piątek, 17 grudnia 2010

Świąteczny aromat O’ccaffe

Świąteczny aromat O’ccaffe


Autorem artykułu jest Małgorzata Jakubczyk




Świąteczny czas Bożego Narodzenia szczególnie sprzyja rodzinnym bliskim spotkaniom i niekończącym się rozmowom. Wyjątkowy nastrój panujący przez te świąteczne, grudniowe dni łączy bliskie osoby gromadząc wszystkich wokół wspólnego stołu.
Bożonarodzeniowe menu jest pełne przeróżnych potraw i pysznych aromatycznych wypieków. Na wigilijnym stole obowiązują potrawy postne, królują ryby, pierogi, kapusta, słodka kutia barszczyk z uszkami i wiele, wiele innych. Kolejne świąteczne dni nie wymagają już postu, dlatego przy wspólnym stole świąteczni goście i domownicy mogą rozkoszować się wszelkimi potrawami mięsnymi. Poza daniami głównymi bardzo ważne są słodkie wypieki i desery, bez nich święta nie byłyby takie słodkie i pachnące. Świąteczne ciasta to pole do popisu dla każdej gospodyni. Aby jednak świąteczny podwieczorek był wyjątkowo udany nie tylko ciasto powinno być wyśmienite, ale także podana do niego kawa, która podkreśli jego smak i doda szczególnego aromatu. Do pysznego ciasta warto podać wyjątkowo przyrządzona kawę, która zaskoczy gości i sprawi, że będą długo wspominali ten świąteczny podwieczorek. Oto przepis na kawę „Włoska Pomarańcza O’ccaffe”. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnej kawy a efekt jest imponujący. Aby przyrządzić kawę „Włoska Pomarańcza O’ccaffe” potrzebne są następujące składniki:
Na jedną porcję:
150 ml zaparzonej, lekko osłodzonej kawy O’Ccaffe
20 ml likieru pomarańczowego
Dodatki: bita śmietana, skórka pomarańczowa i szczypta gorzkiego kakao do posypania

Kawę zaparz, oddziel fusy, dodaj do niej cukru ( łyżeczka na porcję) i poczekaj kilka minut, aby lekko przestygła. Następnie dodaj likieru pomarańczowego i dokładnie wymieszaj. Przelej kawę do filiżanek lub przeźroczystych, dużych kieliszków. Kawę należy ozdobić bitą śmietaną w sprayu, posypać skórka pomarańczową i odrobiną kakao. Z „Włoską Pomarańczą O’ccaffe” obok wypieków doskonale komponuje się gorzka czekolada zawierająca skórkę pomarańczową. Można ją podać dodatkowo jako deser.
Podstawą kawowej „Włoskiej pomarańczy O’ccaffe” jest kawa O’ccaffe Gran Caffe Crema e Aroma – wyborna włoska kawa ziarnista przygotowana w oparciu o kompozycję najwyższej jakości ziaren arabica (100%), pochodzących z Brazylii i Ameryki Środkowej, których indywidualne cechy łączą się w procesie starannego prażenia dając jej wyśmienity smak i pełen aromat prawdziwej kawy. Jej wyjątkową zaletą i cechą charakterystyczną jest długo utrzymująca się kremowa, gęsta pianka tzw. Crema na powierzchni napoju. Polecana jest zarówno do ekspresów ciśnieniowych oraz do zaparzania tradycyjnymi metodami. Duże opakowanie O’ccaffe Gran Caffe Crema e Aroma sprawi, że nigdy nie zabraknie ci twojej ulubionej kawy a jej ziarnista postać pozwoli zachować świeżość, wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak przez długi czas.

