niedziela, 31 maja 2015

Krótka historia kawy

Krótka historia kawy


Autor: Krzysztof Mroczko


Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Różne są jej rodzaje, sposoby podawania. Ale jaka była historia tego napoju?


Kawa pochodzi z półwyspu Arabskiego, napary przyrządzane z palonych ziaren kawowca rozpowszechniali początkowo Beduini, prowadzący koczowniczy tryb życia. Kiedy w XV wieku tereny te stały się miejscami handlu prowadzonego z innymi częściami Imperium Osmańskiego, miasto o nazwie Mokka stało się portem, skąd kawa rozpoczęła swój pochód do międzynarodowej sławy i powszechnego uznania. Początki, jak to zazwyczaj bywa, nie były łatwe.

Właściwości pobudzające, jakimi charakteryzuje się kawa, często budziły sprzeciwy i otwartą niechęć. Uznawano kawę za napój będący używką podobną do alkoholu, szkodliwą dla zdrowia. Sprzeciwy zgłaszali również religijni ortodoksi, tak muzułmanie jak i ci wywodzący się z kręgów chrześcijaństwa. Kiedy jednak zorientowano się, że picie kawy nie szkodzi w wykonywaniu obowiązków w pracy, ugięto się przed faktami. Nie bez znaczenia był zapewne także i aspekt finansowy, bo popyt na kawę wzrastał, a wraz z nim dochody ludzi zajmujących się sprzedażą kawy. Imperium Osmańskie stało się głównym beneficjentem nowej mody.

Szybko zaczęły również powstawać pierwsze kawiarnie, w Stambule otwarto taki lokal już w połowie XVI wieku. Przybywający do stolicy imperium cudzoziemcy szybko docenili nowy dla nich napój. Włosi pierwsi sprowadzili kawę do Europy. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu lat powstały kawiarnie w wielu europejskich miastach. Najbardziej znane kawiarnie znajdują się w Wiedniu, który z picia kawy uczynił modną rozrywkę, niejako przy okazji tworząc kanony picia kawy.

Kawa w Polsce

Przyjęliśmy wierzyć, że kawę po raz pierwszy do Polski sprowadził dopiero Jan III Sobieski, zdobywając sporą ilość kawy w postaci łupu wojennego po zwycięskiej bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Nie jest to jednak prawda, kawę serwowano już wcześniej, wszak cały wiek XVII mieliśmy kontakty z Turcją. Początkowo kawa była napojem dość drogim i stąd przeznaczonym jedynie dla szlachty i arystokracji. W XVIII wieku kawa powoli stawała się coraz bardziej powszechna, z całą pewnością pili ją mieszczanie i rzemieślnicy. Kawę początkowo pito jedynie czarną, później dopiero zaczęto dodawać dodatki w rodzaju cukru, mleka lub słodkiej śmietany.

W wieku dwudziestym kawa rozpowszechniła się na wszystkie warstwy społeczne, a kawiarniane życie stawało się nieodłącznym elementem życia towarzyskiego. Dziś nadal modne jest spotykanie się w kawiarniach.


Preparaty ziołowe, naturalne preparaty, herbatki ziołowe i inne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy znasz rodzaje herbaty?

Czy znasz rodzaje herbaty?


Autor: Krzysztof Mroczko


W Japonii picie herbaty jest rytuałem, swymi korzeniami sięgającym starożytności. Picie tego napoju stanowi całą filozofię, na której opiera się kultura japońska. Herbata prawdopodobnie pochodzi z górskich szczytów Chin. Od stuleci znana jest na całym świecie, wciąż walcząc z kawą o prymat najpopularniejszego na świecie napoju.


Odmian herbaty jest wiele, najprościej ograniczyć się do charakterystyki poszczególnych odmian posługując się kolorem. Wyróżnić można herbatę czarną, zieloną, czerwoną, białą i żółtą. Każdy z kolorów charakteryzuje się nie tylko odmienną barwą naparu, ale także sposobem przygotowania liści.

Herbata czarna

Herbata czarna jest najbardziej oksydowana spośród wszystkich gatunków herbat. Jej cechą charakterystyczną jest mocny napar, intensywny zarówno w kolorze jak i smaku. Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty można zaliczyć między innymi takie odmiany: Ceylon, Earl Grey, Yunnan i Lapsang souchong.

Herbata zielona

O ile wciąż najbardziej rozpowszechnioną herbatą jest jej czarna odmiana, herbata zielona coraz mocniej podbija świat zachodni. Swoją rosnącą popularność zawdzięcza przede wszystkim badaniom naukowym, które wciąż próbują potwierdzić jej dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Regularne picie zielonej herbaty miało by między innymi być skuteczne w zapobieganiu raka, zwłaszcza raka jelita grubego. Teorie te nie znajdują jak dotąd potwierdzenia, wiadomo na pewno jedynie to, że picie zielonej herbaty pomaga w różnego rodzaju dietach regulujących masę ciała. Wśród wielu odmian zielonej herbaty, warto wyróżnić przede wszystkim te pochodzące z Japonii, między innymi Matcha i Sencha.

Herbata czerwona

Herbata ta zawdzięcza swoją barwę dodatkowym procesom fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan. Bardzo silny smak i zapach to nie jedyne cechy tej herbaty. Dodatkowe zabiegi, jakimi poddana została herbata, pozwala przechowywać ją bez straty jakości nawet kilkadziesiąt lat, co jest niemożliwe w przypadku innych rodzajów herbaty. Najsłynniejszą z czerwonych herbat jest herbata Pu-erh.

Herbata biała

Herbata powstaje z młodych pączków, które zebrano zanim zaczęły się rozwijać, wczesną wiosną. Dlatego też jej wywar ma delikatną słabą barwę. Z uwagi na unikalny charakter tej herbaty jej ceny są najwyższe spośród wszystkich.

Herbata żółta

Ten rodzaj herbaty powstaje jedynie w Chinach, gdzie uważana jest za najbardziej wykwintną spośród wszystkich. Przygotowuje się podobnie jak białą, z tą różnicą, że wysuszone liście poddaje się procesowi fermentacji nieenzymatycznej.

Niezależnie od tego, jaką herbatę najchętniej wybieramy na co dzień, warto pamiętać o tym, że istnieją inne gatunki, które z całą pewnością są warte spróbowania.


Zioła i naturalne preparaty na każdą kieszeń.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Dlaczego warto pić kawę zbożową?


Autor: Krzysztof Mroczko


Kawa zbożowa dobrze znana jest każdemu. Czy jednak nadaje się do picia tylko dla dzieci i osób w podeszłym wieku? Kawa zbożowa jest tak dobra dla naszego zdrowia, że powinien pić ją każdy, niezależnie od wieku.


Kawa zbożowa przywędrowała na polskie ziemie z Prus, gdzie była kawą przeznaczoną dla mniej zamożnych warstw społecznych, które nie mogły sobie pozwolić na picie kawy sprowadzanej z zagranicy. Wytwarzana z palonych ziaren żyta, pszenicy lub cykorii, była po prostu znacznie tańszym produktem. W okresie wojen była także popularnym substytutem kawy arabskiej. Po dziś dzień niektórzy, zwłaszcza osoby pamiętające jeszcze czasy „przejściowych trudności w zaopatrzeniu” kawę zbożową traktują często jako marny substytut kawy prawdziwej. To nieco mylne pojęcie, bo tego rodzaju kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Kawa zbożowa od dawna jest polecana przez wielu lekarzy i dietetyków. Ziarna zbóż zawierają niezwykle cenny błonnik, który jest bardzo korzystny dla organizmu. Szczególnie polecana jest osobom na diecie, bowiem tego rodzaju napój nie zawiera zbyt wielu kalorii, a dodatkowo wspomaga pracę jelit, co dzieje się dzięki wspomaganiu aktywności mikroflory jelitowej. Zwiększone w ten sposób przyspieszenie procesu przemiany materii znacznie ułatwiają trawienie.

Kawa zbożowa to również bogate źródło witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, dodatkowo wpływają korzystnie na wygląd skóry i włosów. Magnez, również obecny w kawie z palonych ziaren zbóż, to kolejny cenny dla organizmu składnik, bez którego utrudnione jest prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiedzialnego za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowo-mięśniowych.

W bardzo prosty sposób można dodatkowo wzmocnić chłonność cennych dla naszego organizmu składników kawy zbożowej. Wystarczy dodać do niej odrobinę mleka, a zawarte w niej mikroelementy i minerały będą jeszcze lepiej przyswajalne przez organizm. Z tego też względu picie kawy zbożowej zalecane jest dzieciom. Najmłodsi mający problem z przyswajaniem mleka również dzięki filiżance popularnej "zbożówki" przyzwyczają swój organizm do spożywania produktów mlecznych.

Dziś kawa zbożowa jest powszechnie dostępna w wielu wersjach, w tym torebkowej i rozpuszczalnej. Nierzadko producenci, wśród których największe marki to „Inka” i „Anatol”, wzbogacają swoje produkty o dodatki smakowe, na przykład wanilię.


Kawy ziołowe, naturalne leki przeciwzapalne i inne preparaty ziołowe do kupienia we Wrocławiu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pyszna kawa w pracy – wybieramy ekspres ciśnieniowy do biura

Pyszna kawa w pracy – wybieramy ekspres ciśnieniowy do biura


Autor: Iga Udziec


Są łatwe w obsłudze i pozwalają cieszyć się doskonałym smakiem kawy – ekspresy do kawy w pracy to ulubione urządzenia wszystkich pracowników. Wypijane we wspólnym gronie napoje pełnią integrującą rolę i pobudzają zespół do działania. Jak wybrać ekspres ciśnieniowy do biura?


Dlaczego ekspres ciśnieniowy do biura to dobry pomysł?

Ponieważ w miejscu pracy pija się dużo kawy i takie urządzenia jak ekspres musi pracować praktycznie cały dzień. Urządzenie tego typu pozwala na przygotowanie wielu filiżanek kawy dziennie i bez konieczności długiego czekania. Wystarczy wcisnąć guzik i już – kubek napoju ze świeżo zmielonych ziarenek gotowy. Ponadto „ciśnieniówki” są łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Po pierwsze – kompaktowy rozmiar

Kuchnie pracownicze lub zakładowe zazwyczaj są wypełnione sprzętami i jedzeniem pracowników, dlatego warto wybrać ekspres ciśnieniowy o kompaktowej budowie, które nie zajmuje potrzebnego miejsca. Cięższy sprzęt jest zazwyczaj bardziej stabilny – znajdź mu miejsce na blacie kuchennym, w pobliżu kranu z czystą wodą i kosza na zużytą kawę. Ważny też jest rozmiar zbiornika na fusy.

Po drugie – wybór funkcji

Sprawdź, czy ekspres – oprócz małej czarnej – potrafi przygotować latte albo cappucino. To zawsze urozmaicenie dla klientów i gości. Regulacja emisji pary czy automatyczny system spieniania jest ważny, jeśli lubisz samodzielnie bawić się w przygotowywanie kawy. Jeśli wolisz postawić na maszynę, sprawdź po prostu, czy jest w stanie zrobić dla ciebie filiżankę wypełnioną naparem z puszystą pianką.

Po trzecie – filtr wody

Kontrolka informująca o konieczności zmiany filtra na wody to gadżet ułatwiający utrzymanie maszyny w dobrym stanie. Woda przed parzeniem kawy w ekspresie jest filtrowana przez wkład węglowy. Dzięki temu ma lepszy smak i zapach.

Dodatkowe udogodnienia

Ciekawe opcje to regulacja mocy kawy czy funkcja pamięci twojego ulubionego napoju – każdy pracownik będzie zadowolony z szybkiego dopasowania urządzenia do własnych preferencji.Wybierając ekspres do kawy, sprawdź również producenta i opinie o nim. Warto także upewnić się, czy marka posiada renomę w produkcji urządzeń tego typu.


Podsumowując, ekspresy ciśnieniowe są wygodne i łatwe w obsłudze. Wybierz urządzenie wielofunkcyjne, łatwe do utrzymania w czystości i o kompaktowym rozmiarze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Yerba mate – naturalny energetyk

Yerba mate – naturalny energetyk


Autor: Milena Zamojska


O prozdrowotnych właściwościach naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego wiedzą mieszkańcy Paragwaju, Argentyny lub Urugwaju, którzy ziołowym naparem raczą się niemalże codziennie. Herbata o silnych właściwościach pobudzających organizm zawitała do Polski, stając się poważną konkurencją dla kawy.


Tradycja picia zielonego naparu

Jak mówi tradycja, yerba mate została odkryta przez Jezuitów w XVII wieku, którzy jako misjonarze dotarli do dorzecza Panay w Ameryce Południowej. Miejscowa ludność masowo piła napar z liści miejscowego krzewu, który redukował zmęczenie, zmniejszał uczucie głodu, jak i dodawał energii. Zielony napar misjonarze przywieźli do Europy i rozpropagowali jako alternatywę dla chińskiej herbaty.

W Ameryce Południowej picie yerba mate przyjęło postać pewnego rytuału. Ceremoniał picia powtarzany jest codziennie, wpływając na zacieśnienie więzi międzyludzkich. Uczestnicy siadają w kręgu przy ognisku, a osoba najstarsza wiekiem bądź gospodarz przygotowuje mate, którą pije, a następnie przekazuje współtowarzyszom. Zużyty susz wyrzuca się na ziemię, by w symboliczny sposób oddać matce naturze to, co dała.

Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate?

Rozpoczynając proces parzenia warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Ziół nie wolno zalewać wrzątkiem, gdyż wtedy susz się zaparzy, tracąc swoje pobudzające właściwości, a i sam smak będzie nieprzyjemny. Yerba mate najlepiej zalać wodą w temperaturze od 70 – 84 stopni Celsjusza. Mniejsza temperatura złagodzi smak, jednak zbyt niska sprawi, że napar nie będzie smaczny. Tradycyjnie napar podaje się w naczyniu zwanym matę, a sączy się go przez bombillę, czyli słomkę zakończoną sitem. Ważne, aby aby lejąc wodę wypełnić przestrzeń pomiędzy suszem, a ścianką naczynka. Herbatę można zalewać wielokrotnie, aż do momentu gdy straci esencję.

Energia na cały dzień

Coraz szersze grono osób wybiera specyfik z Paragwaju, zamiast wypłukującej magnez – kawy. Yerba mate oprócz walorów smakowych niesie ze sobą potężną dawkę energii na cały dzień. Napar pobudza do działania dzięki zawartości substancji z grupy ksnatyn – kofeiny oraz teobrominy. Napar zawiera również wiele potrzebnych dla organizmu witaminy m.in. A, C, H, PP oraz minerały- magnez, cynk, potas i chrom. Napar odżywia organizm, a w momentach kiedy jest wyczerpany, potrafi przywrócić siły witalne i umysłowe, które są niezbędne do nauki czy pracy. Napar z suszu świetnie wpływa na nasze samopoczucie, a także poprawia nastrój. Jest niczym naturalny antydepresant, którego działanie można porównać do uwalnianych podczas aktywności fizycznej, hormonów szczęścia – endorfin. Pijąc napar z ostrokrzewu paragwajskiego, zachowasz zdrowe ciało i otwarty umysł.


Po inspirację zajrzyj na www.nokaut.pl/yerba-mate

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kawowe desery - inspiracje i przepisy

Kawowe desery- inspiracje i przepisy


Autor: Avernus


Bywają takie dni w roku kiedy za oknem plucha, deszcz, zimno, a mimo ogromnej chęci pozostania pod ciepłą kołdrą musisz się zmobilizować do pobudki i wyjścia na zewnątrz. Niezbędne są wtedy dwie rzeczy: parasolka i …pyszna kawa w ulubionym kubku


Czarny napój rozgrzewa i dodaje energii na pierwsze godziny nadchodzącego długiego dnia. Naukowo udowodniono, że już sam zapach kawy poprawia nastrój i działa pobudzająco.

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a standardowe dodatki mleka i cukru zdecydowanie Ci się znudziły, pozwól sobie na szczyptę baristycznej kreatywności. Chcąc urozmaicić codzienny rytuał parzenia kawy, możesz przyrządzić ją w sposób nieco bardziej nieszablonowy: na słodko, wzbogacając dodatkami w postaci owoców, czekolady, miodu czy aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir. Pełnoletnim amatorom kawy zaproponuj wersję z alkoholem. Idealną koncepcją będzie połączenie likieru, mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz mocnego espresso – przepis taki znajdziesz na stronie… .

Mając ochotę na coś słodkiego, spróbuj przyrządzić prosty i przede wszystkim szybki deser kawowy. Do bardzo gorącego napoju dorzuć kostkę lub dwie ulubionej czekolady i maliny (mogą być mrożone) lub ich zamiennik – gęsty sok, a wierzch udekoruj bitą śmietaną. Często wybieranym i bardzo lubianym dodatkiem do kawy jest gałka lodów. Smakosze odrobinę mniej gorzkiego smaku kofeiny mieszają w proporcjach pół na pół kawę ze słodkim kakao.




Kawa z piankami

Chcąc zaskoczyć gości niebanalnym i nieco bardziej skomplikowanym pomysłem na kawę, zaproponuj im gorzką wersję ze spienionym mlekiem i garścią mini pianek marshmallows na wierzchu kubka. Dodają lekko waniliowego smaku do całości, a po ich użyciu konsystencja napoju staje się bardziej gęsta i puszysta. Dla wzmocnienia efektu wizualnego możesz je dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi, czekoladowymi ażurowymi dekoracjami do ciast lub kolorową posypką do deserów – nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami!



Kawa z Nutellą

Dla fanów słodkości doskonały deser stanowi połączenie kawy i kremu czekoladowego. Do przygotowania napoju potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki Nutelli
  • 150 ml mleka
  • (nieobowiązkowo) kakao i bita śmietana do ozdobienia

Kawę rozpuść w kubku w gorącej wodzie. Do osobnego, niewielkiego garnuszka włóż Nutellę, dolej zimnego mleka a następnie powoli podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ostudź. Za pomocą miksera ręcznego wymieszaj z wcześniej przygotowaną kawą. Przelej do wysokiej szklanki i według uznania ozdób bitą śmietaną. Podawaj z długą łyżką deserową.

Kawa z przyprawami korzennymi

Wspaniale smakuje także nieco mniej słodka kawa piernikowa z miodem (idealnie zastępuje bezwartościowy cukier!), imbirem i cynamonem. Poza przyjemnym uczuciem ciepła dodasz organizmowi witamin, niezbędnych do funkcjonowania w okresach zwiększonej zachorowalności.

  • 1-2 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
  • Szklanka wrzątku
  • Szklanka gorącego mleka
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • Przyprawa do piernika lub własna kompozycja ulubionych przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, wanilia)
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

Miód i wybrane przyprawy wymieszaj. Należy w tym celu bardzo delikatnie je podgrzać w kąpieli wodnej. Kawę zalej wrzątkiem, dolej gorące mleko, energicznie wymieszaj. Następnie do wcześniej przygotowanego kubka wlej kolejno mieszankę miodu z przyprawami, kawę. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp ją cynamonem.
Gotowe!

W tworzeniu wariacji na temat urozmaicania smaku standardowej małej czarnej ograniczeniem jest tylko własna kreatywność w komponowaniu kuchennych receptur. Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!


Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobra kawa nie jest zła!

Dobra kawa nie jest zła!


Autor: Domowy Wyrób Alkoholi


Kawa ziarnista stała się tematem wielu teorii, w myśl których nawet niewielkie jej ilości miałyby niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jak to jednak bywa w świecie badań naukowych, natychmiast odpowiedziano na zarzuty kontrbadaniami.


Wiarygodność i jednych, i drugich, może budzić pewne wątpliwości, więc pozostają tylko testy kliniczne, które nadal nie dają jasnej odpowiedzi, jednak pozwalają pokazać parę ogólnych prawidłowości.

