niedziela, 31 maja 2015

Kawowe desery - inspiracje i przepisy

Kawowe desery- inspiracje i przepisy


Autor: Avernus


Bywają takie dni w roku kiedy za oknem plucha, deszcz, zimno, a mimo ogromnej chęci pozostania pod ciepłą kołdrą musisz się zmobilizować do pobudki i wyjścia na zewnątrz. Niezbędne są wtedy dwie rzeczy: parasolka i …pyszna kawa w ulubionym kubku


Czarny napój rozgrzewa i dodaje energii na pierwsze godziny nadchodzącego długiego dnia. Naukowo udowodniono, że już sam zapach kawy poprawia nastrój i działa pobudzająco.

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a standardowe dodatki mleka i cukru zdecydowanie Ci się znudziły, pozwól sobie na szczyptę baristycznej kreatywności. Chcąc urozmaicić codzienny rytuał parzenia kawy, możesz przyrządzić ją w sposób nieco bardziej nieszablonowy: na słodko, wzbogacając dodatkami w postaci owoców, czekolady, miodu czy aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir. Pełnoletnim amatorom kawy zaproponuj wersję z alkoholem. Idealną koncepcją będzie połączenie likieru, mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz mocnego espresso – przepis taki znajdziesz na stronie… .

Mając ochotę na coś słodkiego, spróbuj przyrządzić prosty i przede wszystkim szybki deser kawowy. Do bardzo gorącego napoju dorzuć kostkę lub dwie ulubionej czekolady i maliny (mogą być mrożone) lub ich zamiennik – gęsty sok, a wierzch udekoruj bitą śmietaną. Często wybieranym i bardzo lubianym dodatkiem do kawy jest gałka lodów. Smakosze odrobinę mniej gorzkiego smaku kofeiny mieszają w proporcjach pół na pół kawę ze słodkim kakao.




Kawa z piankami

Chcąc zaskoczyć gości niebanalnym i nieco bardziej skomplikowanym pomysłem na kawę, zaproponuj im gorzką wersję ze spienionym mlekiem i garścią mini pianek marshmallows na wierzchu kubka. Dodają lekko waniliowego smaku do całości, a po ich użyciu konsystencja napoju staje się bardziej gęsta i puszysta. Dla wzmocnienia efektu wizualnego możesz je dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi, czekoladowymi ażurowymi dekoracjami do ciast lub kolorową posypką do deserów – nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami!



Kawa z Nutellą

Dla fanów słodkości doskonały deser stanowi połączenie kawy i kremu czekoladowego. Do przygotowania napoju potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki Nutelli
  • 150 ml mleka
  • (nieobowiązkowo) kakao i bita śmietana do ozdobienia

Kawę rozpuść w kubku w gorącej wodzie. Do osobnego, niewielkiego garnuszka włóż Nutellę, dolej zimnego mleka a następnie powoli podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ostudź. Za pomocą miksera ręcznego wymieszaj z wcześniej przygotowaną kawą. Przelej do wysokiej szklanki i według uznania ozdób bitą śmietaną. Podawaj z długą łyżką deserową.

Kawa z przyprawami korzennymi

Wspaniale smakuje także nieco mniej słodka kawa piernikowa z miodem (idealnie zastępuje bezwartościowy cukier!), imbirem i cynamonem. Poza przyjemnym uczuciem ciepła dodasz organizmowi witamin, niezbędnych do funkcjonowania w okresach zwiększonej zachorowalności.

  • 1-2 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
  • Szklanka wrzątku
  • Szklanka gorącego mleka
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • Przyprawa do piernika lub własna kompozycja ulubionych przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, wanilia)
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

Miód i wybrane przyprawy wymieszaj. Należy w tym celu bardzo delikatnie je podgrzać w kąpieli wodnej. Kawę zalej wrzątkiem, dolej gorące mleko, energicznie wymieszaj. Następnie do wcześniej przygotowanego kubka wlej kolejno mieszankę miodu z przyprawami, kawę. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp ją cynamonem.
Gotowe!

W tworzeniu wariacji na temat urozmaicania smaku standardowej małej czarnej ograniczeniem jest tylko własna kreatywność w komponowaniu kuchennych receptur. Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!


Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobra kawa nie jest zła!

Dobra kawa nie jest zła!


Autor: Domowy Wyrób Alkoholi


Kawa ziarnista stała się tematem wielu teorii, w myśl których nawet niewielkie jej ilości miałyby niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jak to jednak bywa w świecie badań naukowych, natychmiast odpowiedziano na zarzuty kontrbadaniami.


Wiarygodność i jednych, i drugich, może budzić pewne wątpliwości, więc pozostają tylko testy kliniczne, które nadal nie dają jasnej odpowiedzi, jednak pozwalają pokazać parę ogólnych prawidłowości.

Im lepsza kawa, tym lepiej dla Ciebie – sprawdź – Opinie o kawie

To było akurat do przewidzenia: wysokiej jakości kawy ziarniste, produkty naturalne i poddane klasycznemu paleniu są mniej szkodliwe dla zdrowia, niż nawet te słabiej opalane, ale gorszej kategorii jakościowej. Kluczem do zrozumienia tej zależności jest sprawdzenie warunków uprawy kaw. Te, które rosną na plantacjach koncernowych, zwykle są „podganiane” przez stosowanie środków ochrony roślin, czynników wzrostowych, a nienaturalny sposób palenia, czyli turbo, w bardzo wysokiej temperaturze, powoduje zupełnie inne procesy chemiczne niż tylko te, które pojawiają się w przypadku palenia klasycznego. Prawdą jest więc, że czym skorupka za młodu nasiąknie… Dlatego też nie warto wybierać najtańszych kaw, a tym bardziej produktów skrajnie wysoko przetworzonych, w tym kaw liofilizowanych i mieszanek rozpuszczalnych.

Nad-wszystko

Według niektórych badań, kawa ma powodować nadpobudliwość, nadpotliwość, nadwrażliwość, nadaktywność psychiczną i parę innych „nad-cosiów”. Miałoby to wynikać z zawartości kofeiny, jednak takie postawienie sprawy jest mocno nieprecyzyjne: wypicie jednej filiżanki niezbyt mocnej kawy na pewno nie pobudzi silniej niż dostarczenie mega-dawki teiny z kilku sążnistych kubków herbaty. Według najbardziej wiarygodnych badań, ilość kofeiny, jaką przyjmuje się nawet w sześciu standardowych filiżankach nie powinna wpłynąć negatywnie na aktywność układu nerwowego. Nie oznacza to jednak pełnego bezpieczeństwa.

W przypadku kawy ważne jest jeszcze jej oddziaływanie między innymi na nerki i wątrobę. Osoby, które lubią mocno paloną kawę, w stylu francuskim lub włoskim espresso, a jednocześnie cierpią z powodu niewydolności nerek albo chorób przebiegających z zaburzeniem równowagi płynów, powinny przeanalizować swoją sytuację. W zdecydowanej większości przypadków kawa w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi, a z ostrożności można zmienić styl palenia na wiedeński lub nawet cynamonowy – wprawdzie smak kawy już nie ten sam, ale nie trzeba od razu rezygnować z kaw. Warto też rozejrzeć się za mieszankami Arabiki i Robusty, bo te dwie odmiany pod względem zawartości kofeiny bardzo się różnią i wystarczy tylko znaleźć smaczną mieszanką z niewielką zawartością kofeiny.

Lepsza świeżo zmielona!

Jeśli obawiasz się negatywnych skutków picia kawy, wybieraj tylko wysokiej jakości kawę ziarnistą. Dlaczego? Dlatego, że jeśli kupujesz zmielone mieszanki, to szybko one tracą smak i aromat. Kawa, którą zmielisz przed użyciem jest intensywniejsza. Jakie to ma znaczenie? To proste – kofeina się nie rozkłada, ale olejki eteryczne tak. Jeśli więc chcesz zrobić sobie napar ze zwietrzałe kawy, musisz użyć jej więcej, a tym samym dostarczyć do organizmu więcej kofeiny – świeżo zmielona kawa pozwoli uzyskać lepszy efekt smakowy przy mniejszej podaży tego związku.

Podsumowanie

Tak samo jak w przypadku większości podobnych dylematów, nie ma co oczekiwać, że jakiekolwiek badania naukowe dadzą odpowiedź lepszą niż zdrowy rozsądek. Kawa pita w małych ilościach nie jest bardziej niebezpieczna niż herbata. Wybierając ziarniste kawy wysokiej jakości i tak ryzykujesz mniej, niż pijąc te wysoko przetworzone, szczególnie rozpuszczalne, w których kofeina jest najmniejszym problemem i jednym z wielu różnych zagrożeń dla zdrowia. Nie przejmuj się więc nadmiernie, a w razie potrzeby skonsultuj się z dobrym lekarzem. W większości przypadków kawa nie będzie może zalecana, ale też nie pojawią się istotne przeciwwskazania (będzie neutralna dla zdrowia).


Jesteś smakoszem kawy ziarnistej! Wolisz Arabikę czy Robustę? Dodaj swoją opinię o kawie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 29 listopada 2014

Jak wybrać ekspres do kawy

Jak wybrać ekspres do kawy


Autor: Artelis


Przygotowujesz się do zakupu ekpsresu do kawy? Przeczytaj ten artykuł i zobacz na co zwrócić uwagę.


Decydując się na zakup ekspresu ciśnieniowego musisz zadecydować o jego typie. Jeżeli przygotowujesz nie więcej kilka filiżanek kawy i szukasz niedużego i niedrogiego ekspresu, wybierz ekspres ciśnieniowy ręczny. Jeżeli chciałbyś przygotowywać napar dla większej liczby osób i szukasz modelu, który jest łatwiejszy w obsłudze, kup ekspres automatyczny. Drugi typ ma wbudowany młynek do kawy, a cały proces parzenia przebiega praktycznie bez Twojego udziału. Niestety różni ich cena i to w sposób dość znaczący. Te pierwsze można kupić za kwoty znacznie poniżej tysiąca złotych przez co są idealnym prezentem świątecznym dla amatorów domowej kawy.

Wybierając ekspres należy zwrócić uwagę na system spieniania i podgrzewania mleka. Najczęściej jest to specjalna dysza, którą umieszcza się w pojemniku z mlekiem. Jeżeli często przygotowujesz kawę cappuccino, wybierz urządzenie z tzw. systemem Cappuccinatore lub ekspres z wbudowanym pojemnikiem na mleko. Niektóre ekspresy ciśnieniowe oferują dodatkowo funkcję wstępnego parzenia, dzięki której następuje wzmocnienie aromatu kawy. Różne modele ekspresów posiadają różne ciekawe funkcje takie jak: wyświetlacz, wbudowaną płytę podgrzewającą, filtr wody czy regulowaną wysokość, które mogą znacznie ułatwić codzienną obsługę.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 27 września 2014

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?

Jakie są sposoby, aby przygotować kawę?


Autor: damko


Pewnie większość osób nie tylko w Polsce, ale i na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jakie są jednak najbardziej popularne sposoby przygotowania tego znanego chyba niemal wszystkim napoju?


Pierwszym sposobem jest tak zwana kawa po turecku, która w wersji oryginalnej znacznie się różni od popularnych wyobrażeń na jej temat, czyli po prostu zmielonej kawy zalanej wrzątkiem. Prawdziwa kawa po turecku przyrządzana jest za pomocą specjalnego (najczęściej miedzianego) rondelka. Wsypuje się do niego niezwykle drobno zmieloną kawę razem z cukrem, zalewa zimną wodą, a potem kilkukrotnie podgrzewa się na wolnym ogniu. Przed przelaniem gotowego napoju do filiżanek dolewa się jeszcze kilka kropelek zimnej wody, której dodanie powoduje osadzenie się fusów na dnie. Do gotowego napoju można dodać (wedle własnych preferencji) jeszcze przyprawy, takie jak cynamon albo kardamon.

Kolejną metodą jest przyrządzenie kawy w kafetierce (inna nazwa urządzenia to kawiarka). Kawa przyrządzona w ten sposób to tak zwana moka. Zasada działania kawiarki jest w założeniu bardzo podobna do tej z ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie składa się z trzech części, zbiornika na wodę, sitka do którego wsypuje się kawę oraz zbiorniczka w którym zbiera się przyrządzony napar. Woda, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przesącza się przez kawę pod ciśnieniem rzędu dwóch barów dając aromatyczny napój.

Kolejnym sposobem na przygotowanie kawy jest użycie do tego ekspresu ciśnieniowego. Jest to co prawda najdroższe rozwiązanie (przynajmniej jeśli chodzi o zakup samego urządzenia), ale daje najbardziej aromatyczną kawę cechującą się wyrazistym smakiem. Żeby przyrządzić małą czarną w ten sposób, wsypuje się kawę do specjalnego sitka, a następnie delikatnie ugniata. Po tej procedurze należy umieścić sitko w kolbie, a tą w tak zwanej grupie. Woda, gdy zostanie podgrzana do temperatury rzędu 88 -92 stopni Celsjusza, zaczyna przesączać się przez kawę pod bardzo dużym ciśnieniem dochodzącym nieraz do 15 barów. Obecne urządzenia wyposażone są w szereg różnego rodzaju funkcji (na przykład spieniacz do mleka czy podgrzewacz do filiżanek), więc można wybrać dokładnie takie urządzenie, jakiego nam potrzeba.

Jak widać sposobów przyrządzania kawy jest całkiem dużo, wystarczy tylko wybrać metodę, za pomocą której osiągniemy taki smak kawy jaki nam najbardziej odpowiada.


ekspres do biura

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zaparzanie kawy – najpopularniejsze sposoby

Zaparzanie kawy – najpopularniejsze sposoby


Autor: damko


Na nic zdadzą się nam nawet najlepsze ziarna kawy, które zostały starannie wypalone, jeśli jej smak zepsujemy na etapie parzenia. Metod zaparzania wbrew pozorom jest całkiem dużo, a zastosowanie konkretnego sposobu w znacznym stopniu zmienia smak przygotowanego naparu.


Pierwszym ze sposobów jest zaparzanie po turecku. Oczywiście nie można mylić tego ze szczególnie popularną w Polsce kawą zalewaną wrzątkiem w szklance, ponieważ nie ma ona nic wspólnego z oryginalną kawą po turecku. Jej przygotowanie jest swego rodzaju rytuałem. Potrzebne jest do niej odpowiednie naczynie (tygielek) wykonane najczęściej z miedzi. Wsypuje się do niego świeżo zmieloną kawę wymieszaną od razu z cukrem, a całość zalewa się zimną wodą. Następnie wszystko trzeba podgrzać, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Po tym należy doprowadzić napar do wrzenia, zdjąć na chwilę z ognia i dopiero wtedy zagotować kawę po raz ostatni. Do przygotowanego w ten sposób napoju dodaje się często takie przyprawy jak cynamon albo kardamon.

Kawiarka to kolejny sposób na sposób na przygotowanie dobrej kawy w domowym zaciszu. To bardzo proste urządzenie składające się z trzech elementów: pojemnika na wodę, sitka, w które wsypuje się kawę oraz naczynka, gdzie zbiera się przyrządzany napar. Działanie kafetierki można porównać do ekspresu ciśnieniowego, woda przesącza się przez zmieloną kawę pod ciśnieniem, z tym że jest ono znacznie mniejsze niż to, które występuje w ekspresach ciśnieniowych.

Skoro jesteśmy już przy ekspresach ciśnieniowych to warto również poświęcić im kilka słów. Za ich pomocą uzyskamy najbardziej aromatyczną kawę, ze względu na bardzo wysokie ciśnienie, które są w stanie wytworzyć, dochodzące w niektórych modelach do nawet 19 barów! Kawa do ekspresu powinna być drobno zmielona, natomiast temperatura wody musi oscylować w okolicy 90 - 95 stopni Celsjusza. Za wytwarzanie ciśnienia odpowiada pompa, gorąca woda przechodzi przez sitko wypełnione kawą dając napar o bogatym smaku i aromacie.

Wymieniłem tylko kilka metod zaparzania kawy, a są przecież jeszcze inne, można wykorzystywać na przykład ekspresy przelewowe czy niskociśnieniowe lub użyć specjalnych filtrów do zaparzania kawy. Sposób przyrządzenia napoju trzeba dostosować do własnych preferencji. Dla smaku przygotowanego naparu jest też bardzo ważny odpowiedni producent kawy, który zaoferuje ziarna wysokiej jakości.


producent kawy

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.