www.occaffe.com.pl

---

prsolution



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

czwartek, 16 grudnia 2010

Przy kawie o kawie

Przy kawie o kawie


Autorem artykułu jest Karolina Rawiecka




Małą czarną znają ludzie na wszystkich lądach. Z jej reputacją bywało różnie. Wciąż toczą się debaty, czy kawa szkodzi, czy sprzyja zdrowiu. Pociąga od wieków jej smak, aromat i pobudzające działanie. Jaka kawa jest najlepsza? Jaka jest najzdrowsza? Z jakimi dodatkami smakuje najbardziej? W końcu – pić kawę, czy nie pić?
Czarna jak diabeł
Na dobrą kawę nie ma uniwersalnej recepty. Wybór zależy od gustu, pory dnia, a nawet nastroju. Każda ma w sobie coś interesującego, byle była - jak mawiał wielki entuzjasta kawy, francuski polityk z przełomu XVIII i XIX wieku Charles Maurice de Talleyrand - czarna jak diabeł, gorąca jak piekło, czysta jak anioł i słodka jak miłość!
Jaka kawa jest zatem najlepsza? Grecy, Turcy i Marokańczycy stwierdzą zapewne, że po turecku i bez dodatków (ci ostatni najwyżej dodaliby pieprzu i soli). Hindusi podobnie, choć preferują ją z mlekiem i nierafinowanym cukrem palmowym. Słynący z parzenia doskonałych kaw Austriacy wybiorą espresso ze śmietanką lub bitą śmietaną, Włosi zaś wyśmienite cappuccino…, a Polacy?
Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka, ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu.

Ze znanego trzynastozgłoskowca Adama Mickiewicza wynika, że na jakość kawy dostępnej w Polsce w XIX w. nie można było narzekać. A jak jest dzisiaj? Według opinii Zofii Kosińskiej, wykładowcy savoir-vivre’u na uznanych rodzimych uczelniach, w Polsce brakuje kaw wysokiej jakości.
Kawa rozpuszczalna czy innego rodzaju smakowe proszki, jak również kawa sprzedawana w paczkach w postaci mielonej nie budzi zaufania prawdziwych kawoszy - stwierdza Zofia Kosińska. Zdaniem specjalistów, najlepiej kupować ziarno luzem, w niewielkich ilościach i mleć je tuż przed zaparzeniem. Powinno się również zapytać sprzedawcę o datę palenia ziaren.

Wyśmienite dodatki
Smakowe syropy - to najnowszy trend, zmieszane z kawą nadają jej szczególny aromat. Smak mięty czy karmelu - niezliczone wariacje smakowe syropów dają olbrzymie możliwości kulinarnych eksperymentów.
Smakowite dodatki - kto nie lubi przekąsić czegoś słodkiego do kawy? Klasyczne przykłady takich słodkości to włoskie wypieki amerettini lub cantuccini, światowej sławy kawałek tortu Sachera czy wiedeńskie rogaliki w kształcie półksiężyca, a także francuskie bagietki z miodem i dżemem jak i francuski rogalik Croissant.
Cukier - koneserzy kawy preferują jako dodatek do espresso i tradycyjnej kawy drobny, biały, sypki cukier, który się szybko rozpuszcza. Cukier w kostkach nie jest odpowiedni, ponieważ wielokrotne mieszanie niszczy Cremę.
Mleko nadaje ton - niskotłuszczowe, pełne, skondensowane, w proszku lub jako śmietanka. Efektem ubocznym mlecznego dodatku jest lekkie zneutralizowanie kwasu z kawy, co z kolei prowadzi do obniżonej produkcji kwasów żołądkowych, przez co kawa staje się lżej strawna. Jednak im większa zawartość tłuszczu w mlecznym dodatku, tym bardziej odchodzimy od oryginalnego smaku kawy.
Mocniejsze dodatki - kawa z dodatkiem alkoholu, np. caffe coretto, czyli mocne espresso z kroplą równie mocnej brandy. Miłośnicy włoskiego stylu preferują jako dolewkę grappę. Z kawą i espresso wspaniale harmonizują trunki różnego gatunku, od amaretto po koniak.
Jak rozpoznać dobrą Cremę?
Jeśli wsypie się cukier do filiżanki z espresso, Crema powinna się na krótko otworzyć, a potem znów zamknąć. Jeśli przejdzie ten sprawdzian, można spokojnie zamieszać i zacząć się delektować.

Reputacja „małej czarnej”
Kawa jest niezaprzeczalnym znakiem epoki rozkwitu przemysłu, epoki modernistycznej i post-modernistycznej: zwiększa siły witalne, poprawia naszą wydajność, odpędza złe myśli, wreszcie… - nakręca machinę handlu.
Ale co ze zdrowiem? Często oskarżano ją o naganny wpływ na organizm, ale równie często ją uniewinniano. Studia medyków w XX wieku nie zdołały jasno pokazać, do jakich chorób może nas doprowadzić picie kawy, choć oczywiście nie zaliczono jej do zdrowej żywności. Jeśli już musimy mieć jakiś nałóg, kawa jest prawdopodobnie jednym z najmniej szkodliwych - oczywiście do czasu, kiedy pijemy ją w umiarkowanych ilościach. UMIAR jest tu słowem kluczowym.
Kofeina jest jedną z substancji znajdujących się w kawie, to właśnie ona powoduje, że po wypiciu kawy czujemy się pobudzeni, jednak jej zbyt duże ilości powodują nerwowość, rozdrażnienie, problemy z zaśnięciem, a także nieprzyjemności natury żołądkowej. Niestety, choć kawa może powodować poważne problemy zdrowotne, naukowcy nie potrafią udowodnić jej bezpośredniego wpływu na te problemy.
Kofeina to ciągły temat rozmów naukowych. Tolerowana ilość kofeiny dla każdego człowieka jest inna. Przyjmuje się, że umiarkowane spożycie to 100 - 500 mg kofeiny na dzień (1 do 4 filiżanek dziennie). Spożycie ponad 1000 mg dziennie może być dla organizmu toksyczne. Kofeina została znaleziona w wielu innych produktach poza kawą. Jest w herbacie, czekoladzie, w czekoladowych cukierkach, napojach gazowanych i w lekarstwach.
Gdzie jest więcej kofeiny, w kawie espresso czy rozpuszczalnej? Poniżej znajduje się zestawienie zawartości kofeiny w popularnych artykułach spożywczych:
• filiżanka kawy rozpuszczalnej- 95 mg
• szklanka czarnej kawy - 80-120 mg
• filiżanka espresso - 57 mg
• niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty - 65 mg
• szklanka zielonej herbaty - 31 mg
• szklanka typowej herbaty w torebkach - 46 mg
• puszka napoju z koncernu Cola - 30-90 mg
• filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg
• puszka Coca Cola - 45 mg


Pijmy kawę na zdrowie!
O złej reputacji kawy donoszą wszelkie media. Ostatnio jednak często słyszy się o nowych osiągnięciach w kwestii pozytywnego działania kawy. O tym, że kofeina działa pobudzająco i zmniejsza poczucie zmęczenia, wie chyba każda osoba. Ale niewielu zdaje sobie sprawę, że pita w rozsądnych ilościach dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie do tego stopnia, ze naukowcy polecają ją osobom cierpiącym na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze. Ostatnio opublikowano raporty, które mówią, że osoby raczące się kawą rzadziej cierpią na przypadłości związane z woreczkiem żółciowym.
Najnowsze badania naukowe głoszą, że diuretyczny efekt kawy może przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy, regularne spożywanie tego napoju powoduje również zmniejszoną podatność na chorobę Parkinsona. Wiele z tego, co słyszymy w mediach, to badania przeprowadzone na grupie 200 lub 500 ludzi. Ostateczną wyrocznią dla nas jest zatem zwykle porada naszego lekarza.
Istotny jest sposób podawania kawy. Podana prosto z expresu posiadającego filtr jest najzdrowsza, gdyż zostaje oczyszczona ze szkodliwych substancji. Nie powinno się pić kawy gotowanej i zalewanej wrzątkiem, ponieważ zwiększa wówczas poziom cholesterolu we krwi.
Tak więc… pijmy kawę - na zdrowie!

---

Karolina Rawiecka



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Karnawałowe szaleństwo z O`Ccaffe

Karnawałowe szaleństwo z O`Ccaffe


Autorem artykułu jest Małgorzata Jakubczyk




Jeżeli masz w planie zabawę przez cały karnawał zaopatrz się w duże opakowanie oryginalnej włoskiej kawy O’ccaffe, która dodaje energii, ma wielką moc i cudowny smak.
Karnawał to okres zabawy i wielkiego ucztowania. Rozpoczyna się zaraz po Nowym Roku i trwa do Środy Popielcowej, czyli w tym roku do 25 lutego. Tak więc mamy ponad 7 tygodni wspaniałej zabawy!!!
Nie ma co tracić czasu, karnawał nie trwa wiecznie a następny dopiero za rok, więc bawmy się! Aby w pełni wykorzystać ten magiczny okres warto robić rzeczy, na które nie ma czasu ani okazji poza karnawałowym okresem. Karnawał jest wyśmienitym czasem np. na wypróbowanie swoich umiejętności tanecznych! Nie trzeba być profesjonalnym tancerzem, aby zaprezentować się na parkiecie i jednocześnie świetnie się zabawić. Taniec to zdrowie dla duszy i ciała. Jednak, aby przetańczyć cały karnawał trzeba znaleźć odpowiednie źródło energii, która niewątpliwie przyda się podczas karnawałowych imprez. Sprawdzonym i znanym od zawsze źródłem mocy jest kawa, bez której wielu z nas po prostu nie może funkcjonować. Podczas karnawału najlepiej wykorzystać piekielną moc espresso, które pomimo niewielkiej objętości wspaniale stawia na nogi. Jeżeli masz w planie bawić się przez cały karnawał warto zaopatrzyć się w duże opakowanie oryginalnej włoskiej kawy O’ccaffe Royal Espresso Bar. Duuuże, kilogramowe źródło energii zamkniętej w ziarenkach kawy 100% arabiki rodem z Włoch z pewnością wystarczy, aby wraz ze znajomymi przetańczyć calusieńki karnawał.
Charakterystyczną cechą kawy Royal Espresso Bar oprócz wielkiej mocy jest bardzo długo utrzymujący się po zaparzeniu wyjątkowy aromat mocnej włoskiej kawy. Tych, którzy uwielbiają kawę a karnawałowa fantazja każe im podczas organizowanej zabawy serwować nie tylko espresso, mogą zainteresować proste w przygotowaniu ale bardzo fantazyjne i smaczne drinki na bazie kawy. Możliwości jest naprawdę wiele. Podstawą każdego drinka jest oczywiście kawa i odrobina słodkiego alkoholu lub brandy, całość ozdabia się bitą śmietaną i kawowy drink jest gotowy. Takie drinki kawowe podbijają zazwyczaj serca i podniebienia pań, które zamiast mocnych alkoholowych napojów zdecydowanie wolą efektowne, kawowe drink-desery. Włoska O’ccaffe Royal Espresso Bar świetnie sprawdzi się zarówno w postaci energetycznej małej czarnej, diabelskiego espresso oraz podstawy kawowego drinka, a w każdym z tych napoi ukryty jest włoski temperament, który na pewno doda charakteru całemu tanecznemu karnawałowi.

www.occaffe.com.pl

---

prsolution



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Herbatka u babci i dziadka

Herbatka u babci i dziadka


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Dzień babci i dziadka zbliża się wielkimi krokami. Koniecznie trzeba złożyć dziadkom wizytę i wraz z miłością i pięknymi życzeniami podarować coś, co przyniesie im radość. Nie wiesz co podarować? Podaruj im swój czas i „Czas na Herbatę”.
W drugiej połowie stycznia, a dokładnie 21 i 22 będziemy obchodzić dwa bardzo ważne dni w roku - Dzień Babci i Dzień Dziadka. Oba święta są naprawdę wyjątkowe i powinniśmy spędzić je u boku naszych kochanych dziadków. Dzień babci i dziadka uroczyście obchodzony jest nie tylko w Polsce ale w wielu miejscach na świecie. Oczywiście na świecie święto dziadków przybrało inne nazwy oraz formy, ale wszędzie chodzi dokładnie o to samo - wyrazić za pomocą tego święta miłość, szacunek i podziękowania dla kochanych dziadków za ich ogromne serce, cierpliwość, wychowanie, przekazana wiedzę i słodką miłość, jaką obdarowują wnuki. Mimo wielkiej popularności Dnia Babci i Dnia dziadka, trudno jest określić kiedy w Polsce zaczęto obchodzić te święta, podobno miało to miejsce ponad 30 lat temu ale dokładna data pojawienia się tych świąt po raz pierwszy w kalendarzu nie jest znana.
Aby uczcić te dziadkowe święta, koniecznie trzeba udać się do dziadków z wizytą! Rodzinne spotkanie u babci i dziadka na pewno przebiegnie w wyjątkowej atmosferze osnutej aromatem szarlotki. Aby sprawić dziadkom przyjemność warto przygotować coś specjalnego, i wraz z miłością i pięknymi życzeniami podarować drobiazg, który podkreśli charakter tego wyjątkowo ciepłego święta. No właśnie… ale co wybrać ? Nie poleca się obdarowywania seniorów czymś wystrzałowym i niezwykle nowoczesnym, zaleca się raczej rzeczy tradycyjne, mogą być drobiazgi, z których dziadkowie będą się cieszyli tak samo jak z dużych prezentów. Najmłodsze wnuczęta obowiązkowo muszą podarować własnoręcznie robioną laurkę, starsze wnuczęta zwolnione są z obowiązku wykonywania kartki ręcznie ale za to obowiązkowo powinny wybrać kartkę w sklepie i własnoręcznie wpisać w nią życzenia. Ogólnie wiadomo, że babcie uwielbiają figurki i porcelanę, warto więc do kartki z życzeniami dołączyć porcelanową filiżankę, natomiast dziadkowi można podarować elegancki kubek do herbaty. Dodatkowo do tych herbacianych akcesoriów warto dobrać odpowiednią aromatyczną herbatkę, która uzupełni prezent. W herbacianym sklepie „Czas na Herbatę” obok niezliczonych wzorów filiżanek, kubków, kubeczków, łyżeczek, zaparzaczy i wszystkiego, co można używać do parzenia herbaty, warto zwrócić uwagę na dwie herbatki, które idealnie podkreślą swoimi uroczymi nazwami świąteczny charakter dni babci i dziadka. Pierwszą z nich jest herbata proponowana dla babci o wdzięcznej nazwie „Sekret Babuni” , która jest niezwykle aromatyczną mieszanką herbaty czarnej z dodatkiem malin, jabłek i czerwonej porzeczki. Herbacianą propozycją dla dziadka jest herbata o wesołej nazwie „ Herbatka dla Dziadka”, która jest mieszanką naturalnej herbaty czarnej, zielonej i owoców truskawki. Obie uroczo nazwane herbatki podarowane dziadkom z pewnością wymalują uśmiech na ich twarzach a filiżanka lub kubek do herbaty przydadzą się im w domu.

---

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:)



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Walentynkowy romantyzm O`Ccaffe

Walentynkowy romantyzm O`Ccaffe


Autorem artykułu jest Małgorzata Jakubczyk




Przygotowujesz walentynkową randkę? W ten wyjątkowy wieczór zaserwuj ukochanej osobie równie wyjątkowy walentynkowy deser z kawą O`Ccaffe w roli głównej.
Przygotowujesz walentynkową randkę? W ten wyjątkowy wieczór zaserwuj ukochanej osobie równie wyjątkowy walentynkowy deser z kawą O`Ccaffe w roli głównej. Za pomocą kilku prostych składników, w walentynkwy wieczór, możesz wyczarować pyszny kawowo-wiśniowy specjał, który z pewnością do czerwoności rozgrzeje serce twojej walentynki i doda jej miłosnej energii. Oto przepis na kawę „Walentynkowy Romantyzm O’ccaffe”
Składniki: 150 ml gorącej kawy O’ccaffe, 20 ml likieru wiśniowego, bita śmietana, wiśnie kandyzowane i szczypta tartej gorzkiej czekolady
Kawę zaparz, oddziel fusy, dodaj do niej cukru ( łyżeczka na porcję) i poczekaj kilka minut, aby lekko przestygła. Następnie dodaj likieru wiśniowego i dokładnie wymieszaj. Przelej kawę do filiżanek lub przeźroczystych, dużych kieliszków. Kawę należy ozdobić bitą śmietaną w sprayu, wiśniami kandyzowanymi i posypać tarta gorzką czekoladą.
Podstawą „Walentynkowego Romantyzmu O’ccaffe” jest kawa O’ccaffe Royal Espresso, wyborna włoska kawa mielona, przygotowana z kompozycji najwyższej jakości ziaren arabica i robusta, których indywidualne cechy łączą się w procesie starannego prażenia dając jej wyśmienity smak i pełen aromat prawdziwej kawy. Polecana jest zarówno do ekspresów ciśnieniowych oraz do zaparzania tradycyjnymi metodami. „Walentynkowy Romantyzm O’ccaffe” świetnie wkomponuje się w wasz walentynkowy wieczór swoim niebanalnym smakiem oraz wyjątkowym aromatem. Doskonałym słodkim dodatkiem do tego deseru będą czekoladki z likierem wiśniowym, które można kupić w pięknych walentynkowych opakowaniach, co niewątpliwie doda uroku i podkreśli romantyczny charakter kolacji.


---

prsolution



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl