niedziela, 31 maja 2015

Krótka historia kawy

Krótka historia kawy


Autor: Krzysztof Mroczko


Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Różne są jej rodzaje, sposoby podawania. Ale jaka była historia tego napoju?


Kawa pochodzi z półwyspu Arabskiego, napary przyrządzane z palonych ziaren kawowca rozpowszechniali początkowo Beduini, prowadzący koczowniczy tryb życia. Kiedy w XV wieku tereny te stały się miejscami handlu prowadzonego z innymi częściami Imperium Osmańskiego, miasto o nazwie Mokka stało się portem, skąd kawa rozpoczęła swój pochód do międzynarodowej sławy i powszechnego uznania. Początki, jak to zazwyczaj bywa, nie były łatwe.

Właściwości pobudzające, jakimi charakteryzuje się kawa, często budziły sprzeciwy i otwartą niechęć. Uznawano kawę za napój będący używką podobną do alkoholu, szkodliwą dla zdrowia. Sprzeciwy zgłaszali również religijni ortodoksi, tak muzułmanie jak i ci wywodzący się z kręgów chrześcijaństwa. Kiedy jednak zorientowano się, że picie kawy nie szkodzi w wykonywaniu obowiązków w pracy, ugięto się przed faktami. Nie bez znaczenia był zapewne także i aspekt finansowy, bo popyt na kawę wzrastał, a wraz z nim dochody ludzi zajmujących się sprzedażą kawy. Imperium Osmańskie stało się głównym beneficjentem nowej mody.

Szybko zaczęły również powstawać pierwsze kawiarnie, w Stambule otwarto taki lokal już w połowie XVI wieku. Przybywający do stolicy imperium cudzoziemcy szybko docenili nowy dla nich napój. Włosi pierwsi sprowadzili kawę do Europy. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu lat powstały kawiarnie w wielu europejskich miastach. Najbardziej znane kawiarnie znajdują się w Wiedniu, który z picia kawy uczynił modną rozrywkę, niejako przy okazji tworząc kanony picia kawy.

Kawa w Polsce

Przyjęliśmy wierzyć, że kawę po raz pierwszy do Polski sprowadził dopiero Jan III Sobieski, zdobywając sporą ilość kawy w postaci łupu wojennego po zwycięskiej bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Nie jest to jednak prawda, kawę serwowano już wcześniej, wszak cały wiek XVII mieliśmy kontakty z Turcją. Początkowo kawa była napojem dość drogim i stąd przeznaczonym jedynie dla szlachty i arystokracji. W XVIII wieku kawa powoli stawała się coraz bardziej powszechna, z całą pewnością pili ją mieszczanie i rzemieślnicy. Kawę początkowo pito jedynie czarną, później dopiero zaczęto dodawać dodatki w rodzaju cukru, mleka lub słodkiej śmietany.

W wieku dwudziestym kawa rozpowszechniła się na wszystkie warstwy społeczne, a kawiarniane życie stawało się nieodłącznym elementem życia towarzyskiego. Dziś nadal modne jest spotykanie się w kawiarniach.


Preparaty ziołowe, naturalne preparaty, herbatki ziołowe i inne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy znasz rodzaje herbaty?

Czy znasz rodzaje herbaty?


Autor: Krzysztof Mroczko


W Japonii picie herbaty jest rytuałem, swymi korzeniami sięgającym starożytności. Picie tego napoju stanowi całą filozofię, na której opiera się kultura japońska. Herbata prawdopodobnie pochodzi z górskich szczytów Chin. Od stuleci znana jest na całym świecie, wciąż walcząc z kawą o prymat najpopularniejszego na świecie napoju.


Odmian herbaty jest wiele, najprościej ograniczyć się do charakterystyki poszczególnych odmian posługując się kolorem. Wyróżnić można herbatę czarną, zieloną, czerwoną, białą i żółtą. Każdy z kolorów charakteryzuje się nie tylko odmienną barwą naparu, ale także sposobem przygotowania liści.

Herbata czarna

Herbata czarna jest najbardziej oksydowana spośród wszystkich gatunków herbat. Jej cechą charakterystyczną jest mocny napar, intensywny zarówno w kolorze jak i smaku. Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty można zaliczyć między innymi takie odmiany: Ceylon, Earl Grey, Yunnan i Lapsang souchong.

Herbata zielona

O ile wciąż najbardziej rozpowszechnioną herbatą jest jej czarna odmiana, herbata zielona coraz mocniej podbija świat zachodni. Swoją rosnącą popularność zawdzięcza przede wszystkim badaniom naukowym, które wciąż próbują potwierdzić jej dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Regularne picie zielonej herbaty miało by między innymi być skuteczne w zapobieganiu raka, zwłaszcza raka jelita grubego. Teorie te nie znajdują jak dotąd potwierdzenia, wiadomo na pewno jedynie to, że picie zielonej herbaty pomaga w różnego rodzaju dietach regulujących masę ciała. Wśród wielu odmian zielonej herbaty, warto wyróżnić przede wszystkim te pochodzące z Japonii, między innymi Matcha i Sencha.

Herbata czerwona

Herbata ta zawdzięcza swoją barwę dodatkowym procesom fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan. Bardzo silny smak i zapach to nie jedyne cechy tej herbaty. Dodatkowe zabiegi, jakimi poddana została herbata, pozwala przechowywać ją bez straty jakości nawet kilkadziesiąt lat, co jest niemożliwe w przypadku innych rodzajów herbaty. Najsłynniejszą z czerwonych herbat jest herbata Pu-erh.

Herbata biała

Herbata powstaje z młodych pączków, które zebrano zanim zaczęły się rozwijać, wczesną wiosną. Dlatego też jej wywar ma delikatną słabą barwę. Z uwagi na unikalny charakter tej herbaty jej ceny są najwyższe spośród wszystkich.

Herbata żółta

Ten rodzaj herbaty powstaje jedynie w Chinach, gdzie uważana jest za najbardziej wykwintną spośród wszystkich. Przygotowuje się podobnie jak białą, z tą różnicą, że wysuszone liście poddaje się procesowi fermentacji nieenzymatycznej.

Niezależnie od tego, jaką herbatę najchętniej wybieramy na co dzień, warto pamiętać o tym, że istnieją inne gatunki, które z całą pewnością są warte spróbowania.


Zioła i naturalne preparaty na każdą kieszeń.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Dlaczego warto pić kawę zbożową?


Autor: Krzysztof Mroczko


Kawa zbożowa dobrze znana jest każdemu. Czy jednak nadaje się do picia tylko dla dzieci i osób w podeszłym wieku? Kawa zbożowa jest tak dobra dla naszego zdrowia, że powinien pić ją każdy, niezależnie od wieku.


Kawa zbożowa przywędrowała na polskie ziemie z Prus, gdzie była kawą przeznaczoną dla mniej zamożnych warstw społecznych, które nie mogły sobie pozwolić na picie kawy sprowadzanej z zagranicy. Wytwarzana z palonych ziaren żyta, pszenicy lub cykorii, była po prostu znacznie tańszym produktem. W okresie wojen była także popularnym substytutem kawy arabskiej. Po dziś dzień niektórzy, zwłaszcza osoby pamiętające jeszcze czasy „przejściowych trudności w zaopatrzeniu” kawę zbożową traktują często jako marny substytut kawy prawdziwej. To nieco mylne pojęcie, bo tego rodzaju kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Kawa zbożowa od dawna jest polecana przez wielu lekarzy i dietetyków. Ziarna zbóż zawierają niezwykle cenny błonnik, który jest bardzo korzystny dla organizmu. Szczególnie polecana jest osobom na diecie, bowiem tego rodzaju napój nie zawiera zbyt wielu kalorii, a dodatkowo wspomaga pracę jelit, co dzieje się dzięki wspomaganiu aktywności mikroflory jelitowej. Zwiększone w ten sposób przyspieszenie procesu przemiany materii znacznie ułatwiają trawienie.

Kawa zbożowa to również bogate źródło witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, dodatkowo wpływają korzystnie na wygląd skóry i włosów. Magnez, również obecny w kawie z palonych ziaren zbóż, to kolejny cenny dla organizmu składnik, bez którego utrudnione jest prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiedzialnego za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowo-mięśniowych.

W bardzo prosty sposób można dodatkowo wzmocnić chłonność cennych dla naszego organizmu składników kawy zbożowej. Wystarczy dodać do niej odrobinę mleka, a zawarte w niej mikroelementy i minerały będą jeszcze lepiej przyswajalne przez organizm. Z tego też względu picie kawy zbożowej zalecane jest dzieciom. Najmłodsi mający problem z przyswajaniem mleka również dzięki filiżance popularnej "zbożówki" przyzwyczają swój organizm do spożywania produktów mlecznych.

Dziś kawa zbożowa jest powszechnie dostępna w wielu wersjach, w tym torebkowej i rozpuszczalnej. Nierzadko producenci, wśród których największe marki to „Inka” i „Anatol”, wzbogacają swoje produkty o dodatki smakowe, na przykład wanilię.


Kawy ziołowe, naturalne leki przeciwzapalne i inne preparaty ziołowe do kupienia we Wrocławiu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pyszna kawa w pracy – wybieramy ekspres ciśnieniowy do biura

Pyszna kawa w pracy – wybieramy ekspres ciśnieniowy do biura


Autor: Iga Udziec


Są łatwe w obsłudze i pozwalają cieszyć się doskonałym smakiem kawy – ekspresy do kawy w pracy to ulubione urządzenia wszystkich pracowników. Wypijane we wspólnym gronie napoje pełnią integrującą rolę i pobudzają zespół do działania. Jak wybrać ekspres ciśnieniowy do biura?


Dlaczego ekspres ciśnieniowy do biura to dobry pomysł?

Ponieważ w miejscu pracy pija się dużo kawy i takie urządzenia jak ekspres musi pracować praktycznie cały dzień. Urządzenie tego typu pozwala na przygotowanie wielu filiżanek kawy dziennie i bez konieczności długiego czekania. Wystarczy wcisnąć guzik i już – kubek napoju ze świeżo zmielonych ziarenek gotowy. Ponadto „ciśnieniówki” są łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Po pierwsze – kompaktowy rozmiar

Kuchnie pracownicze lub zakładowe zazwyczaj są wypełnione sprzętami i jedzeniem pracowników, dlatego warto wybrać ekspres ciśnieniowy o kompaktowej budowie, które nie zajmuje potrzebnego miejsca. Cięższy sprzęt jest zazwyczaj bardziej stabilny – znajdź mu miejsce na blacie kuchennym, w pobliżu kranu z czystą wodą i kosza na zużytą kawę. Ważny też jest rozmiar zbiornika na fusy.

Po drugie – wybór funkcji

Sprawdź, czy ekspres – oprócz małej czarnej – potrafi przygotować latte albo cappucino. To zawsze urozmaicenie dla klientów i gości. Regulacja emisji pary czy automatyczny system spieniania jest ważny, jeśli lubisz samodzielnie bawić się w przygotowywanie kawy. Jeśli wolisz postawić na maszynę, sprawdź po prostu, czy jest w stanie zrobić dla ciebie filiżankę wypełnioną naparem z puszystą pianką.

Po trzecie – filtr wody

Kontrolka informująca o konieczności zmiany filtra na wody to gadżet ułatwiający utrzymanie maszyny w dobrym stanie. Woda przed parzeniem kawy w ekspresie jest filtrowana przez wkład węglowy. Dzięki temu ma lepszy smak i zapach.

Dodatkowe udogodnienia

Ciekawe opcje to regulacja mocy kawy czy funkcja pamięci twojego ulubionego napoju – każdy pracownik będzie zadowolony z szybkiego dopasowania urządzenia do własnych preferencji.Wybierając ekspres do kawy, sprawdź również producenta i opinie o nim. Warto także upewnić się, czy marka posiada renomę w produkcji urządzeń tego typu.


Podsumowując, ekspresy ciśnieniowe są wygodne i łatwe w obsłudze. Wybierz urządzenie wielofunkcyjne, łatwe do utrzymania w czystości i o kompaktowym rozmiarze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Yerba mate – naturalny energetyk

Yerba mate – naturalny energetyk


Autor: Milena Zamojska


O prozdrowotnych właściwościach naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego wiedzą mieszkańcy Paragwaju, Argentyny lub Urugwaju, którzy ziołowym naparem raczą się niemalże codziennie. Herbata o silnych właściwościach pobudzających organizm zawitała do Polski, stając się poważną konkurencją dla kawy.


Tradycja picia zielonego naparu

Jak mówi tradycja, yerba mate została odkryta przez Jezuitów w XVII wieku, którzy jako misjonarze dotarli do dorzecza Panay w Ameryce Południowej. Miejscowa ludność masowo piła napar z liści miejscowego krzewu, który redukował zmęczenie, zmniejszał uczucie głodu, jak i dodawał energii. Zielony napar misjonarze przywieźli do Europy i rozpropagowali jako alternatywę dla chińskiej herbaty.

W Ameryce Południowej picie yerba mate przyjęło postać pewnego rytuału. Ceremoniał picia powtarzany jest codziennie, wpływając na zacieśnienie więzi międzyludzkich. Uczestnicy siadają w kręgu przy ognisku, a osoba najstarsza wiekiem bądź gospodarz przygotowuje mate, którą pije, a następnie przekazuje współtowarzyszom. Zużyty susz wyrzuca się na ziemię, by w symboliczny sposób oddać matce naturze to, co dała.

Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate?

Rozpoczynając proces parzenia warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Ziół nie wolno zalewać wrzątkiem, gdyż wtedy susz się zaparzy, tracąc swoje pobudzające właściwości, a i sam smak będzie nieprzyjemny. Yerba mate najlepiej zalać wodą w temperaturze od 70 – 84 stopni Celsjusza. Mniejsza temperatura złagodzi smak, jednak zbyt niska sprawi, że napar nie będzie smaczny. Tradycyjnie napar podaje się w naczyniu zwanym matę, a sączy się go przez bombillę, czyli słomkę zakończoną sitem. Ważne, aby aby lejąc wodę wypełnić przestrzeń pomiędzy suszem, a ścianką naczynka. Herbatę można zalewać wielokrotnie, aż do momentu gdy straci esencję.

Energia na cały dzień

Coraz szersze grono osób wybiera specyfik z Paragwaju, zamiast wypłukującej magnez – kawy. Yerba mate oprócz walorów smakowych niesie ze sobą potężną dawkę energii na cały dzień. Napar pobudza do działania dzięki zawartości substancji z grupy ksnatyn – kofeiny oraz teobrominy. Napar zawiera również wiele potrzebnych dla organizmu witaminy m.in. A, C, H, PP oraz minerały- magnez, cynk, potas i chrom. Napar odżywia organizm, a w momentach kiedy jest wyczerpany, potrafi przywrócić siły witalne i umysłowe, które są niezbędne do nauki czy pracy. Napar z suszu świetnie wpływa na nasze samopoczucie, a także poprawia nastrój. Jest niczym naturalny antydepresant, którego działanie można porównać do uwalnianych podczas aktywności fizycznej, hormonów szczęścia – endorfin. Pijąc napar z ostrokrzewu paragwajskiego, zachowasz zdrowe ciało i otwarty umysł.


Po inspirację zajrzyj na www.nokaut.pl/yerba-mate

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.