środa, 24 listopada 2010

Yerba Mate Cruz de Malta - Eliksir Kreatywności

Yerba Mate Cruz de Malta - Eliksir Kreatywności


Autorem artykułu jest Adam Olszewski




Odkryłem przez przypadek, że wszystkie moje najlepsze sesje przypadają po określonej proporcji: 3 filiżanki herbaty Yerba Mate Cruz de Malta na każdy kieliszek skonsumowanego wina. 3:1. Lubię także dodawać trochę teobrominy z kilkoma chipsami czekoladowymi E. Guittard co 20 minut.

Cruz de Malta dla każdego architekta! (© Hakan Dahlström)


Nie potrzeba nielegalnych środków i nie grozi wpadnięcie w nałóg. W 2001 r. byłem uzależniony od kofeiny/kawy, bo "pracowałem" 14 godzin na dobę i działanie kawy trwało tylko 1,5-2 godzin z powodu wysokiej tolerancji organizmu. Mogłem pić do 8 filiżanek w ciągu 24 godzin. Podczas maks. 4-godzinnej sesji, nie skonsumujesz więcej niż dwie filiżanki, więc nie ma obaw o chemiczne uzależnienie. Gdy to możliwe używam herbaty zamiast kawy, ponieważ kofeina ma na mnie zbyt ostre działanie, w przeciwieństwie do Yerba Mate Cruz de Malta (zawiera kofeinę, teobrominę i teofilinę).


Moim ulubionym tanim winem w Buenos Aires, gdzie napisałem więcej niż połowę mojej książki, było pyszne Finca Flichman Malbec rocznik 2004 .


Było ono przygotowywane w połączeniu z moimi dwiema ulubionymi markami Yerba Mate, Cruz de Malta zdecydowanie na pierwszym miejscu: herbata Yerba Mate Cruz de Malta oraz Yerba Mate Rosamonte.


Jeśli Ameryka Południowa nie pasuje do twojego stylu, moją nową alternatywą będzie odwołanie do swojego wewnętrznego Konfucjusza: herbata miodowa Dan Chong (znalazłem ją w niesamowitym Modern Tea w San Fransisco).


Źródło artykułu: Blog 4-godzinny tydzień pracy. Zapraszamy do pierwszego polskiego portalu poświęconego w całości najlepszej herbacie Yerba Mate na świecie - gatunkowi Cruz de Malta. Yerba Mate Cruz de Malta to najwyżej ceniona Yerba Mate w Argentynie. Jest najmocniejsza w działaniu, bogata w potas i mangan, produkowana według tej samej receptury od 1874 r.


---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz