenia był zapewne także i aspekt finansowy, bo popyt na kawę wzrastał, a wraz z nim dochody ludzi zajmujących się sprzedażą kawy. Imperium Osmańskie stało się głównym beneficjentem nowej mody.

Szybko zaczęły również powstawać pierwsze kawiarnie, w Stambule otwarto taki lokal już w połowie XVI wieku. Przybywający do stolicy imperium cudzoziemcy szybko docenili nowy dla nich napój. Włosi pierwsi sprowadzili kawę do Europy. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu lat powstały kawiarnie w wielu europejskich miastach. Najbardziej znane kawiarnie znajdują się w Wiedniu, który z picia kawy uczynił modną rozrywkę, niejako przy okazji tworząc kanony picia kawy.

Kawa w Polsce

Przyjęliśmy wierzyć, że kawę po raz pierwszy do Polski sprowadził dopiero Jan III Sobieski, zdobywając sporą ilość kawy w postaci łupu wojennego po zwycięskiej bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Nie jest to jednak prawda, kawę serwowano już wcześniej, wszak cały wiek XVII mieliśmy kontakty z Turcją. Początkowo kawa była napojem dość drogim i stąd przeznaczonym jedynie dla szlachty i arystokracji. W XVIII wieku kawa powoli stawała się coraz bardziej powszechna, z całą pewnością pili ją mieszczanie i rzemieślnicy. Kawę początkowo pito jedynie czarną, później dopiero zaczęto dodawać dodatki w rodzaju cukru, mleka lub słodkiej śmietany.

W wieku dwudziestym kawa rozpowszechniła się na wszystkie warstwy społeczne, a kawiarniane życie stawało się nieodłącznym elementem życia towarzyskiego. Dziś nadal modne jest spotykanie się w kawiarniach.


Preparaty ziołowe, naturalne preparaty, herbatki ziołowe i inne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy znasz rodzaje herbaty?

Czy znasz rodzaje herbaty?


Autor: Krzysztof Mroczko


W Japonii picie herbaty jest rytuałem, swymi korzeniami sięgającym starożytności. Picie tego napoju stanowi całą filozofię, na której opiera się kultura japońska. Herbata prawdopodobnie pochodzi z górskich szczytów Chin. Od stuleci znana jest na całym świecie, wciąż walcząc z kawą o prymat najpopularniejszego na świecie napoju.


Odmian herbaty jest wiele, najprościej ograniczyć się do charakterystyki poszczególnych odmian posługując się kolorem. Wyróżnić można herbatę czarną, zieloną, czerwoną, białą i żółtą. Każdy z kolorów charakteryzuje się nie tylko odmienną barwą naparu, ale także sposobem przygotowania liści.

Herbata czarna

Herbata czarna jest najbardziej oksydowana spośród wszystkich gatunków herbat. Jej cechą charakterystyczną jest mocny napar, intensywny zarówno w kolorze jak i smaku. Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty można zaliczyć między innymi takie odmiany: Ceylon, Earl Grey, Yunnan i Lapsang souchong.

Herbata zielona

O ile wciąż najbardziej rozpowszechnioną herbatą jest jej czarna odmiana, herbata zielona coraz mocniej podbija świat zachodni. Swoją rosnącą popularność zawdzięcza przede wszystkim badaniom naukowym, które wciąż próbują potwierdzić jej dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Regularne picie zielonej herbaty miało by między innymi być skuteczne w zapobieganiu raka, zwłaszcza raka jelita grubego. Teorie te nie znajdują jak dotąd potwierdzenia, wiadomo na pewno jedynie to, że picie zielonej herbaty pomaga w różnego rodzaju dietach regulujących masę ciała. Wśród wielu odmian zielonej herbaty, warto wyróżnić przede wszystkim te pochodzące z Japonii, między innymi Matcha i Sencha.

Herbata czerwona

Herbata ta zawdzięcza swoją barwę dodatkowym procesom fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan. Bardzo silny smak i zapach to nie jedyne cechy tej herbaty. Dodatkowe zabiegi, jakimi poddana została herbata, pozwala przechowywać ją bez straty jakości nawet kilkadziesiąt lat, co jest niemożliwe w przypadku innych rodzajów herbaty. Najsłynniejszą z czerwonych herbat jest herbata Pu-erh.

Herbata biała

Herbata powstaje z młodych pączków, które zebrano zanim zaczęły się rozwijać, wczesną wiosną. Dlatego też jej wywar ma delikatną słabą barwę. Z uwagi na unikalny charakter tej herbaty jej ceny są najwyższe spośród wszystkich.

Herbata żółta

Ten rodzaj herbaty powstaje jedynie w Chinach, gdzie uważana jest za najbardziej wykwintną spośród wszystkich. Przygotowuje się podobnie jak białą, z tą różnicą, że wysuszone liście poddaje się procesowi fermentacji nieenzymatycznej.

Niezależnie od tego, jaką herbatę najchętniej wybieramy na co dzień, warto pamiętać o tym, że istnieją inne gatunki, które z całą pewnością są warte spróbowania.


Zioła i naturalne preparaty na każdą kieszeń.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.