Im lepsza kawa, tym lepiej dla Ciebie – sprawdź – Opinie o kawie

To było akurat do przewidzenia: wysokiej jakości kawy ziarniste, produkty naturalne i poddane klasycznemu paleniu są mniej szkodliwe dla zdrowia, niż nawet te słabiej opalane, ale gorszej kategorii jakościowej. Kluczem do zrozumienia tej zależności jest sprawdzenie warunków uprawy kaw. Te, które rosną na plantacjach koncernowych, zwykle są „podganiane” przez stosowanie środków ochrony roślin, czynników wzrostowych, a nienaturalny sposób palenia, czyli turbo, w bardzo wysokiej temperaturze, powoduje zupełnie inne procesy chemiczne niż tylko te, które pojawiają się w przypadku palenia klasycznego. Prawdą jest więc, że czym skorupka za młodu nasiąknie… Dlatego też nie warto wybierać najtańszych kaw, a tym bardziej produktów skrajnie wysoko przetworzonych, w tym kaw liofilizowanych i mieszanek rozpuszczalnych.

Nad-wszystko

Według niektórych badań, kawa ma powodować nadpobudliwość, nadpotliwość, nadwrażliwość, nadaktywność psychiczną i parę innych „nad-cosiów”. Miałoby to wynikać z zawartości kofeiny, jednak takie postawienie sprawy jest mocno nieprecyzyjne: wypicie jednej filiżanki niezbyt mocnej kawy na pewno nie pobudzi silniej niż dostarczenie mega-dawki teiny z kilku sążnistych kubków herbaty. Według najbardziej wiarygodnych badań, ilość kofeiny, jaką przyjmuje się nawet w sześciu standardowych filiżankach nie powinna wpłynąć negatywnie na aktywność układu nerwowego. Nie oznacza to jednak pełnego bezpieczeństwa.

W przypadku kawy ważne jest jeszcze jej oddziaływanie między innymi na nerki i wątrobę. Osoby, które lubią mocno paloną kawę, w stylu francuskim lub włoskim espresso, a jednocześnie cierpią z powodu niewydolności nerek albo chorób przebiegających z zaburzeniem równowagi płynów, powinny przeanalizować swoją sytuację. W zdecydowanej większości przypadków kawa w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi, a z ostrożności można zmienić styl palenia na wiedeński lub nawet cynamonowy – wprawdzie smak kawy już nie ten sam, ale nie trzeba od razu rezygnować z kaw. Warto też rozejrzeć się za mieszankami Arabiki i Robusty, bo te dwie odmiany pod względem zawartości kofeiny bardzo się różnią i wystarczy tylko znaleźć smaczną mieszanką z niewielką zawartością kofeiny.

Lepsza świeżo zmielona!

Jeśli obawiasz się negatywnych skutków picia kawy, wybieraj tylko wysokiej jakości kawę ziarnistą. Dlaczego? Dlatego, że jeśli kupujesz zmielone mieszanki, to szybko one tracą smak i aromat. Kawa, którą zmielisz przed użyciem jest intensywniejsza. Jakie to ma znaczenie? To proste – kofeina się nie rozkłada, ale olejki eteryczne tak. Jeśli więc chcesz zrobić sobie napar ze zwietrzałe kawy, musisz użyć jej więcej, a tym samym dostarczyć do organizmu więcej kofeiny – świeżo zmielona kawa pozwoli uzyskać lepszy efekt smakowy przy mniejszej podaży tego związku.

Podsumowanie

Tak samo jak w przypadku większości podobnych dylematów, nie ma co oczekiwać, że jakiekolwiek badania naukowe dadzą odpowiedź lepszą niż zdrowy rozsądek. Kawa pita w małych ilościach nie jest bardziej niebezpieczna niż herbata. Wybierając ziarniste kawy wysokiej jakości i tak ryzykujesz mniej, niż pijąc te wysoko przetworzone, szczególnie rozpuszczalne, w których kofeina jest najmniejszym problemem i jednym z wielu różnych zagrożeń dla zdrowia. Nie przejmuj się więc nadmiernie, a w razie potrzeby skonsultuj się z dobrym lekarzem. W większości przypadków kawa nie będzie może zalecana, ale też nie pojawią się istotne przeciwwskazania (będzie neutralna dla zdrowia).


Jesteś smakoszem kawy ziarnistej! Wolisz Arabikę czy Robustę? Dodaj swoją opinię o kawie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 29 listopada 2014

Jak wybrać ekspres do kawy

Jak wybrać ekspres do kawy


Autor: Artelis


Przygotowujesz się do zakupu ekpsresu do kawy? Przeczytaj ten artykuł i zobacz na co zwrócić uwagę.


Decydując się na zakup ekspresu ciśnieniowego musisz zadecydować o jego typie. Jeżeli przygotowujesz nie więcej kilka filiżanek kawy i szukasz niedużego i niedrogiego ekspresu, wybierz ekspres ciśnieniowy ręczny. Jeżeli chciałbyś przygotowywać napar dla większej liczby osób i szukasz modelu, który jest łatwiejszy w obsłudze, kup ekspres automatyczny. Drugi typ ma wbudowany młynek do kawy, a cały proces parzenia przebiega praktycznie bez Twojego udziału. Niestety różni ich cena i to w sposób dość znaczący. Te pierwsze można kupić za kwoty znacznie poniżej tysiąca złotych przez co są idealnym prezentem świątecznym dla amatorów domowej kawy.

Wybierając ekspres należy zwrócić uwagę na system spieniania i podgrzewania mleka. Najczęściej jest to specjalna dysza, którą umieszcza się w pojemniku z mlekiem. Jeżeli często przygotowujesz kawę cappuccino, wybierz urządzenie z tzw. systemem Cappuccinatore lub ekspres z wbudowanym pojemnikiem na mleko. Niektóre ekspresy ciśnieniowe oferują dodatkowo funkcję wstępnego parzenia, dzięki której następuje wzmocnienie aromatu kawy. Różne modele ekspresów posiadają różne ciekawe funkcje takie jak: wyświetlacz, wbudowaną płytę podgrzewającą, filtr wody czy regulowaną wysokość, które mogą znacznie ułatwić codzienną obsługę.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 27 września 2014

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?


Autor: damko


Pewnie większość osób nie tylko w Polsce, ale i na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jakie są jednak najbardziej popularne sposoby przygotowania tego znanego chyba niemal wszystkim napoju?


Pierwszym sposobem jest tak zwana kawa po turecku, która w wersji oryginalnej znacznie się różni od popularnych wyobrażeń na jej temat, czyli po prostu zmielonej kawy zalanej wrzątkiem. Prawdziwa kawa po turecku przyrządzana jest za pomocą specjalnego (najczęściej miedzianego) rondelka. Wsypuje się do niego niezwykle drobno zmieloną kawę razem z cukrem, zalewa zimną wodą, a potem kilkukrotnie podgrzewa się na wolnym ogniu. Przed przelaniem gotowego napoju do filiżanek dolewa się jeszcze kilka kropelek zimnej wody, której dodanie powoduje osadzenie się fusów na dnie. Do gotowego napoju można dodać (wedle własnych preferencji) jeszcze przyprawy, takie jak cynamon albo kardamon.

Kolejną metodą jest przyrządzenie kawy w kafetierce (inna nazwa urządzenia to kawiarka). Kawa przyrządzona w ten sposób to tak zwana moka. Zasada działania kawiarki jest w założeniu bardzo podobna do tej z ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie składa się z trzech części, zbiornika na wodę, sitka do którego wsypuje się kawę oraz zbiorniczka w którym zbiera się przyrządzony napar. Woda, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przesącza się przez kawę pod ciśnieniem rzędu dwóch barów dając aromatyczny napój.

Kolejnym sposobem na przygotowanie kawy jest użycie do tego ekspresu ciśnieniowego. Jest to co prawda najdroższe rozwiązanie (przynajmniej jeśli chodzi o zakup samego urządzenia), ale daje najbardziej aromatyczną kawę cechującą się wyrazistym smakiem. Żeby przyrządzić małą czarną w ten sposób, wsypuje się kawę do specjalnego sitka, a następnie delikatnie ugniata. Po tej procedurze należy umieścić sitko w kolbie, a tą w tak zwanej grupie. Woda, gdy zostanie podgrzana do temperatury rzędu 88 -92 stopni Celsjusza, zaczyna przesączać się przez kawę pod bardzo dużym ciśnieniem dochodzącym nieraz do 15 barów. Obecne urządzenia wyposażone są w szereg różnego rodzaju funkcji (na przykład spieniacz do mleka czy podgrzewacz do filiżanek), więc można wybrać dokładnie takie urządzenie, jakiego nam potrzeba.

Jak widać sposobów przyrządzania kawy jest całkiem dużo, wystarczy tylko wybrać metodę, za pomocą której osiągniemy taki smak kawy jaki nam najbardziej odpowiada.


ekspres do biura

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zaparzanie kawy – najpopularniejsze sposoby

Zaparzanie kawy – najpopularniejsze sposoby


Autor: damko


Na nic zdadzą się nam nawet najlepsze ziarna kawy, które zostały starannie wypalone, jeśli jej smak zepsujemy na etapie parzenia. Metod zaparzania wbrew pozorom jest całkiem dużo, a zastosowanie konkretnego sposobu w znacznym stopniu zmienia smak przygotowanego naparu.


Pierwszym ze sposobów jest zaparzanie po turecku. Oczywiście nie można mylić tego ze szczególnie popularną w Polsce kawą zalewaną wrzątkiem w szklance, ponieważ nie ma ona nic wspólnego z oryginalną kawą po turecku. Jej przygotowanie jest swego rodzaju rytuałem. Potrzebne jest do niej odpowiednie naczynie (tygielek) wykonane najczęściej z miedzi. Wsypuje się do niego świeżo zmieloną kawę wymieszaną od razu z cukrem, a całość zalewa się zimną wodą. Następnie wszystko trzeba podgrzać, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Po tym należy doprowadzić napar do wrzenia, zdjąć na chwilę z ognia i dopiero wtedy zagotować kawę po raz ostatni. Do przygotowanego w ten sposób napoju dodaje się często takie przyprawy jak cynamon albo kardamon.

Kawiarka to kolejny sposób na sposób na przygotowanie dobrej kawy w domowym zaciszu. To bardzo proste urządzenie składające się z trzech elementów: pojemnika na wodę, sitka, w które wsypuje się kawę oraz naczynka, gdzie zbiera się przyrządzany napar. Działanie kafetierki można porównać do ekspresu ciśnieniowego, woda przesącza się przez zmieloną kawę pod ciśnieniem, z tym że jest ono znacznie mniejsze niż to, które występuje w ekspresach ciśnieniowych.

Skoro jesteśmy już przy ekspresach ciśnieniowych to warto również poświęcić im kilka słów. Za ich pomocą uzyskamy najbardziej aromatyczną kawę, ze względu na bardzo wysokie ciśnienie, które są w stanie wytworzyć, dochodzące w niektórych modelach do nawet 19 barów! Kawa do ekspresu powinna być drobno zmielona, natomiast temperatura wody musi oscylować w okolicy 90 - 95 stopni Celsjusza. Za wytwarzanie ciśnienia odpowiada pompa, gorąca woda przechodzi przez sitko wypełnione kawą dając napar o bogatym smaku i aromacie.

Wymieniłem tylko kilka metod zaparzania kawy, a są przecież jeszcze inne, można wykorzystywać na przykład ekspresy przelewowe czy niskociśnieniowe lub użyć specjalnych filtrów do zaparzania kawy. Sposób przyrządzenia napoju trzeba dostosować do własnych preferencji. Dla smaku przygotowanego naparu jest też bardzo ważny odpowiedni producent kawy, który zaoferuje ziarna wysokiej jakości.


producent kawy

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kawa w kapsułkach – wady i zalety

Kawa w kapsułkach – wady i zalety


Autor: Monika Szyszko


Kawa w kapsułkach ma swoich oddanych miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Pierwsi wychwalają pod niebiosa ich zalety, drudzy wskazują na poważne minusy.


Zalety kawy w kapsułkach

Podstawową zaletą kawy w kapsułkach jest jej niezwykła aromatyczność i wyrazisty smak, których nie traci ona dzięki wyjątkowo szczelnemu zapakowaniu. W pewnym sensie kawa w kapsułkach umożliwia nam picie w warunkach domowych napoju tak intensywnego w smaku i aromacie, jak w kawiarni.

Warto także zwrócić uwagę, że ekspresy do kawy w kapsułkach to istne perełki kuchennego designu. Są zazwyczaj zaprojektowane w sposób wyjątkowo urokliwy, tak, że z powodzeniem stają się one ozdobą kuchennego wnętrza.

Ekspresy na kawę w kapsułkach cieszą się także rosnącą popularnością w siedzibach biur i firm, a także w hotelach, z przyczyn zupełnie praktycznych. Tak przyrządzana kawa nie wymaga bowiem utrzymywania ekspresu w stanie stałego podgrzania, co jest rozwiązaniem kosztowniejszym. Używanie kawy w kapsułkach jest ponadto wygodne, ponieważ nie wiąże się z koniecznością mielenia ziaren, odmierzania precyzyjnie ilości kawy, ani też umycia dzbanka.

Wady kawy w kapsułkach

Przeciwnicy kawy w kapsułkach zwracają natomiast uwagę na ich zdaniem przereklamowanie tematu. Swoistą marketingową pompę, która zwraca często uwagę na promocyjne ceny, negatywne aspekty oczywiście pomijając. Dla równowagi wspomnijmy więc, że decyzja o kupieniu ekspresu na kapsułki z kawą jest wyborem, który uzależnia nas od kapsułek jednego producenta, a więc także od cen jakie nam on zaproponuje, nie pozostawiając marginesu na własną decyzję co do wyboru najkorzystniejszej cenowo oferty. Zresztą cena kawy w kapsułkach w porównaniu z kosztem kawy ziarnistej wypada generalnie na niekorzyść tej pierwszej.

Ostatecznie jednak, to czy staniemy się miłosnikami kawy w kapsułkach zależy od naszego indywidualnego gustu kawowego. Wiadomo, każdy ma nieco inny, na inne rzeczy wyczulone są jego zmysły. By jednak mieć własne zdanie, z pewnością warto spróbować przynajmniej raz.


kapsułki Dolce Gusto

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 6 czerwca 2014

Kawa w kapsułkach – pić czy nie pić?

Kawa w kapsułkach – pić czy nie pić?


Autor: Wiktoria Woźniak


Kawa w kapsułkach to jedna z nowszych metod przyrządzania napoju kawowego. Szybko zyskuje oddanych zwolenników, ale budzi też rozmaite pytania.


Czym przyciąga?

Kawa w kapsułka uwodzi przede wszystkim wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem, które są rezultatem wyjątkowo hermetycznego zapakowania. Zapach kawy uwalnia się dopiero po zapoczątkowaniu procesu parzenia. Otrzymujemy w rezultacie napój niezwykle wyrazisty, z charakterem, magnetycznie przyciągający. Wiele osób, za sprawą tych właśnie walorów, deklaruje, że już nigdy nie wróci do zwykłej kawy parzonej, a już na pewno nie do kawy rozpuszczalnej.

Pytania i wątpliwości

Z jednej strony świetny smak i aromat, z drugiej kwestie zdrowotne... Dużym echem w „środowisku kawowym” odbiły się niedawno badania hiszpańskich naukowców, którzy wykazali, że kawa w kapsułkach zawiera więcej szkodliwego furanu, niż inne typy kawy. Dzieje się tak dlatego, że hermetyczne zapakowanie oraz zalewanie wodą o dużym ciśnieniu nie pozwala błyskawicznie wyparować temu niezwykle lotnemu gazowi. Czy jest zatem czym się przejmować? Niekoniecznie. Ci sami naukowcy stwierdzili bowiem, że ilości furanu, nawet te nieco zwiększone, w kawie kapsułkowej, nie przekraczają limitów, które mogłyby rzeczywiście stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Koszty

Jeżeli już zasmakujemy w kawie z kapsułek, musimy wiedzieć, że czekają nas pewne koszty i ograniczenia. Kawa w kapsułkach nie należy bowiem do najtańszych, no ale czego nie robi się dla przyjemności płynącej z wyjątkowego smaku i aromatu? Kolejna rzecz to ekspres. Jego naturą jest sprofilowanie pod konkretny rodzaj kapsułek do kawy danego producenta. Niestety mamy tu związane ręce. Decydując się na jeden typ kapsułek, rezygnujemy z innego. Dlatego przed zakupem dobrze jest odpowiedzieć sobie na pytanie, która kawa smakuje nam rzeczywiście najlepiej.


kapsułki Dolce Gusto

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Niezwykła historia romansu Włocha i Makinetki

Niezwykła historia romansu Włocha i Makinetki


Autor: Kawonosz


Makinetka lub kawiarka moka to mały kanciasty ekspres parzący moją ulubioną kawę od czasu studiów. To aluminiowe cudo, które dla wielu osób kojarzy się z włoską kawą, ma bardzo ciekawą historię.


Włoski romans z kawą w tleBialetti, aluminium i kawa

Wynalazcą kawiarki moka jest Alfonso Bialetti – włoski inżynier, specjalizujący się w obróbce aluminium. W latach 1908-1918 pracował we Francji w przemyśle aluminiowym. W 1919 roku założył własną firmę w rodzinnym Crusinallo pod Piemontem, zajmującą się obróbką metali.

Jak twierdził Bialetti, pomysł na stworzenie kawiarki, podsunęła mu znajdująca się w jego domu prymitywna „pralka”, wykorzystująca efekt wypychania wody przez parę wodną w procesie prania. Przez lata eksperymentował z tym efektem, w celu wykorzystania go w procesie parzenia kawy. Tworzył projekty urządzenia wykonanego z aluminium, składającego się z trzech części: bojlera na gorącą wodę, pojemnika na mieloną kawę i zbiornika na napój na górze.

Początkowe egzemplarze z roku 1933, w których opracowaniu pomagał mu Luigi De Ponti różniły się od znanych dziś kawiarek moka wyglądem. Dolny zbiornik nie był tak jak dziś stożkowaty, a wypukły. Wykonana współcześnie z plastiku rączka była początkowo drewniana.

W latach 1933-1939 Bialetti sprzedał zaledwie 70 000 sztuk swojej kawiarki. Należy jednocześnie zaznaczyć, że jego firma produkowała w tym okresie również inne urządzenia kuchenne wykonane z aluminium, a rynek zbytu był ograniczony do lokalnych targów. Okres II Wojny Światowej nie sprzyjał Bialettiemu i jego kawiarce ze względu na trudności w dostępie zarówno do aluminium, jak i do kawy.

Renato Bialetti syn wynalazcy, ojciec sukcesu

W roku 1946 prowadzenie firmy przejął Renato Bialetti – syn Afonso. Wprowadził on dwie zasadnicze zmiany w konstrukcji samej kawiarki. Projekt z 1950 roku różnił się kształtem dolnej części – ze względu na problemy z wytrzymałością na ciśnienie wypukłego kształtu – wprowadzono znany z dzisiejszych wersji kształt stożkowy. Ponadto drewnianą rączkę zastąpiono bardziej trwałą rączką plastikową.

Renato Bialetti skoncentrował pracę całej firmy na jednym tylko produkcie – kawiarce moka. Rozpoczął również zakrojone na szeroką skalę działania marketingowe – reklamy telewizyjne, billboardy, a nawet gigantyczny pomnik kawiarki moka. Reklamował on ekspres moka jako urządzenie, które pozwala się cieszyć wyśmienitym espresso w domu. Espresso dla mas można by powiedzieć. Do tego czasu picie espresso było dostępne tylko w kosztownych kawiarniach, a przez to niedostępnych na co dzień dla przeciętnego Włocha.

W 1953 roku Renato zamówił u włoskiego artysty Paula Campani stworzenie maskotki firmy l’omino coi baffi (z włoskiego: człowieczek z wąsikiem). Od tego momentu wszystkie kawiarki były ozdobione postacią małego człowieczka z wąsikiem, wyciągającego rękę do góry. A mały człowieczek stał się bohaterem reklam telewizyjnych firmy Bialetti.

Maskotka kawiarki Bialetti

Ikona kawowej kultury w każdym włoskim domu

Takie działania pozwoliły na znaczący wzrost sprzedaży. Podobno 9 na 10 włoskich gospodarstw domowych posiada takie urządzenie. Do roku 2001 sprzedano 220 milionów egzemplarzy ekspresu moka, a do dnia dzisiejszego liczba ta sięga już 330 milionów sztuk. Ekspres moka jest niezwykle popularny, zwłaszcza w Europie i Ameryce Łacińskiej. Włosi nazywają swoje ekspresy moka pieszczotliwie la macchinetta – maszynka. Stąd wywodzi się spolszczona nazwa makinetka.

Oryginalny wzór i popularność wśród użytkowników zostały docenione przez ekspertów. Ekspresy moka znalazły się w muzeach sztuki użytkowej na całym świecie. Między innymi w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku czy Muzeum Nauki w Londynie.

Wzór ekspresu moka stał się również inspiracją dla współczesnych projektantów. Nowojorski projektant Julian Lwin zaprojektował zestaw stołu i krzeseł „Dr. Octagon Espresso” wzorowany na kształcie kawiarki Bialettiego.

Kawowe źródła:

„Deconstructing Product Design,” by William Lidwell and Gerry Manacsa

„The Romance of Caffeine and Aluminium”, by Jefferey T. Schnapp

„Kawa bez tajemnic” Andrzej Fiedoruk, Kreator 2004


Czytaj więcej o kawie na moim blogu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kawa

Kawa


Autor: Monika Lara


Kawę sporządza się z palonych, a potem mielonych i intantyzowanych ziaren rośliny nazywanej kawowiec. Najczęściej jest to gorący napój.


Kraj jego pochodzenia, to Etiopia, a w Europie ten aromatyczny napój pojawił się około szesnastego wieku. Kawa jest bardzo popularną używką na świecie. Zawiera w sobie kofeinę. Jej działanie jest pobudzające i orzeźwiające. Pomaga w przyśpieszeniu przemiany materii i poprawieniu sprawności myślenia. Ten napój zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu wolnych rodników. Nie powinno się jednak stosować kawy w zbyt dużych ilościach, aby nie zaszkodziła zdrowiu. Na świecie każdego roku zostaje wyprodukowane 6, 7 miliona ton kawy. Nazwa kawa najprawdopodobniej wywodzi się

od arabskiego słowa kahwa. Roślina, z której ziaren przyrządza się aromatyczny napój ma 500 rodzajów i 6000 odmian. Lepszy aromat i głębie smaku mają szczególnie ziarna z roślin, które rosną na terenach wyżej położonych. Im wyższe tereny tym mniejsza kwaskowość w smaku ziaren. Wynika to z wolniejszego wzrostu krzaków rośliny. Najczęściej kawę produkuje się z dwóch najbardziej znanych odmian kawy Arabica i Robusta. Arabika jest najstarszą na świecie odmianą kawy.

Cechuje ją wysoka jakość. Jest uprawiana setki lat. W jej smaku czuje się lekki kwaskowy posmak i tym różni się od drugiej odmiany. Walory Robusty zostały odkryte dopiero w dziewiętnastym wieku. Ma niezwykły smak. Ten rodzaj ma większą odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne niż Arabika co sprawia, że może rosnąć wyżej. Aby kawa była dobra w smaku trzeba zbierać odpowiednio dojrzałe owoce. Jest to bardzo ważne i nadaje temu napojowi odpowiednią jakość. Ziarna kawy Arabika można zbierać po około sześciu do ośmiu miesiącach a Robusty od dziewięciu do jedenastu. Jeżeli kawa jest dobra możemy czuć pijąc jej prawdziwy aromat. Kawa jest najczęściej uprawienia w tych częściach świata gdzie nie ma wyraźnej różnicy przy zmianach pór roku ze względu na konieczność odpowiedniego klimatu czyli w rejonach tropikalnych oraz subtropikalnych.


Warto z umiarem delektować się smakiem aromatycznej kawy, aby nie zaszkodziła zdrowiu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Niech poranne picie kawy stanie się zdrowym rytuałem

Niech poranne picie kawy stanie się zdrowym rytuałem


Autor: Alan Kyne Perry


Co oprócz wody często umieszczamy w naszym organizmie każdego dnia? Dla wielu osób z jedyną rzeczą jaką piją regularnie jest kawa. Bardzo często jest też tak, iż jest to pierwsza rzecz jaka pojawia się w naszym ciele zaraz po obudzeniu, jeszcze na czczo.


Eksperci zagadnień zdrowia i dobrego samopoczucia rekomendują rozpoczęcie dnia nie kubkiem kawy, ale szklanką ciepłej wody lub utrzymanej w temperaturze pokojowej. Najlepiej wcisnąć do niej nieco świeżej cytryny. Brzmi to nietypowo, zwłaszcza dla osób, których praca wymaga od ich ciał więcej niż są one w stanie zaoferować i trudno jest wyzbyć się lunatykującego przyzwyczajenia parzenia kawy zaraz po przebudzeniu.

Kawa oczywiście sama w sobie nie jest zła i może również dostarczać zdrowotnych korzyści dla człowieka. Problem pojawia się kiedy dodajemy zbyt dużo cukru, nabiału czy sztucznych składników do naszej kawy lub… kiedy po prostu spożywamy jej zbyt dużo w dużych dawkach.

Wiele portali skupiających się na zdrowiu przedstawia szereg sugestii jak utrzymywać picie kawy korzystnym dla zdrowia oraz przekształcić go w pozytywny, codzienny rytuał.

1. Rozpocząć poranek od wypicia wody

Niezależnie od tego czy chcemy lub nie wyeliminować poranną kawę powinniśmy rozpocząć dzień o napicia się wody. Pamiętajmy, aby spożyć ją przed wypiciem kawy. Najlepiej zostawić sobie wieczorem kubek lub mała butelkę wody przy łóżku wraz z minerałami, witaminami czy innymi suplementami, które codziennie łykamy. Wówczas możemy nawodnić organizm i przyjąć inne pożądane składniki do organizmu zaraz po tym jak otworzymy oczy i przeciągniemy w łóżku nasze ciało.

2. Odrzucenie chemicznych dodatków

Dodawanie sztucznych śmietanek czy substancji słodzących to najszybszy sposób, aby przekształcić kawę w toksyczny dla organizmu napój. Zawsze – nie tylko w tym przypadku – powinniśmy optować na naturalnymi rozwiązaniami. W takim wypadku najczęściej polecane jest mleko migdałowe lub ryżowe (względnie z umiarem mleko sojowe).

Jeśli lubimy kawę słodką to warto spróbować dodać odrobinę nektaru z agawy, miodu lub ksintol (organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku – cukrol; zredukowana pochodna ksylozy). Jeśli wydaje się, że nie jest to opcja do zaakceptowania, to cukier, który dodajemy powinien być naturalnym brązowym cukrem. Umiar tutaj jest kluczową sprawą, bo przecież nie chcemy, aby na dzień dobry każdego dnia zwiększać radykalnie poziom cukru we krwi.

3. Dodać przeciwutleniacze oraz zdrowe przyprawy

Zaparzacz do kawy jest najlepszym wyborem w tej kwestii. Najlepiej wrzucić po prostu ulubione suche przyprawy czy zioła wraz z mieloną kawą razem do zaparzacza. Najczęściej wybieranymi dodatkami są kardamon malabarski (gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych; posiada wiele synonimów: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski, zwyczajowo nazywany jest po prostu kardamonem), goździki, cynamon czy chleb świętojański (szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe). Taki zestaw zwiększa spożycie przeciwutleniaczy oraz zwiększa metabolizm. Z ziół dla osób, które lubią eksperymentować ze smakiem sprawdza się mięta czekoladowa, a także dobre recenzje zbiera estragon.

4. Dodać olej kokosowy

Dla niektórych, zwłaszcza purystów, może to brzmieć jak abstrakcja, jednak jest to szybki i łatwy sposób, aby zwiększyć ilość zdrowotnych korzyści płynących z porannego, gorącego napoju. Olej kokosowy jest źródłem kwasów tłuszczowych, które wzmacniają układ odpornościowy (znajdują się one naturalnie w mleku matki). Dodatkowo wykazane zostało, że świetnie stymuluje on przemianę materii. Chociaż wiele osób używa go jako świetnego nawilżacza, to również wyjątkowo dobrze smakuje w kawie!

5. Niech picie kawy stanie się rytuałem

Poranek, czy każda inna pora po przebudzeniu to wyjątkowa okazja, aby okazać wdzięczność za to co posiadamy, za to co nas spotyka dobrego w życiu. Wysłać ludziom, otoczeniu energię pełną radości, dobrych uczuć oraz wyrazić intencje wobec danego dnia. Ponieważ poranna kawa to coś co raczej robimy każdego dnia, jest ona świetną okazją, aby wykorzystać ją jako wyciszenie, uspokojenie oraz przypomnienie o rzeczach wspomnianych powyżej. Po pierwszym łyku poświęć chwilę, aby powoli wciągnąć powietrze, zamknij oczy i pomyśl o trzech rzeczach, za które jesteś wdzięczny/wdzięczna w życiu. Pomyśl dobrze o ludziach, z którymi się codziennie spotykasz oraz wybierz co chcesz, aby cię spotkało tego dnia. Wykorzystaj ten czas picia kawy na to, aby nastroić swojego ducha na resztę tego dnia. Dobrym pomysłem jest również wybranie sobie afirmacji na dany dzień i pozwolenie jej wybrzmiewać w nas kilka razy podczas reszty doby.

Kokosowa poranna kawa

Składniki:

  • 1 filiżanka świeżej, parzonej kawy (oczywiście najlepiej organicznej)
  • 1 łyżeczka stołowa oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • mielony cynamon lub gałka muszkatułowa

Najlepiej jest połączyć kawę, olej kokosowy, wanilię w blenderze lub innym robocie kuchennym i miksować na wysokich obrotach, dopóki się nie spieni (około 20 sekund). Następnie wystarczy już tylko przelać do ulubionego kubka, dodać do smaku cynamonu lub gałki muszkatułowej i… czerpać radość ze zdrowej i ożywiającej kawy!

Jeśli nie macie czasu i ochoty na miksowanie wszystkiego, po prostu dodajcie składniki po kolei do kawy. Nie smakuje ona tak wyjątkowo, ale wciąż jest pyszna! :) Udanego poranka!


Alan Kyne Perry

Animator i manager kultury. Prezes Fundacji Rozwoju Indywidualnego "Praca Moc Energia". Redaktor naczelny Magazynu Kompresja i właściciel studia muzycznego Frequency Institute.

www.kompresja.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jeden z możliwych wariantów na zabudowę przyczepy gastronomicznej

Jeden z możliwych wariantów na zabudowę przyczepy gastronomicznej


Autor: Daniel Stasiukiewicz


Do budowy przyczepy gastronomicznej potrzebny jest dobrze przemyślany projekt tak aby spełniał wymogi sanitarne oraz stanowił wygodne miejsce pracy. Biznes związany z gastronomią mobilną jest obecnie w fazie dynamicznego rozwoju i przeżywa prawdziwy renesans.


Przyczepa gastronomiczna urządzona tak aby spełniała wymogi sanepidu musi mieć wysokość minimum 2,3 m. Powierzchnia użytkowa przyczepy to około 6,5 m2, to wystarczająco dużo miejsca na ustawienie sprzętu, potrzebnego do przygotowywania kawy z expresu ciśnieniowego i jedzenia. Zaprezentuję jeden z możliwych wariantów urządzenia wnętrza mobilnej przyczepy gastronomicznej.

Cafevan_1Przyczepa wyposażona jest w dwa okna sprzedażowe, z których w zależności od ustawienia można wydawać posiłki i kawę. Okno boczne jest tak zabudowane aby chroniło zimą przed chłodem a latem można je zdemontować lub uchylić. To bardzo praktyczne rozwiązanie, jeżeli przyczepa ma być wykorzystywana cały sezon. Wejście do przyczepy jest od strony tylnej, zabezpieczone zamkiem od wewnątrz.

Kolorem czerwonym zaznaczyłem frytkownicę i płytę grillową gładką. Na tych dwóch urządzeniach można przygotowywać już profesjonalnie posiłki. Z prawej strony kolorem brązowym zaznaczyłem expres do kawy. Jest ustawiony blisko okienka co ułatwia wydawanie i kontakt z klientem. Kolor ciemno niebieski to strefa czysta, czyli umywalka i zlew dwukomorowy. Kolor seledynowy to zamrażarka i lodówka. Widoczna jest szafka ubraniowa, podzielona na dwie sekcje, czyste i brudne zaznaczone kolorem ciemno szarym. Jest też blat roboczy widoczny w lewym dolnym rogu.

Takie rozwiązanie może posłużyć jako przykład. Jest jeszcze sporo miejsca nad szafkami do zagospodarowania. Na pewno nad urządzeniami grzewczymi musi być pochłaniacz z łapaczem tłuszczu i atestem. Potrzebne są tez szafki do przechowywania produktów suchych i przypraw. Urządzenie takiej przyczepki gastronomicznej to nie lada wyzwanie, dlatego zawsze dobrze jest się posłużyć opracowanym projektem. Należy sie wczesniej zastanowić co będziemy sprzedawać, bez tego nie da się dobrze zaplanować całego wnętrza.


Budowa mobilnej kawiarni od podstaw na blogu www.cafevan.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.