piątek, 10 grudnia 2010

Herbata Zielona

Herbata Zielona


Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka




Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów natury. Medycyna chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości.
Aby ją pozyskać herbaciane liście suszy się, nie poddając procesowi fermentacji, dzięki czemu pozostaje skarbnicą cennych związków organicznych, charakterystycznych dla świeżych liści.

Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Stąd poleca się ją także palaczom. Zawarte w tej herbacie katechiny, czyli związki o działaniu antyutleniającym – przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powodują starzenie się organizmu. Ponadto, zielona herbata usuwa i oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest też pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy. Powinniśmy więc pić jak najwięcej tego cennego napoju.

Herbaciane listki są tym cenniejsze im większe kawałki pozostają nienaruszone, powoli rozwijając się w naparze pozwalają na stopniowe uwalnianie się ich dobroczynnych związków. Spożywanie zielonej herbaty dodaje energii i pobudza wszystkie zmysły. Zwłaszcza, że można ją wzbogacać o płatki kwiatów i kawałki owoców. Herbata wspaniale się z nimi komponuje i wyśmienicie smakuje. Dzięki pięknym, barwnym kwiatom np. chabru, pomarańczy, nagietka lub bławatka zawartym w mieszankach herbacianych, jesteśmy świadkami prawdziwie apetycznego zjawiska. Kwiaty dodają naparowi cudowną barwę, zaś kawałki owoców takich jak: cytryna, malina, opuncja, pigwa, flaszowiec lub pomarańcz kunsztownie dopełniają całości.

Sposób parzenia herbat zielonych:

80⁰C ok. 3 min.

Najczęściej parzy się ją do 3 minut, w przegotowanej wodzie o temperaturze 80⁰C, co pozwala uniknąć gorzkiego posmaku. Te same liście można zaparzać nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Mieszkańcy Chin mówią że pierwsze parzenie daje aromat, drugie smak a trzecie długą przyjaźń.
Inny sposób, preferowany przez rodowitych Chińczyków, sprzyjający medytacji i wyciszeniu, to 10 min. w temp. ok. 50⁰C.


Ciekawostki:


Zielona herbata od 5 tysięcy lat jest codziennym napojem w Japonii i w Chinach. W Europie odkryto ją dopiero w XVII wieku.

Herbata z młodych listków jest uznawana w Chinach za arystokratyczny napój. Kiedyś mogły zbierać ją tylko dzieci lub dziewice w białych rękawiczkach.

biala_lisciasta_roza_rgbnl
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Herbata biała

Herbata biała


Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka




Herbata biała to rzadko spotykany lecz cieszący się największym uznaniem rarytas herbaciany. Uważana jest za arystokratkę wśród herbat. Nie da się jej porównać z czarną, zieloną czy czerwoną herbatą, choć wszystkie one pochodzą z tego samego krzewu Camellia sinensis.
Herbata biała uznawana jest za towar luksusowy, ma przebogaty smak i składa się z pączków liści zbieranych wczesną wiosną. Młode, delikatnie zerwane, nierozwinięte jeszcze pączki, poddawane są tradycyjnemu procesowi więdnięcia i suszenia. Ważne jest przy tym, aby pączki herbaciane pozostały nieuszkodzone. Jest wiele odmian białej herbaty, jak "white peony" ("biała peonia"), "golden moon" ("złoty księżyc"), "silver needle" ("srebrna igła"), "white cloud" ("biała chmura"). Najczęściej produkowane są one w Chinach oraz Japonii, ale jedne z najlepszych ma indyjski region Darjeerling.

Herbata biała pochodzi ze słynącej z malowniczych gór Taimu w prowincji Fujian. Ma najbardziej delikatny napar o słodkawym smaku, pozbawionym trawiastej nuty. Zawiera dużo witaminy C oraz teinę, która intensywnie pobudza i orzeźwia. Opóźnia także procesy starzenia się komórek oraz chroni organizm przed atakiem wolnych rodników. Ponadto, katechiny zawarte w tej herbacie skutecznie hamują wytwarzaną przez bakterie z sacharozy płytkę nazębną, będącą siedliskiem kolejnych koloni bakterii. Warto więc często pić napar z białej herbaty, aby osłabić rozwój próchnicy.

Jej biało-srebrne, pokryte delikatnymi włoskami listki - dają jasny, bladożółty napar, o delikatnym i łagodnym smaku. Ukwiecona pięknymi płatkami róży lub akacji sprawia, że jesteśmy świadkami wyjątkowo aromatycznego zjawiska. Zapach kwiatów zachwyca, zaś kawałki owoców tj. np. mandarynka niezwykle pobudzają nasze zmysły pozwalając nam rozkoszować się tą cudowną herbatą.

Sposób parzenia

80⁰C 5-7 min.
Tę wykwintną herbatę należy parzyć w temp. 80°C przez 5-7 min. Napar osiąga najlepsze wartości smakowe i piękną słomkową barwę. Biała herbata jest bardzo wrażliwa na temp. bliską wrzątku, stąd w niektórych chińskich prowincjach stosuje się inny sposób: 1-2 min. w temp. 95⁰C.

Ciekawostka:

Legenda głosi, że medytujący w ogrodzie cesarz Shen Nung (2737 r. p.n.e.), oczekiwał czarki wrzątku, kiedy do kociołka wpadły listki z rosnącego nieopodal krzewu herbacianego. Cesarz polecił kucharzowi spróbować napar, a skoro ten przeżył spróbował sam i zachwycił się napojem, dając początek herbacianej erze.

biala_lisciasta_roza_rgbnl
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Herbata czerwona Pu-erh

Herbata czerwona Pu-erh


Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka




Nazwa tego rodzaju herbaty pochodzi od miasteczka Pu-Erh w chińskiej prowincji Yunnan. To „stara” herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa.
Proces jej produkcji jest długotrwały i skomplikowany. Liście zebrane w lipcu, po wstępnej fermentacji, leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu-Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji, podczas której dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, zapoczątkowujących dojrzewanie herbaty. Bogactwo związków czynnych i zachodzące w tym czasie procesy nadają im wyjątkową wartość i …ziemisty smak, łagodzony często aromatami, cytrynowym, grejpfrutowym, malinowym lub nawet earl grey.

Herbata czerwona dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe. Zalecana jest szczególnie dla osób z nadwagą. Niemniej jednak osoby szczupłe nie muszą obawiać się jej spożywania gdyż działanie odchudzające polega na likwidowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

Pu-erh to herbata uprawiana w tradycyjny sposób, bez sztucznych środków ochrony roślin i polepszaczy. Pozwala dbać o zdrowie, cieszyć się naturą i doskonałym smakiem w każdej filiżance.

Sposób parzenia:

90-100⁰C 5 min.

Parzenie Pu-Erh powinno trwać ok. 5 min. w temp. wody 90-100°C. Należy pamiętać, aby filiżanki, do których nalewamy herbatę, były uprzednio dobrze nagrzane i niezbyt duże – ok. 80-120 ml, dzięki temu napar będzie podany w odpowiedniej temperaturze, zachowując pełnię smaku i aromatu. Dzbanek najlepiej trzymać na podgrzewaczu.

Ciekawostki :

Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi – powodzi, w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i …zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, ale szybko odkryto jej dietetyczne walory.

Działanie obniżające masę ciała przypisywane jest m.in. kofeinie czerwonej herbaty, która zwiększa wydatek energii i produkcję ciepła. Badania kliniczne sugerują, że Pu-Erh wzmaga przemianę materii i spalanie tłuszczu.

324080_p
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

ARTISTIC TEA - Kompozycje herbaciano-kwiatowe

ARTISTIC TEA - Kompozycje herbaciano-kwiatowe


Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka




Wyjątkowe herbaty ARTISTIC TEA to ręcznie zwijane herbaciane kulki, z których po zalaniu gorącą wodą rozkwita przepiękny kwiat.
Herbaty artystyczne wynalezione zostały w Chinach w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Cała ich magia polega na obserwacji rozwijających się listków oraz kwiatów podczas przygotowania w szklanym naczyniu. Smak tych herbat jest bardzo jedwabisty i delikatny, a piękny spektakl rozkwitania to niezapomniane przeżycie.

W Chinach picie i parzenie herbaty zostały podniesione do rangi sztuki. Artistic Tea jest jednym z jej najbardziej wyszukanych dzieł i zarazem cenionym rarytasem. Tą unikalną herbatą częstuje się wyjątkowych gości, okazując im w ten sposób szacunek i poważanie. Już od ponad tysiąca lat w Chinach ceremonia picia herbaty to nieustanne dążenie do harmonii duszy i ciała. Filozofia, która uczy jak czyniąc dobro, realizować samego siebie, to właśnie "cza da" - droga herbaty. Jej magię można poczuć dzięki Artistic Tea!

