sobota, 27 września 2014

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?


Autor: damko


Pewnie większość osób nie tylko w Polsce, ale i na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jakie są jednak najbardziej popularne sposoby przygotowania tego znanego chyba niemal wszystkim napoju?


Pierwszym sposobem jest tak zwana kawa po turecku, która w wersji oryginalnej znacznie się różni od popularnych wyobrażeń na jej temat, czyli po prostu zmielonej kawy zalanej wrzątkiem. Prawdziwa kawa po turecku przyrządzana jest za pomocą specjalnego (najczęściej miedzianego) rondelka. Wsypuje się do niego niezwykle drobno zmieloną kawę razem z cukrem, zalewa zimną wodą, a potem kilkukrotnie podgrzewa się na wolnym ogniu. Przed przelaniem gotowego napoju do filiżanek dolewa się jeszcze kilka kropelek zimnej wody, której dodanie powoduje osadzenie się fusów na dnie. Do gotowego napoju można dodać (wedle własnych preferencji) jeszcze przyprawy, takie jak cynamon albo kardamon.

Kolejną metodą jest przyrządzenie kawy w kafetierce (inna nazwa urządzenia to kawiarka). Kawa przyrządzona w ten sposób to tak zwana moka. Zasada działania kawiarki jest w założeniu bardzo podobna do tej z ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie składa się z trzech części, zbiornika na wodę, sitka do którego wsypuje się kawę oraz zbiorniczka w którym zbiera się przyrządzony napar. Woda, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przesącza się przez kawę pod ciśnieniem rzędu dwóch barów dając aromatyczny napój.

Kolejnym sposobem na przygotowanie kawy jest użycie do tego ekspresu ciśnieniowego. Jest to co prawda najdroższe rozwiązanie (przynajmniej jeśli chodzi o zakup samego urządzenia), ale daje najbardziej aromatyczną kawę cechującą się wyrazistym smakiem. Żeby przyrządzić małą czarną w ten sposób, wsypuje się kawę do specjalnego sitka, a następnie delikatnie ugniata. Po tej procedurze należy umieścić sitko w kolbie, a tą w tak zwanej grupie. Woda, gdy zostanie podgrzana do temperatury rzędu 88 -92 stopni Celsjusza, zaczyna przesączać się przez kawę pod bardzo dużym ciśnieniem dochodzącym nieraz do 15 barów. Obecne urządzenia wyposażone są w szereg różnego rodzaju funkcji (na przykład spieniacz do mleka czy podgrzewacz do filiżanek), więc można wybrać dokładnie takie urządzenie, jakiego nam potrzeba.

Jak widać sposobów przyrządzania kawy jest całkiem dużo, wystarczy tylko wybrać metodę, za pomocą której osiągniemy taki smak kawy jaki nam najbardziej odpowiada.


ekspres do biura

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zaparzanie kawy – najpopularniejsze sposoby

Zaparzanie kawy – najpopularniejsze sposoby


Autor: damko


Na nic zdadzą się nam nawet najlepsze ziarna kawy, które zostały starannie wypalone, jeśli jej smak zepsujemy na etapie parzenia. Metod zaparzania wbrew pozorom jest całkiem dużo, a zastosowanie konkretnego sposobu w znacznym stopniu zmienia smak przygotowanego naparu.


Pierwszym ze sposobów jest zaparzanie po turecku. Oczywiście nie można mylić tego ze szczególnie popularną w Polsce kawą zalewaną wrzątkiem w szklance, ponieważ nie ma ona nic wspólnego z oryginalną kawą po turecku. Jej przygotowanie jest swego rodzaju rytuałem. Potrzebne jest do niej odpowiednie naczynie (tygielek) wykonane najczęściej z miedzi. Wsypuje się do niego świeżo zmieloną kawę wymieszaną od razu z cukrem, a całość zalewa się zimną wodą. Następnie wszystko trzeba podgrzać, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Po tym należy doprowadzić napar do wrzenia, zdjąć na chwilę z ognia i dopiero wtedy zagotować kawę po raz ostatni. Do przygotowanego w ten sposób napoju dodaje się często takie przyprawy jak cynamon albo kardamon.

Kawiarka to kolejny sposób na sposób na przygotowanie dobrej kawy w domowym zaciszu. To bardzo proste urządzenie składające się z trzech elementów: pojemnika na wodę, sitka, w które wsypuje się kawę oraz naczynka, gdzie zbiera się przyrządzany napar. Działanie kafetierki można porównać do ekspresu ciśnieniowego, woda przesącza się przez zmieloną kawę pod ciśnieniem, z tym że jest ono znacznie mniejsze niż to, które występuje w ekspresach ciśnieniowych.

Skoro jesteśmy już przy ekspresach ciśnieniowych to warto również poświęcić im kilka słów. Za ich pomocą uzyskamy najbardziej aromatyczną kawę, ze względu na bardzo wysokie ciśnienie, które są w stanie wytworzyć, dochodzące w niektórych modelach do nawet 19 barów! Kawa do ekspresu powinna być drobno zmielona, natomiast temperatura wody musi oscylować w okolicy 90 - 95 stopni Celsjusza. Za wytwarzanie ciśnienia odpowiada pompa, gorąca woda przechodzi przez sitko wypełnione kawą dając napar o bogatym smaku i aromacie.

Wymieniłem tylko kilka metod zaparzania kawy, a są przecież jeszcze inne, można wykorzystywać na przykład ekspresy przelewowe czy niskociśnieniowe lub użyć specjalnych filtrów do zaparzania kawy. Sposób przyrządzenia napoju trzeba dostosować do własnych preferencji. Dla smaku przygotowanego naparu jest też bardzo ważny odpowiedni producent kawy, który zaoferuje ziarna wysokiej jakości.


producent kawy

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kawa w kapsułkach – wady i zalety

Kawa w kapsułkach – wady i zalety


Autor: Monika Szyszko


Kawa w kapsułkach ma swoich oddanych miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Pierwsi wychwalają pod niebiosa ich zalety, drudzy wskazują na poważne minusy.


Zalety kawy w kapsułkach

Podstawową zaletą kawy w kapsułkach jest jej niezwykła aromatyczność i wyrazisty smak, których nie traci ona dzięki wyjątkowo szczelnemu zapakowaniu. W pewnym sensie kawa w kapsułkach umożliwia nam picie w warunkach domowych napoju tak intensywnego w smaku i aromacie, jak w kawiarni.

Warto także zwrócić uwagę, że ekspresy do kawy w kapsułkach to istne perełki kuchennego designu. Są zazwyczaj zaprojektowane w sposób wyjątkowo urokliwy, tak, że z powodzeniem stają się one ozdobą kuchennego wnętrza.

Ekspresy na kawę w kapsułkach cieszą się także rosnącą popularnością w siedzibach biur i firm, a także w hotelach, z przyczyn zupełnie praktycznych. Tak przyrządzana kawa nie wymaga bowiem utrzymywania ekspresu w stanie stałego podgrzania, co jest rozwiązaniem kosztowniejszym. Używanie kawy w kapsułkach jest ponadto wygodne, ponieważ nie wiąże się z koniecznością mielenia ziaren, odmierzania precyzyjnie ilości kawy, ani też umycia dzbanka.

Wady kawy w kapsułkach

Przeciwnicy kawy w kapsułkach zwracają natomiast uwagę na ich zdaniem przereklamowanie tematu. Swoistą marketingową pompę, która zwraca często uwagę na promocyjne ceny, negatywne aspekty oczywiście pomijając. Dla równowagi wspomnijmy więc, że decyzja o kupieniu ekspresu na kapsułki z kawą jest wyborem, który uzależnia nas od kapsułek jednego producenta, a więc także od cen jakie nam on zaproponuje, nie pozostawiając marginesu na własną decyzję co do wyboru najkorzystniejszej cenowo oferty. Zresztą cena kawy w kapsułkach w porównaniu z kosztem kawy ziarnistej wypada generalnie na niekorzyść tej pierwszej.

Ostatecznie jednak, to czy staniemy się miłosnikami kawy w kapsułkach zależy od naszego indywidualnego gustu kawowego. Wiadomo, każdy ma nieco inny, na inne rzeczy wyczulone są jego zmysły. By jednak mieć własne zdanie, z pewnością warto spróbować przynajmniej raz.


kapsułki Dolce Gusto

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 6 czerwca 2014

Kawa w kapsułkach – pić czy nie pić?

Kawa w kapsułkach – pić czy nie pić?


Autor: Wiktoria Woźniak


Kawa w kapsułkach to jedna z nowszych metod przyrządzania napoju kawowego. Szybko zyskuje oddanych zwolenników, ale budzi też rozmaite pytania.


Czym przyciąga?

Kawa w kapsułka uwodzi przede wszystkim wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem, które są rezultatem wyjątkowo hermetycznego zapakowania. Zapach kawy uwalnia się dopiero po zapoczątkowaniu procesu parzenia. Otrzymujemy w rezultacie napój niezwykle wyrazisty, z charakterem, magnetycznie przyciągający. Wiele osób, za sprawą tych właśnie walorów, deklaruje, że już nigdy nie wróci do zwykłej kawy parzonej, a już na pewno nie do kawy rozpuszczalnej.

Pytania i wątpliwości

Z jednej strony świetny smak i aromat, z drugiej kwestie zdrowotne... Dużym echem w „środowisku kawowym” odbiły się niedawno badania hiszpańskich naukowców, którzy wykazali, że kawa w kapsułkach zawiera więcej szkodliwego furanu, niż inne typy kawy. Dzieje się tak dlatego, że hermetyczne zapakowanie oraz zalewanie wodą o dużym ciśnieniu nie pozwala błyskawicznie wyparować temu niezwykle lotnemu gazowi. Czy jest zatem czym się przejmować? Niekoniecznie. Ci sami naukowcy stwierdzili bowiem, że ilości furanu, nawet te nieco zwiększone, w kawie kapsułkowej, nie przekraczają limitów, które mogłyby rzeczywiście stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Koszty

Jeżeli już zasmakujemy w kawie z kapsułek, musimy wiedzieć, że czekają nas pewne koszty i ograniczenia. Kawa w kapsułkach nie należy bowiem do najtańszych, no ale czego nie robi się dla przyjemności płynącej z wyjątkowego smaku i aromatu? Kolejna rzecz to ekspres. Jego naturą jest sprofilowanie pod konkretny rodzaj kapsułek do kawy danego producenta. Niestety mamy tu związane ręce. Decydując się na jeden typ kapsułek, rezygnujemy z innego. Dlatego przed zakupem dobrze jest odpowiedzieć sobie na pytanie, która kawa smakuje nam rzeczywiście najlepiej.


kapsułki Dolce Gusto

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Niezwykła historia romansu Włocha i Makinetki

Niezwykła historia romansu Włocha i Makinetki


Autor: Kawonosz


Makinetka lub kawiarka moka to mały kanciasty ekspres parzący moją ulubioną kawę od czasu studiów. To aluminiowe cudo, które dla wielu osób kojarzy się z włoską kawą, ma bardzo ciekawą historię.


Włoski romans z kawą w tleBialetti, aluminium i kawa

Wynalazcą kawiarki moka jest Alfonso Bialetti – włoski inżynier, specjalizujący się w obróbce aluminium. W latach 1908-1918 pracował we Francji w przemyśle aluminiowym. W 1919 roku założył własną firmę w rodzinnym Crusinallo pod Piemontem, zajmującą się obróbką metali.

Jak twierdził Bialetti, pomysł na stworzenie kawiarki, podsunęła mu znajdująca się w jego domu prymitywna „pralka”, wykorzystująca efekt wypychania wody przez parę wodną w procesie prania. Przez lata eksperymentował z tym efektem, w celu wykorzystania go w procesie parzenia kawy. Tworzył projekty urządzenia wykonanego z aluminium, składającego się z trzech części: bojlera na gorącą wodę, pojemnika na mieloną kawę i zbiornika na napój na górze.

Początkowe egzemplarze z roku 1933, w których opracowaniu pomagał mu Luigi De Ponti różniły się od znanych dziś kawiarek moka wyglądem. Dolny zbiornik nie był tak jak dziś stożkowaty, a wypukły. Wykonana współcześnie z plastiku rączka była początkowo drewniana.

W latach 1933-1939 Bialetti sprzedał zaledwie 70 000 sztuk swojej kawiarki. Należy jednocześnie zaznaczyć, że jego firma produkowała w tym okresie również inne urządzenia kuchenne wykonane z aluminium, a rynek zbytu był ograniczony do lokalnych targów. Okres II Wojny Światowej nie sprzyjał Bialettiemu i jego kawiarce ze względu na trudności w dostępie zarówno do aluminium, jak i do kawy.

Renato Bialetti syn wynalazcy, ojciec sukcesu

W roku 1946 prowadzenie firmy przejął Renato Bialetti – syn Afonso. Wprowadził on dwie zasadnicze zmiany w konstrukcji samej kawiarki. Projekt z 1950 roku różnił się kształtem dolnej części – ze względu na problemy z wytrzymałością na ciśnienie wypukłego kształtu – wprowadzono znany z dzisiejszych wersji kształt stożkowy. Ponadto drewnianą rączkę zastąpiono bardziej trwałą rączką plastikową.

Renato Bialetti skoncentrował pracę całej firmy na jednym tylko produkcie – kawiarce moka. Rozpoczął również zakrojone na szeroką skalę działania marketingowe – reklamy telewizyjne, billboardy, a nawet gigantyczny pomnik kawiarki moka. Reklamował on ekspres moka jako urządzenie, które pozwala się cieszyć wyśmienitym espresso w domu. Espresso dla mas można by powiedzieć. Do tego czasu picie espresso było dostępne tylko w kosztownych kawiarniach, a przez to niedostępnych na co dzień dla przeciętnego Włocha.

W 1953 roku Renato zamówił u włoskiego artysty Paula Campani stworzenie maskotki firmy l’omino coi baffi (z włoskiego: człowieczek z wąsikiem). Od tego momentu wszystkie kawiarki były ozdobione postacią małego człowieczka z wąsikiem, wyciągającego rękę do góry. A mały człowieczek stał się bohaterem reklam telewizyjnych firmy Bialetti.

Maskotka kawiarki Bialetti

Ikona kawowej kultury w każdym włoskim domu

Takie działania pozwoliły na znaczący wzrost sprzedaży. Podobno 9 na 10 włoskich gospodarstw domowych posiada takie urządzenie. Do roku 2001 sprzedano 220 milionów egzemplarzy ekspresu moka, a do dnia dzisiejszego liczba ta sięga już 330 milionów sztuk. Ekspres moka jest niezwykle popularny, zwłaszcza w Europie i Ameryce Łacińskiej. Włosi nazywają swoje ekspresy moka pieszczotliwie la macchinetta – maszynka. Stąd wywodzi się spolszczona nazwa makinetka.

Oryginalny wzór i popularność wśród użytkowników zostały docenione przez ekspertów. Ekspresy moka znalazły się w muzeach sztuki użytkowej na całym świecie. Między innymi w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku czy Muzeum Nauki w Londynie.

Wzór ekspresu moka stał się również inspiracją dla współczesnych projektantów. Nowojorski projektant Julian Lwin zaprojektował zestaw stołu i krzeseł „Dr. Octagon Espresso” wzorowany na kształcie kawiarki Bialettiego.

Kawowe źródła:

„Deconstructing Product Design,” by William Lidwell and Gerry Manacsa

„The Romance of Caffeine and Aluminium”, by Jefferey T. Schnapp

„Kawa bez tajemnic” Andrzej Fiedoruk, Kreator 2004


Czytaj więcej o kawie na moim blogu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.