niedziela, 31 maja 2015

Kawowe desery - inspiracje i przepisy

Kawowe desery- inspiracje i przepisy


Autor: Avernus


Bywają takie dni w roku kiedy za oknem plucha, deszcz, zimno, a mimo ogromnej chęci pozostania pod ciepłą kołdrą musisz się zmobilizować do pobudki i wyjścia na zewnątrz. Niezbędne są wtedy dwie rzeczy: parasolka i …pyszna kawa w ulubionym kubku


Czarny napój rozgrzewa i dodaje energii na pierwsze godziny nadchodzącego długiego dnia. Naukowo udowodniono, że już sam zapach kawy poprawia nastrój i działa pobudzająco.

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a standardowe dodatki mleka i cukru zdecydowanie Ci się znudziły, pozwól sobie na szczyptę baristycznej kreatywności. Chcąc urozmaicić codzienny rytuał parzenia kawy, możesz przyrządzić ją w sposób nieco bardziej nieszablonowy: na słodko, wzbogacając dodatkami w postaci owoców, czekolady, miodu czy aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir. Pełnoletnim amatorom kawy zaproponuj wersję z alkoholem. Idealną koncepcją będzie połączenie likieru, mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz mocnego espresso – przepis taki znajdziesz na stronie… .

Mając ochotę na coś słodkiego, spróbuj przyrządzić prosty i przede wszystkim szybki deser kawowy. Do bardzo gorącego napoju dorzuć kostkę lub dwie ulubionej czekolady i maliny (mogą być mrożone) lub ich zamiennik – gęsty sok, a wierzch udekoruj bitą śmietaną. Często wybieranym i bardzo lubianym dodatkiem do kawy jest gałka lodów. Smakosze odrobinę mniej gorzkiego smaku kofeiny mieszają w proporcjach pół na pół kawę ze słodkim kakao.




Kawa z piankami

Chcąc zaskoczyć gości niebanalnym i nieco bardziej skomplikowanym pomysłem na kawę, zaproponuj im gorzką wersję ze spienionym mlekiem i garścią mini pianek marshmallows na wierzchu kubka. Dodają lekko waniliowego smaku do całości, a po ich użyciu konsystencja napoju staje się bardziej gęsta i puszysta. Dla wzmocnienia efektu wizualnego możesz je dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi, czekoladowymi ażurowymi dekoracjami do ciast lub kolorową posypką do deserów – nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami!



Kawa z Nutellą

Dla fanów słodkości doskonały deser stanowi połączenie kawy i kremu czekoladowego. Do przygotowania napoju potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki Nutelli
  • 150 ml mleka
  • (nieobowiązkowo) kakao i bita śmietana do ozdobienia

Kawę rozpuść w kubku w gorącej wodzie. Do osobnego, niewielkiego garnuszka włóż Nutellę, dolej zimnego mleka a następnie powoli podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ostudź. Za pomocą miksera ręcznego wymieszaj z wcześniej przygotowaną kawą. Przelej do wysokiej szklanki i według uznania ozdób bitą śmietaną. Podawaj z długą łyżką deserową.

Kawa z przyprawami korzennymi

Wspaniale smakuje także nieco mniej słodka kawa piernikowa z miodem (idealnie zastępuje bezwartościowy cukier!), imbirem i cynamonem. Poza przyjemnym uczuciem ciepła dodasz organizmowi witamin, niezbędnych do funkcjonowania w okresach zwiększonej zachorowalności.

  • 1-2 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
  • Szklanka wrzątku
  • Szklanka gorącego mleka
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • Przyprawa do piernika lub własna kompozycja ulubionych przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, wanilia)
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

Miód i wybrane przyprawy wymieszaj. Należy w tym celu bardzo delikatnie je podgrzać w kąpieli wodnej. Kawę zalej wrzątkiem, dolej gorące mleko, energicznie wymieszaj. Następnie do wcześniej przygotowanego kubka wlej kolejno mieszankę miodu z przyprawami, kawę. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp ją cynamonem.
Gotowe!

W tworzeniu wariacji na temat urozmaicania smaku standardowej małej czarnej ograniczeniem jest tylko własna kreatywność w komponowaniu kuchennych receptur. Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!


Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobra kawa nie jest zła!

Dobra kawa nie jest zła!


Autor: Domowy Wyrób Alkoholi


Kawa ziarnista stała się tematem wielu teorii, w myśl których nawet niewielkie jej ilości miałyby niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jak to jednak bywa w świecie badań naukowych, natychmiast odpowiedziano na zarzuty kontrbadaniami.


Wiarygodność i jednych, i drugich, może budzić pewne wątpliwości, więc pozostają tylko testy kliniczne, które nadal nie dają jasnej odpowiedzi, jednak pozwalają pokazać parę ogólnych prawidłowości.

Im lepsza kawa, tym lepiej dla Ciebie – sprawdź – Opinie o kawie

To było akurat do przewidzenia: wysokiej jakości kawy ziarniste, produkty naturalne i poddane klasycznemu paleniu są mniej szkodliwe dla zdrowia, niż nawet te słabiej opalane, ale gorszej kategorii jakościowej. Kluczem do zrozumienia tej zależności jest sprawdzenie warunków uprawy kaw. Te, które rosną na plantacjach koncernowych, zwykle są „podganiane” przez stosowanie środków ochrony roślin, czynników wzrostowych, a nienaturalny sposób palenia, czyli turbo, w bardzo wysokiej temperaturze, powoduje zupełnie inne procesy chemiczne niż tylko te, które pojawiają się w przypadku palenia klasycznego. Prawdą jest więc, że czym skorupka za młodu nasiąknie… Dlatego też nie warto wybierać najtańszych kaw, a tym bardziej produktów skrajnie wysoko przetworzonych, w tym kaw liofilizowanych i mieszanek rozpuszczalnych.

Nad-wszystko

Według niektórych badań, kawa ma powodować nadpobudliwość, nadpotliwość, nadwrażliwość, nadaktywność psychiczną i parę innych „nad-cosiów”. Miałoby to wynikać z zawartości kofeiny, jednak takie postawienie sprawy jest mocno nieprecyzyjne: wypicie jednej filiżanki niezbyt mocnej kawy na pewno nie pobudzi silniej niż dostarczenie mega-dawki teiny z kilku sążnistych kubków herbaty. Według najbardziej wiarygodnych badań, ilość kofeiny, jaką przyjmuje się nawet w sześciu standardowych filiżankach nie powinna wpłynąć negatywnie na aktywność układu nerwowego. Nie oznacza to jednak pełnego bezpieczeństwa.

W przypadku kawy ważne jest jeszcze jej oddziaływanie między innymi na nerki i wątrobę. Osoby, które lubią mocno paloną kawę, w stylu francuskim lub włoskim espresso, a jednocześnie cierpią z powodu niewydolności nerek albo chorób przebiegających z zaburzeniem równowagi płynów, powinny przeanalizować swoją sytuację. W zdecydowanej większości przypadków kawa w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi, a z ostrożności można zmienić styl palenia na wiedeński lub nawet cynamonowy – wprawdzie smak kawy już nie ten sam, ale nie trzeba od razu rezygnować z kaw. Warto też rozejrzeć się za mieszankami Arabiki i Robusty, bo te dwie odmiany pod względem zawartości kofeiny bardzo się różnią i wystarczy tylko znaleźć smaczną mieszanką z niewielką zawartością kofeiny.

Lepsza świeżo zmielona!

Jeśli obawiasz się negatywnych skutków picia kawy, wybieraj tylko wysokiej jakości kawę ziarnistą. Dlaczego? Dlatego, że jeśli kupujesz zmielone mieszanki, to szybko one tracą smak i aromat. Kawa, którą zmielisz przed użyciem jest intensywniejsza. Jakie to ma znaczenie? To proste – kofeina się nie rozkłada, ale olejki eteryczne tak. Jeśli więc chcesz zrobić sobie napar ze zwietrzałe kawy, musisz użyć jej więcej, a tym samym dostarczyć do organizmu więcej kofeiny – świeżo zmielona kawa pozwoli uzyskać lepszy efekt smakowy przy mniejszej podaży tego związku.

Podsumowanie

Tak samo jak w przypadku większości podobnych dylematów, nie ma co oczekiwać, że jakiekolwiek badania naukowe dadzą odpowiedź lepszą niż zdrowy rozsądek. Kawa pita w małych ilościach nie jest bardziej niebezpieczna niż herbata. Wybierając ziarniste kawy wysokiej jakości i tak ryzykujesz mniej, niż pijąc te wysoko przetworzone, szczególnie rozpuszczalne, w których kofeina jest najmniejszym problemem i jednym z wielu różnych zagrożeń dla zdrowia. Nie przejmuj się więc nadmiernie, a w razie potrzeby skonsultuj się z dobrym lekarzem. W większości przypadków kawa nie będzie może zalecana, ale też nie pojawią się istotne przeciwwskazania (będzie neutralna dla zdrowia).


Jesteś smakoszem kawy ziarnistej! Wolisz Arabikę czy Robustę? Dodaj swoją opinię o kawie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.