Sposób parzenia:

Właściwy sposób zaparzania herbaty Artistic Tea jest bardzo ważny, ponieważ pozwala cieszyć się urokami niezwykłego dzieła mistrzów herbaty. Do szklanego litrowego dzbanka należy włożyć jedną herbacianą kulę, zalać wodą o temperaturze ok. 80°C i pozwolić jej zaparzać się przez 7 min. W tym czasie wraz z rodziną lub przyjaciółmi możemy obserwować jak listek po listku, płatek po płatku rozchylają się i ukazują nam kwiat w całej swojej okazałości. Natura po raz kolejny zadziwia nas tym zachwycającym zjawiskiem, kiedy to z małej kuli wyrasta piękna kolorowa kompozycja kwiatowa, która stopniowo uwalnia do naparu swoje dobroczynne składniki. Jak wiele herbat zielonych tak i tą możemy zaparzyć ponownie otrzymując jeszcze subtelniejszy smak.

Ciekawostka:


Zwijanie Artistic Tea jest w Chinach uważane za sztukę. Nawet doświadczeni w tym procesie artyści potrafią zwinąć jedynie kilka kul w ciągu godziny.


GREEN%20Artistic%20Tea
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Najpiękniejsze święto naszych mam!

Najpiękniejsze święto naszych mam!


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Zbliża się Dzień Matki - jeden z najważniejszych dni w roku! Wraz z życzeniami, uśmiechem i czułością podaruj swojej mamie aromatyczne „Serce Matki” lub uwodzące smakiem „Tiramisu” - wyjątkowe herbaty Czas na Herbatę dla kochanych mam z okazji ich święta.
Czy wiesz jak bogatą tradycję ma Dzień Matki? Tradycja tego pięknego święta sięga w Polsce 1923 roku, kiedy to w Krakowie odbyły się po raz pierwszy obchody Dnia Matki. Jednak święto Matki ma swoje początki już w starożytności. W starożytnej Grecji obchodzono wiosenne święto Matki Natury, podczas którego składano hołd Rei - była ona matką wszechświata i wszystkich bóstw. W Rzymie obchodzono święto bogini Cybele, również uważanej za matkę bogów. Około 1600 roku, czyli już w czasach nowożytnych, w Anglii powstała tradycja obchodów dnia Matczynej Niedzieli. Dzień ten ustalono na czwartą niedzielę Wielkiego Postu i podczas tego dnia składano matkom życzenia, oddawano im należytą cześć oraz przynoszono drobne upominki. Tradycja obchodów Dnia Matki - spotkań, życzeń oraz upominków trwa w Polsce niezmiennie do dziś. Ówcześnie w naszym kraju ten wyjątkowo piękny i ważny dzień w roku obchodzimy 26 – go maja. Jest to dzień, o którym absolutnie nie można zapomnieć!!! W Dzień Matki wszystkie dzieci i te całkiem malutkie i te średnie a także te zupełnie dorosłe mają szczególną możliwość podziękować, okazać wielką wdzięczność, szacunek i miłość swoim najdroższym i najukochańszym mamom. Z tej pięknej okazji warto przygotować coś specjalnego, aby uczcić ten wyjątkowy dzień i zrobić przyjemność swojej mamie. Przede wszystkim najpiękniejszym upominkiem dla mamy jest czułość, dużo uśmiechu i piękne życzenia, ale jeżeli chcesz ofiarować dodatkowo jakiś drobiazg doskonała na tę okazję będzie herbata o wdzięcznej i niezwykle pasującej do matczynego święta nazwie „Serce Matki” z herbacianego sklepu „Czas na Herbatę”. Jest to wyjątkowo aromatyczna mieszanka czarnej herbaty z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej, malin i jabłka o głębokim cytrusowo-malinowym smaku. Natomiast dla mam, które lubią oryginalne, uwodzicielskie smaki doskonała będzie herbata „Tiramisu”. To prawdziwa poezja smaku i aromatu, dzięki któremu naprawdę można się rozmarzyć. Jest to niezwykle smaczna, czarna herbata o smaku tiramisu z dodatkiem migdałów i wiórków kokosowych. Herbaciane upominki „Czas na Herbatę” podarowane od serca z ciepłym, pełnym miłości uśmiechem na pewno sprawią wielką aromatyczną przyjemność ukochanej mamie.


---

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:)



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl