wtorek, 31 stycznia 2017

Jakie są właściwości herbat?

Jakie są właściwości herbat?


Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna


Herbatę pijemy zwykle na co dzień i wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niej dnia. Zwykle wybieramy herbaty czarne, ale do dyspozycji mamy też wiele innych typów naparów o innych właściwościach.


Tradycyjnie herbatą nazywamy różnego rodzaju napary, zarówno te powstające z rośliny nazywanej kamelia, która należy do gatunku herbaty chińskiej, jak i również odnosimy się w ten sposób do takich napojów jak herbata owocowa czy herbata ziołowa. Gdy przepadasz za nimi, sprawdź razem z nami, jakie są ich najpopularniejsze właściwości.

Różne herbaty mają też różne właściwości:

  • herbata czarna – zawiera duże ilości teiny podobnej do kofeiny, dlatego pobudza, wzmaga koncentrację
  • herbata żółta – polecana na trawienie, nie aktywizuje tak bardzo jak czarna, ponieważ zawiera niewielkie ilości teiny, orzeźwia, przywraca siły
  • herbata zielona – obniża ryzyko chorób serca, wspomaga odporność, pomaga w odchudzaniu, doniesienia naukowe wskazują też, że obniża ryzyko powstawania niektórych odmian nowotworów
  • herbata pu-erh – obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, wspiera pracę wątroby i pomaga w odchudzaniu
  • herbata owocowa – przykładowo ta z malin rozgrzewa, dlatego polecana jest przy przeziębieniu, a z owoców aronii ma działanie przeciwzapalne
  • herbata ziołowa – różne gatunki pomagają w różnych dolegliwościach, dostępne są też specjalne mieszanki, stosowane są też jako herbaty odchudzające

Jak widać, herbaty mają różnorodne zastosowanie, dlatego też można wykorzystywać je jako naturalne suplementy diety, gdyż pomagają one w różnych stanach chorobowych i pomagają chronić przed nimi organizm. Oczywiście, bardzo ważne jest też to, aby kupować herbatę dobrej jakości, ponieważ w przeciwnym przypadku zarówno jej smak, jak i działanie nie będą najlepsze.

Dużo ciekawych herbat można znaleźć nie tylko w supermarketach, ale również w sklepach, które specjalizują się w ich sprzedaży. Dostępne są one również całkowicie przez internet, dlatego można wykonać zakupy wygodnie, bez wychodzenia z domu.


Artykuły na licencjach dostarcza i publikuje Artelis.pl. Sprawdź naszą Ofertę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy łatwo wybrać baristę na wesele

Czy łatwo wybrać baristę na wesele


Autor: Daniel Gębura


Ślub to ważne wydarzenie dla każdej pary. Zorganizowanie takiego przyjęcia stawia wiele wyzwań. Trzeba znaleźć sale która będzie spełniać wszystkie oczekiwania, DJ-a lub orkiestrę potrafiącą rozruszać gości, a także baristę który jest coraz bardziej popularny na tego typu imprezach.


Dobra kawa i herbata jest nieodłączną częścią wesela ale na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej firmy dla siebie?

Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na to jakich produktów będzie używał. Kawa i inne używane artykuły muszą być dobrej jakości, każdy szanujący się barista powinien o to dbać.

Po drugie sprzęt. Mobilni bariści przeważnie są w stanie obsługiwać obszar całej Polski. Urządzenia i akcesoria które wykorzystują muszą być markowe aby dawały gwarancje niezawodności w warunkach mobilnej pracy.

Przed zweryfikowaniem produktów oraz jakości sprzętu trzeba porozmawiać z baristą. Człowiek odpowiedzialny za obsługę mobilnego baru musi być komunikatywny i sympatyczny ponieważ będzie odpowiedzialny za obsługę gości. Nikt nie chce aby na weselu kawę i herbatę podawał narzekający gbur. Oprócz dobrego wrażenia ważne jest też doświadczenie, najlepiej potwierdzone certyfikatami. Warto również na spotkaniu poprosić o kawę i ocenić samodzielnie czy barista się zna na swoim fachu.

Na pewno warto sumiennie podejść do wyboru i nie wybierać pierwszego lepszego baristy. Nie jest łatwo dokonać dobrego wyboru ale dobrej klasy fachowiec jest gwarancją zadowolenia gości.


Barista na wesele

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Usługi cateringowe – Deser przy kawie

Usługi cateringowe – Deser przy kawie


Autor: Aleksandra Pos


Celem tego artykułu jest pobudzenie Twojego apetytu i wyobraźni smakowej. Nie jesteś głodny? Jak słyszysz słowa „usługi cateringowe”, to widzisz oczyma wyobraźni kawę rozpuszczalną? Chętnie to zmienimy.


Kiedy ostatni raz brałeś udział w bankiecie, na którym podawano desery? Przypomnij sobie, co zaserwowano. Pewnie była szarlotka, serniczek i może jeszcze brownie. A gdybyś tak się znalazł przed stołem pełnym najróżniejszych smakołyków rodem z fabryki czekolady Charliego? Gdybyś mógł te wszystkie pyszności zaserwować swoim gościom? Marzenia się spełniają, czytaj dalej.

Deserki i ciasteczka

Sernik i szarlotka powinny być dopiero początkiem, a nie końcem dobrego bankietu. Co może zaserwować firma zajmująca się organizowaniem cateringów? Właściwie ograniczenie stanowi tylko wyobraźnia kucharzy i cukierników. Przecież na deser można podać mini pucharki z tiramisu czy deserek panna cotta. Na platerach można ułożyć ptysie nadziewane kremem pistacjowym i eklerki z czekoladą. Każdy lubi mascarpone i każde danie z tym włoskim serkiem smakuje znakomicie, dlatego nie zaryzykujesz, jeśli na przyjęciu w ramach cateringu zaserwujesz śmietanowy deser z mascarpone przełożony frużeliną wiśniową lub malinową i na przykład z bezą obtoczoną w białej trufli. Brzmi apetycznie? A co powiesz na kruche ciasteczka takie jak tarteletki z owocami, rogaliki z wiśnią lub budyniem? To wszystko może się znaleźć na Twoim bankiecie w ramach usługi cateringowej!

Kawa czy herbata

Organizując bankiet, nie należy bagatelizować kwestii związanych z napojami. Podanie kawy rozpuszczalnej jest oznaką braku szacunku dla gości. Na stołach powinny zostać postawione ekspresy oraz dobrej jakości herbata w torebkach lub najlepiej liściasta. Do gorących napojów w ramach usługi cateringowej powinno zostać podane mleko, cukier i cytryna. Ponadto nie wolno zapomnieć o napojach zimnych – wodzie i różnego rodzaju sokach. Jeśli impreza ma być zakrapiana alkoholem, firma cateringowa może podać szampana lub wino.

Catering, który zachwyci gości – ciężko osiągnąć taki efekt, co nie znaczy, że to niemożliwe. Zamów usługę restauracji i firmy cateringowej Jajko, a przekonasz się, że bankiet nie musi być kulinarną porażką.

Catering, który zachwyci gości – ciężko osiągnąć taki efekt, co nie znaczy, że to niemożliwe.


Zamów usługę restauracji i firmy cateringowej Jajko, a przekonasz się, że bankiet nie musi być kulinarną porażką.

Aleksandra Pos

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 26 sierpnia 2016

Poranek bez kawy dniem straconym

Poranek bez kawy dniem straconym


Autor: Piotr Kruk


Polacy w coraz większym stopniu są miłośnikami kawy. Przejawami kawowego szaleństwa jest choćby coraz lepsza świadomość odnośnie niegdyś nieznanych typów tego napoju kofeinowego i wysyp kawiarenek. Pamiętajmy jednak że pyszną kawą możemy raczyć się też w domu i pracy.


Nowy napój bogów

Moda na kawę przybrała na sile kilkanaście lat temu i trzyma się mocno. Pomagają w tym ciągle powstające klimatyczne kawiarenki i jeden z nowszych symboli amerykanizacji w postaci Starbucksa. Niezależnie od uwarunkowań zewnętrznych fakty są takie, że coraz więcej osób jest uzależnionych od przyjemności jaką jest kwadrans przy kawce. Poranek bez kawy to gwarancja gorszego wejścia w dzień i mniejszej efektywności. A żeby napić się pysznej kawy wcale nie trzeba wychodzić z domu. Wszystko jest możliwe dzięki kawiarce, czyli czajniczkowi służącemu do parzenia naszego ulubionego płynu.

Ekspresowo i tanio

Na ekspres ciśnieniowy wbrew pozorom nie trzeba wydawać zbyt wiele. Kawiarka zwana również makinetką to przyrząd, który można dostać w rozsąnej cenie i nie bać się o jego jakość. Nowoczesne makinetki są przystosowane do pracy na różnych płytach grzewczych, dzięki czemu nie musimy się obawiać o ich kompatybilność, niezależnie od tego czy posiadamy płytę ceramiczną, gazową czy też indukcyjną. Nie powinno być też problemu z dopasowaniem pojemności makinetki. Jeśli chodzi o moc kawy to oczywiście regulujemy ją przy pomocy odpowiedniej ilości gorącej wody. Własny ekspres to też możliwość choćby zrobienia late macchiato według naszych preferencji. Podstawa to zaparzenie kawy, podgrzanie mleka i późniejsze jego spienienie. Puszyste mleko wlewamy do wysokiej szklanki i czekamy sześćdziesiąt sekund i wlewamy do niego kawę. Utworzą się trzy kolorystyczna pasma, wierzchnią, białą sferę możemy udekorować posypką lub innymi dodatkami takimi, jak choćby bita śmietana. Jest to prosty przykład na to, że nawet kawa z taniego ekspresu ciśnieniowego potrafi być pyszna.

A przecież pozwala to cieszyć się smakiem naszej ulubionej wersji kawy nie tylko w kawiarenkach często oferujących niezwykle wygórowane ceny, czy w pracy, gdzie coraz częściej pojawiają się właśnie drogie i zaawansowane ekspresy do kawy. Posiadanie takiego sprzętu w domu sprawia, że nie musimy nigdzie wychodzić by napić się naszej ulubionej wersji kawy. Pamiętamy jednak oczywiście o tym, żeby nie dozować tej przyjemności zbyt często.


Tani ekspres ciśnieniowy znajdziesz w sklepie Aqua-Sanit.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 17 października 2015

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?


Autor: MileMaison.pl


Herbata to jeden z najbardziej znanych i lubianych napojów, którego spożywanie w wielu kulturach stało się tradycją, a nawet swoistym rytuałem, obrzędem odprawianym zgodnie z ustalonymi od setek, a nawet tysięcy lat zasadami. Dlaczego warto pić herbatę?


Któż z nas nie pamięta scen parzenia herbaty z japońskich filmów? Któż nie widział na wielkim ekranie rosyjskiego samowara? Któż z nas nie zna słynnego powiedzenia „five o’clock” oznaczającego nie tyleż godzinę, co symboliczną porę spędzania czasu przy herbacie przez Anglików? W wielu kulturach uważana jest ona za napar o właściwościach magicznych, a także, za eliksir młodości. Ta ostatnia nazwa szczególnie odnosi się do zielonej herbaty znanej z setek cennych związków, minerałów i innych składników, które mają dobroczynny wpływ na funkcje naszego organizmu. Herbatę odkryli Chińczycy i to oni są najstarszym narodem, który włączył ten życiodajny napój do swojej diety, a tradycja spożywania naparu w tym kraju sięga już 5000 lat.

Herbata dla zdrowia i urody

Ciemny w kolorze lub słomkowy napar o charakterystycznym aromacie to przede wszystkim kopalnia cennych związków, dzięki którym możemy poczuć się lepiej na dłużej zachować młodość. Herbata to określenie obejmujące setki mieszanek suszu – białych, czarnych, zielonych i czerwonych - przygotowywanych z różnych krzewów, z młodych lub dojrzałych liści z dodatkiem łodyg, fermentowanych, poddawanych suszeniu i innym procesom, które wydobywają jej wyjątkowe walory zdrowotne. Herbatę najlepiej pić w ceramicznym kubku, który utrzyma jej temperaturę i zarazem podniesie klimat samego spożywania naparu, dodając mu elegancji. Kubki ceramiczne w pięknych kolorach, zdobione kwiatkami, serduszkami, scenkami rodzajowymi bywają elementem codzienności, częścią odprawianego każdego dnia rytuału, dzięki któremu ta porcja zdrowia trafia do naszego organizmu wraz z przyjemnością jej picia.

Któż z nas nie miewał takiej chwili, że w momentach dużego stresu, kiedy trzeba walczyć z codziennymi problemami, z kłopotliwym klientem, upartym szefem czy krnąbrnym dzieckiem ma ochotę sięgnąć po swój ulubiony ceramiczny kubek i sączyć z niego gorący napar herbaciany? Dzięki swoim chemicznym właściwościom herbata pozwala nam się odprężyć, zrelaksować, a za sprawą zawartej w niej kofeiny odświeża umysł, poprawia samopoczucie i zmienia nastawienie do otoczenia, dzięki czemu znacznie łatwiej radzimy sobie z problemami. Prawdziwym herbacianym skarbem są antyoksydanty, które wyłapują szkodliwe wolne rodniki niszczące nasze komórki, tym samym opóźniając efekty starzenia. Tajemniczy składnik o nazwie galusan epigalokatechiny, jest aż 20 razy skuteczniejszy niż tak ceniona przez nas witamina C. Herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawałów serca, zawarte w niej polifenole obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów, hamują replikację wirusów w infekcjach, a herbaciany napar sprzyja odchudzaniu i relaksuje.

Herbata i tradycja

Spożywanie herbaty może by codzienną czynnością towarzysząc posiłkom, ale też może przekształcić się w rytuał, jak w przypadku wspomnianej Japonii czy Anglii. Napój ten pija się również w naszym kraju, a jego spożycie jest znaczne. Polacy jednak rzadko traktują herbatę, jako napar wymagający specjalnych zabiegów i tylko w niektórych kręgach koneserów, prawdziwych miłośników i znawców herbaty. W tych kręgach jest on przygotowywany zgodnie z przepisami włącznie ze ścisłym określeniem temperatury wody, czasu parzenia i obowiązkowych dodatków. Niewiele osób wie, że właściwe postępowanie podczas przygotowywania napoju pozwala wydobywać z niego najważniejsze walory, natomiast zbyt długie parzenie wpływa na napar negatywnie zarówno kontekście jego składu, jak i smaku. Prawidłowe parzenie herbaty jest uzależnione od jej gatunków, jednak wrzątku, a nawet gotowania wymaga jedynie herbata lapacho. Wszystkie pozostałe odmiany zalewa się wodą o temperaturze od 70-95 stopni i zaparza kilka minut pod przykryciem.

Prawidłowe parzenie herbaty wymaga odpowiednich naczyń. Należą do nich porcelanowe dzbanki, często dodatkowo wyposażone w specjalne zaparzacze, dzięki którym łatwo można usunąć liście pozostawiając czysty napar. Dzbanek może też mieć specjalne wbudowane sitko, odcedzające napar podczas wylewania. Piękne porcelanowe dzbanki do parzenia herbaty są nie tylko wygodne, ale i piękne, dodatkowo dodając atrakcyjności piciu tego napoju. W różnych kulturach tradycja wiąże się też ze sposobem przyrządzania herbaty oraz z naczyniami, w jakich się ją przygotowuje i podaje. Japoński rytuał wymaga specjalnego czajnika i niewielkich czarek, ale również sposobu wypijania ich zawartości. W angielskiej tradycji herbacie towarzyszyła wyjątkowo elegancka oprawa w postaci specjalnej zastawy, a napój ten był obowiązkowym poczęstunkiem dla odwiedzających gości.

Herbata na podwieczorek

Herbata nam Polakom przeważnie kojarzy się z codziennym posiłkiem i napojem podawanym do popijania kanapek, jednak w tradycji z przeszłości, a także w wielu innych kulturach ten napar nieodwołalnie łączy się z podwieczorkiem i spotkaniami towarzyskimi. Takie spotkania wymagają odpowiedniej oprawy, dlatego tam, gdzie kultywuje się ten zwyczaj w domu na wyposażeniu zawsze podostaje elegancki zestaw do herbaty. Dzbanek, kubki lub filiżanki z prowansalskiej porcelany całkowicie zmieniają oblicze picia herbaty, a serwowana na stół w takich naczyniach smakuje o wiele lepiej i pozwala cieszy się jej wyjątkowym aromatem. Herbatę pija się na wiele sposobów, dlatego również zastawa do niej jest zróżnicowana. Amatorzy czystych naparów typu Earl Grey, z dodatkiem aromatycznej bergamotki, skórek pomarańczowych i innych składników z pewnością najlepiej docenią aromat z otwartych filiżanek.

Herbata spożywana z mlekiem wymaga niewielkiego dzbanuszka, który pozwoli dozować dodatek wygodnie wlewając go do filiżanki lub kubka bez ryzyka zabrudzenia eleganckiej sukienki. Dzbanuszki do mleka są jednym z elementów wyposażenia serwisów herbacianych, lub mogą być dobrane samodzielnie. Nie można też zapomnień o konfiturach – szczególnie tych z malin, wyrabianych samodzielnie w domu i tak cenionych podczas jesiennych i zimowych przeziębień. Do serwowania konfitur znajdą się piękne szklane naczynia, które nie tylko pozwolą na wygodne umieszczenie w nich owocowego specjału, ale też będą prawdziwą ozdobą stołu. Podobne naczynia, o ciekawych kształtach i pięknym wzornictwie pomogą w zaserwowaniu miodu – kolejnego cennego dodatku smakowego do herbaty. Dodając do tego asortymentu piękne porcelanowe cukiernice, miseczki na plasterki cytryny i elegancką paterę na ciasto można być usatysfakcjonowanym nie tylko samym naparem, ale i przyjemnością delektowania się nim w pięknym otoczeniu i miłym towarzystwie. Stylowa zastawa stołowa to to, czego w domu miłośnika herbacianego napoju nie moze zabraknąć. To najlepszy i najdoskonalszy sposób na to, aby prosta z pozoru herbata stała się źródłem niezwykłych, wielozmysłowych doznań.


MileMaison.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.