piątek, 10 grudnia 2010

Herbata czerwona Pu-erh

Herbata czerwona Pu-erh


Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka




Nazwa tego rodzaju herbaty pochodzi od miasteczka Pu-Erh w chińskiej prowincji Yunnan. To „stara” herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa.
Proces jej produkcji jest długotrwały i skomplikowany. Liście zebrane w lipcu, po wstępnej fermentacji, leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu-Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji, podczas której dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, zapoczątkowujących dojrzewanie herbaty. Bogactwo związków czynnych i zachodzące w tym czasie procesy nadają im wyjątkową wartość i …ziemisty smak, łagodzony często aromatami, cytrynowym, grejpfrutowym, malinowym lub nawet earl grey.

Herbata czerwona dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe. Zalecana jest szczególnie dla osób z nadwagą. Niemniej jednak osoby szczupłe nie muszą obawiać się jej spożywania gdyż działanie odchudzające polega na likwidowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

Pu-erh to herbata uprawiana w tradycyjny sposób, bez sztucznych środków ochrony roślin i polepszaczy. Pozwala dbać o zdrowie, cieszyć się naturą i doskonałym smakiem w każdej filiżance.

Sposób parzenia:

90-100⁰C 5 min.

Parzenie Pu-Erh powinno trwać ok. 5 min. w temp. wody 90-100°C. Należy pamiętać, aby filiżanki, do których nalewamy herbatę, były uprzednio dobrze nagrzane i niezbyt duże – ok. 80-120 ml, dzięki temu napar będzie podany w odpowiedniej temperaturze, zachowując pełnię smaku i aromatu. Dzbanek najlepiej trzymać na podgrzewaczu.

Ciekawostki :

Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi – powodzi, w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i …zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, ale szybko odkryto jej dietetyczne walory.

Działanie obniżające masę ciała przypisywane jest m.in. kofeinie czerwonej herbaty, która zwiększa wydatek energii i produkcję ciepła. Badania kliniczne sugerują, że Pu-Erh wzmaga przemianę materii i spalanie tłuszczu.

324080_p
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

ARTISTIC TEA - Kompozycje herbaciano-kwiatowe

ARTISTIC TEA - Kompozycje herbaciano-kwiatowe


Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka




Wyjątkowe herbaty ARTISTIC TEA to ręcznie zwijane herbaciane kulki, z których po zalaniu gorącą wodą rozkwita przepiękny kwiat.
Herbaty artystyczne wynalezione zostały w Chinach w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Cała ich magia polega na obserwacji rozwijających się listków oraz kwiatów podczas przygotowania w szklanym naczyniu. Smak tych herbat jest bardzo jedwabisty i delikatny, a piękny spektakl rozkwitania to niezapomniane przeżycie.

W Chinach picie i parzenie herbaty zostały podniesione do rangi sztuki. Artistic Tea jest jednym z jej najbardziej wyszukanych dzieł i zarazem cenionym rarytasem. Tą unikalną herbatą częstuje się wyjątkowych gości, okazując im w ten sposób szacunek i poważanie. Już od ponad tysiąca lat w Chinach ceremonia picia herbaty to nieustanne dążenie do harmonii duszy i ciała. Filozofia, która uczy jak czyniąc dobro, realizować samego siebie, to właśnie "cza da" - droga herbaty. Jej magię można poczuć dzięki Artistic Tea!

Sposób parzenia:

Właściwy sposób zaparzania herbaty Artistic Tea jest bardzo ważny, ponieważ pozwala cieszyć się urokami niezwykłego dzieła mistrzów herbaty. Do szklanego litrowego dzbanka należy włożyć jedną herbacianą kulę, zalać wodą o temperaturze ok. 80°C i pozwolić jej zaparzać się przez 7 min. W tym czasie wraz z rodziną lub przyjaciółmi możemy obserwować jak listek po listku, płatek po płatku rozchylają się i ukazują nam kwiat w całej swojej okazałości. Natura po raz kolejny zadziwia nas tym zachwycającym zjawiskiem, kiedy to z małej kuli wyrasta piękna kolorowa kompozycja kwiatowa, która stopniowo uwalnia do naparu swoje dobroczynne składniki. Jak wiele herbat zielonych tak i tą możemy zaparzyć ponownie otrzymując jeszcze subtelniejszy smak.

Ciekawostka:


Zwijanie Artistic Tea jest w Chinach uważane za sztukę. Nawet doświadczeni w tym procesie artyści potrafią zwinąć jedynie kilka kul w ciągu godziny.


GREEN%20Artistic%20Tea
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Najpiękniejsze święto naszych mam!

Najpiękniejsze święto naszych mam!


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Zbliża się Dzień Matki - jeden z najważniejszych dni w roku! Wraz z życzeniami, uśmiechem i czułością podaruj swojej mamie aromatyczne „Serce Matki” lub uwodzące smakiem „Tiramisu” - wyjątkowe herbaty Czas na Herbatę dla kochanych mam z okazji ich święta.
Czy wiesz jak bogatą tradycję ma Dzień Matki? Tradycja tego pięknego święta sięga w Polsce 1923 roku, kiedy to w Krakowie odbyły się po raz pierwszy obchody Dnia Matki. Jednak święto Matki ma swoje początki już w starożytności. W starożytnej Grecji obchodzono wiosenne święto Matki Natury, podczas którego składano hołd Rei - była ona matką wszechświata i wszystkich bóstw. W Rzymie obchodzono święto bogini Cybele, również uważanej za matkę bogów. Około 1600 roku, czyli już w czasach nowożytnych, w Anglii powstała tradycja obchodów dnia Matczynej Niedzieli. Dzień ten ustalono na czwartą niedzielę Wielkiego Postu i podczas tego dnia składano matkom życzenia, oddawano im należytą cześć oraz przynoszono drobne upominki. Tradycja obchodów Dnia Matki - spotkań, życzeń oraz upominków trwa w Polsce niezmiennie do dziś. Ówcześnie w naszym kraju ten wyjątkowo piękny i ważny dzień w roku obchodzimy 26 – go maja. Jest to dzień, o którym absolutnie nie można zapomnieć!!! W Dzień Matki wszystkie dzieci i te całkiem malutkie i te średnie a także te zupełnie dorosłe mają szczególną możliwość podziękować, okazać wielką wdzięczność, szacunek i miłość swoim najdroższym i najukochańszym mamom. Z tej pięknej okazji warto przygotować coś specjalnego, aby uczcić ten wyjątkowy dzień i zrobić przyjemność swojej mamie. Przede wszystkim najpiękniejszym upominkiem dla mamy jest czułość, dużo uśmiechu i piękne życzenia, ale jeżeli chcesz ofiarować dodatkowo jakiś drobiazg doskonała na tę okazję będzie herbata o wdzięcznej i niezwykle pasującej do matczynego święta nazwie „Serce Matki” z herbacianego sklepu „Czas na Herbatę”. Jest to wyjątkowo aromatyczna mieszanka czarnej herbaty z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej, malin i jabłka o głębokim cytrusowo-malinowym smaku. Natomiast dla mam, które lubią oryginalne, uwodzicielskie smaki doskonała będzie herbata „Tiramisu”. To prawdziwa poezja smaku i aromatu, dzięki któremu naprawdę można się rozmarzyć. Jest to niezwykle smaczna, czarna herbata o smaku tiramisu z dodatkiem migdałów i wiórków kokosowych. Herbaciane upominki „Czas na Herbatę” podarowane od serca z ciepłym, pełnym miłości uśmiechem na pewno sprawią wielką aromatyczną przyjemność ukochanej mamie.


---

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:)



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Kawa - skąd o niej wiemy?

Kawa - skąd o niej wiemy?


Autorem artykułu jest Aleksandra Borczyk




Historia naszego ulubionego ostatnimi czasu napoju - kawy!

Kawa jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. O tym zapewne większość z nas wie. Wiedziałeś jednak, że w Europie kawa pojawiła się w XVI wieku,a napój ten pochodzi z Etiopii?

Nazwa kawy pochodzi od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè.
Przez przynajmniej trzy ostatnie wieki zauważamy ogromny związek człowieka z kawą i przede wszystkim z zawartym w niej magicznym składnikiem, jakim jest KOFEINA.

Kofeina działa na nas pobudzająco, rozjaśnia umysł, przyspiesza akcję serca.

W Polsce historia kawy sięga 1683 roku - pojawiła się bowiem u nas w czasie Bitwy pod Wiedniem w 1683 roku w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią).

Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf, tymi oto słowami:

Bardzo dobry napój zwany przez nich “Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.

Wielu z nas nie wyobraża sobie dzisiaj życia bez kawy, bez kofeiny, która jak widać już od wieków była uważana za cudowny napój.


---

Zobacz NAJLEPSZE przepisy na kawę!



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

czwartek, 9 grudnia 2010

Bon ton podawania kawy

Bon ton podawania kawy


Autorem artykułu jest Małgorzata Górska




Czy wiesz, dlaczego filiżanka do espresso ma cylindryczny kształt albo w jaki sposób podaje się kawę po irlandzku? Warto pamiętać, że kawa powinna być nie tylko dobrze przyrządzona, ale również podana w pięknej oprawie. Altom wie, że tylko w ten sposób każdą kawową chwilą nasycimy wszystkie nasze zmysły - nie tylko węch i smak.

Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje. Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie, a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania. Włosi nie wyobrażają sobie początku dnia bez espresso, tak jak Francuzi śniadania bez dużej kawy na mleku. Austriacy słyną z zamiłowania do odpoczynku przy filiżance tego magicznego napoju w klimatycznych wiedeńskich kawiarniach, które prześcigają się w doborze składników i dodatków. Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować, również estetycznie, poprzez odpowiednie dobranie naczyń i filiżanek.


Co, jak i w czym?
Irish coffee - podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky. Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Podawać natychmiast.


Café frappé - podawana w wysokiej szklance, ze słomką. Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.


Kawa espresso - mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju, a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.


Kawa cappuccino - podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany, ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę, którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.


Cafe latte - kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach, choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.


Cafe Jamaica - podawana w naczyniu podobnym do latte. Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu, a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.


Cafe Macchiato - to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.


Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny - ważne, żeby poza niepowtarzalnym aromatem zwrócić uwagę na sposób jej podania. Naczynia, w których serwujemy kawę powinny cieszyć oko, nie być banalne i zachęcić wyglądem. Prawdopodobnie właśnie taki cel wytyczyli sobie smakosze tego napoju i projektanci nietuzinkowych wyrobów ze szkła, porcelany i ceramiki - Altom. W ofercie producenta znajdziemy zarówno klasyczne serwisy kawowe, jak i nieszablonowe naczynia przeznaczone dla wyrafinowanych miłośników kawy.


więcej na www.altom.pl




---

Materiały informacyjne: www.crispy.com.pl



Malgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl