piątek, 14 grudnia 2012

Popularność herbaty i jej wpływ na zdrowie

Popularność herbaty i jej wpływ na zdrowie

Autorem artykułu jest Miłosz Trzebiński


Herbata jest kolejnуm рo wodzie, najрowszeсhniejszуm naрojem na naszуm globie. Sуstematусzne рiсie herbatу рozwala zmniejszуć rуzуko сhorób serсa, zaрaśсi i niektórусh rodzajów raka. Kilka gatunków herbat znane jest. także ze swoiсh odсhudzająсусh własnośсi.

Ujawnienie tego interesująсego naрaru z liśсi datuje się na 2737 rok р.n.e., kiedу to słуnnу władсa Сhin Shen Nung, siedział w swoim królewskim ogrodzie i рrzуgotowуwał wrząсą wodę. Według рodań do wrzątku nawinęło się kilka liśсi z bliskiego drzewa, сo nadało wodzie сiekawу aromat i kolor, a także рoważnie рoрrawiło jej smak. Сhinу tуm samуm, aż do рołowу 19 wieku bуłу najрotężniejszуm рroduсentem herbat na globie.

Zwуkle rozróżniamу trzу gatunki herbat: niefermentowana zielona herbata, рółfermentowana herbata oolong, określana także jako niebieska herbata, oraz w рełni sfermentowana czarna herbata. Istnieją inne gatunki herbat, którусh wуkazanie i oрisanie zajęło już nie jedną рublikaсję. Рonadto w Рolsсe można jeszсze wуróżnić herbatę białą oraz Рu-erh. Рrzуzwoitą рoрularność zdobуwa, także сzerwona herbata, znana ze swoiсh dietetусznусh własnośсi.

Wszelkie klasу herbat wуkonane są z jednego tурu drzewa, a konkretniej liśсi Сamellia sinensis. Woli ona słoneсznу i mokrу klimat, z dużą ilośсią oрadów, solidnego oświetlenia, oraz lekko kwaśnej glebу. Jednak gatunek herbatу zależу w głównej mierze od sрosobu jej рrzуgotowania. Na рrzуkład ustawiająс tуlko wielkość fermentaсji różnусh сzęśсi liśсi, możemу otrzуmać różnу smak, aromat i odсień naszego naрaru. Сiekawostką jest, iż obeсnie większość liśсi zbierane jest automatусznie, сo nieznaсznie, ale jednak określa iсh jakość. Najleрsze gatunki herbat są jednak zbierane manualnie. Liść herbatу rośnie kilka razу do roku i może bуć zbieranу, zarówno na wiosnę, lato, jak i jesień.

Niezależnie od tурu i smaku warto samodzielnie sрróbować każdу gatunek herbatу i w ten sрosób dobrać dla siebie najleрszу rodzaj herbatу. Warto też kuрować herbatу na wagę w orуginalnусh herbaсiarniaсh. Z moiсh doświadсzeń wуnika, iż smak i aromat jest stanowсzo leрszу, niż klasусzne masowe rozwiązania dostarсzane klientom w marketaсh.

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

czwartek, 2 lutego 2012

Kawa i jej właściwości

Kawa i jej właściwości

Autorem artykułu jest Krzysztof Ferałko



Kawa jest trunkiem przygotowywanym z ziaren kawowca, który ma ogromne tradycje w naszej kulturze. Spożywa się ją przy wielu różnych okazjach, a jej funkcje społeczne są bardzo obszerne. Z kolei rynek kawy daje pracę milionom ludzi z całego świata i generuje olbrzymie przychody.

Właściwości kawy

Niektórzy mówią, że kawa to najpowszechniejsza na świecie i całkowicie legalna używka. Jest w tym ziarnko prawdy, ponieważ to właśnie kawa stanowi najbardziej popularne źródło kofeiny, która działa na człowieka w sposób pobudzający. W dużym stopniu dodaje energii do życia i zwiększa efektywność myślenia, dlatego często pije się ją w godzinach porannych po wstaniu z łóżka. Jej smak jest gorzki, co sprawia, że wiele osób konsumuje ją z dodatkiem cukru oraz śmietanki lub mleka, tak aby zredukować smak goryczy. Jeśli chodzi o wpływ na zdrowie, to kawa może je zarówno poprawiać, a następuje to wówczas, gdy spożywa się ją regularnie w niedużych ilościach, jak i oddziaływać na organizm negatywnie, kiedy pije się ją codziennie po kilka filiżanek. Należy pamiętać, że kawa uzależnia, doprowadzając do tego, że pije się ją w nadmiarze. Nie jest to jednak uzależnienie tak szkodliwe jak to od alkoholu czy narkotyków.

Kawa w społeczeństwie

Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale kawa jest integralną częścią naszej kultury, będąc swoistym zwyczajem. Fakt, że spożywa się ją w najróżniejszych sytuacjach i miejscach, począwszy od własnego mieszkania, poprzez pracę, skończywszy na bankietach i spotkaniach biznesowych, sprawia, że kawa jest narzędziem komunikacji międzyludzkiej. Stanowi bowiem pretekst do spotkania i wymiany opinii pomiędzy osobami, które chcą między sobą nawiązać nić porozumienia. Ma ona jednak także aspekty gospodarcze, ponieważ tworzy ogromny rynek, angażujący w pracę setki milionów ludzi z całego świata. O ogromie rynku kawy świadczy fakt, że rocznie produkuje się ją w ilości około 7 milionów ton, z czego najwięcej, bo 1/3 w Brazylii, gdzie jest ona dobrem narodowym, podobnie zresztą jak w Kolumbii. Choć w Polsce najczęściej pije się ją "po turecku", czyli zalewając zmielone i palone ziarna gorącą wodą i na ogół wykorzystując również cukier, to sposób jej spożycia zależy od regionu świata.

---

Igusto.pl - kawa z dostawą do domu


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Biała Herbata

Biała Herbata

Autorem artykułu jest e-Mateusz



W Polsce piję się zieloną, czerwoną, czarną herbatę, ale o białej mało kto słyszy. Ten fakt nie jest dziwny, ponieważ w sklepach nie znajdziemy tego gatunku herbaty. Żeby go zakupić musimy udać się do wyspecjalizowanych sklepów herbacianych, lub zakupić ją w internecie.

To co odstrasza część sprzedawców i klientów to cenna jaką trzeba płacić za tą herbatę. Najdroższe gatunki kształtują się w cenach od 30 do 60 zł za 100g. Jak widać nie każdego stać na taki wydatek. Szkoda bo jest to herbata, która należy właściwie do najzdrowszych na świecie. Nawet zielona może przed nią chylić czoła.

Poniżej przedstawię jej najważniejsze właściwości zdrowotne.

- Biała herbata dzięki dużej zawartości kofeiny i witaminy C znakomicie pobudza. To co odróżnia ją od kawy to, że działa długofalowo. Dlatego jest polecana przez lekarzy bardziej niż mała czarna. Ma także znakomite właściwości orzeźwiające. Świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.

- Biała herbata często w USA jest nazywana „eliksirem młodości”. Taką ksywkę zyskała dzięki temu, że ma znakomity wpływ na naszą cerę. Zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się. Jest nawet wykorzystywana do produkcji niektórych kosmetyków.

- Ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, które chronią nas przed powstawaniem nowych komórek nowotworowych. Jest zalecana osobą, które mają genetycznie przypisaną chorobę nowotworową.

Bardzo ważne jest odpowiednie zaparzenie białej herbaty. Wykonanie tej czynności źle może sprawić, że nasza herbata straci wiele cennych właściwości. Pierwszym błędem popełnianym przez większość społeczeństwa jest zalewanie liści białej herbaty wrzątkiem. Maksymalna temperatura to 85 stopni. Czas parzenia nie powinien przekroczyć 7 minut. Parzymy ją w filiżance, ponieważ oddaje ona lepiej w niej smak.

---

Dowiedz się więcej na stronie biała herbata


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Kilka słów o zielonej herbacie

Kilka słów o zielonej herbacie

Autorem artykułu jest Sebastian Wrzesionek



Na jakość, a przede wszystkim smak herbat bardzo duży wpływ ma sposób ich parzenia. Dla przykładu, herbatę czerwoną oraz czarną parzy się wrzątkiem i tak zaparzone powinny zostać podane do wypicia, bez uprzedniego przepłukiwania.

Natomiast, innego sposobu parzenia wymagają herbaty zielone. Parzymy je przy wykorzystaniu przegotowanej, ale lekko schłodzonej (do temperatury 60 do 80 stopni) wody. Tak zaparzony napar wylewamy. Parzymy herbatę ponownie i dopiero wtedy napar nabiera idealnego smaku oraz właściwości.

Ponadto trzeba mieć na uwadze, iż herbaty zielone parzy się nie dłużej niż trzy minuty. Zbyt długo parzony liść herbaty, traci swe zdrowe dla organizmu właściwości, a dodatkowo zaczynają pojawiać się składniki szkodliwe.

Bardzo ważny w całym procesie parzenia herbaty jest dobór odpowiedniej wody. Woda ta powinna zawierać stosunkowo mało wapna oraz magnezu, czyli powinna być miękka, a sam proces powinien odbywać się specjalnie do tego przygotowanym czajniczku.

Parzenie herbaty w niektórych kulturach ma charakter rytuału. Przykładowo w Chinach, czy Tybecie herbata uważana jest za niemal święty napój, a jej parzenie odbywa się za pomocą ściśle określonych reguł. Innym regionem świata, w którym herbata traktowana jest wręcz jak narodowy napój jest Anglia. Tutaj jednak znacznie bardziej popularne są herbaty typu Earl Grey.

Warto dodać również, iż zielona herbata jest bardzo ceniona nie tylko dzięki niepowtarzalnemu smakowi ale również dzięki jej zdrowotnym właściwościom. Regularne picie zielonej herbaty dzięki zawartości teiny znacznie poprawia koncentrację i pobudza organizm.

Zawarte w zielonej herbacie polifenole osłabiają odkładanie się złego cholesterolu dzięki czemu jej napar obniża ryzyko związane z zawałem serca oraz miażdżycą.

---

SW


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zielona herbata - właściwości i najpopularniejsze gatunki

Zielona herbata - właściwości i najpopularniejsze gatunki

Autorem artykułu jest myślozbrodnia



W ostatnich latach zielona herbata przeżywa w Polsce niezwykły wzrost popularności. W czasach PRL była zupełnie nieznana, kupienie gatunków wysokiej jakości graniczyło wtedy z cudem.

W latach dziewięćdziesiątych zielona herbata pojawiła się w sklepach i herbaciarniach, jednak konsumenci byli niechętni do jej próbowania, gdyż przez latach w Polsce królowała wyłącznie czarna herbata i kawa. Jednak ostatnie dziesięciolecie przyniosło zmianę nawyków konsumentów. Miały na to wpływ dwie mody - moda na zdrowe odżywianie oraz moda na Japonię, co można było zauważyć na rynku gastronomicznym - w większości polskich miast zaczęły pojawiać się jak grzyby po deszczu restauracje wyspecjalizowane w sushi. Istotny wpływ miała również popularyzacja internetu, gdyż dzięki temu wiele osób zainteresowało się nieznanymi wcześniej napojami, nie tylko zieloną herbatą, ale również guaraną, czy yerba mate.

Podstawową cechą, która odróżnia zieloną herbatę od czarnej jest sposób fermentacji. W odróżnieniu od innych gatunków, zieloną herbatę powinniśmy parzyć nie we wrzątku, ale w wodzie o temperaturze około 80 stopni Celcjusza. Po około trzech do pięciu minutach parzenia powinniśmy oddzielić liście od wywaru (do tego przyda nam się dzbanek do parzenia lub kubek z dołączonym zaparzaczem). Podstawowym błędem popełnianym przez początkujących jest zalewanie liści wrzątkiem oraz zbyt długie parzenie, co skutkuje bardzo gorzkim smakiem herbaty.

Zielona herbataGatunki zielonej herbaty można generalnie podzielić na chińskie oraz japońskie (chociaż istnieją również herbaty z Wietnamu, takie jak Cha Tai Nguyen i Che ngon So). Z gatunków japońskich najbardziej popularna jest Sencha, Matcha (używana podczas ceremonii picia herbaty), a także Genmaicha, z dodatkiem prażonego ryżu. Oprócz tego Japończycy piją mieszanki liści różnych gatunków. Z kolei najpopularniejsze chińskie odmiany zielonej herbaty to Longjing (tradycja picia tego gatunku sięga 1700 lat, co czyni ją jedną z najstarszych znanych odmian herbaty), Gunpowder (suche liście przypominają proch strzelniczy, stąd nazwa) oraz Hou Kui, znana także pod angielską nazwą monkey tea. To jednak jedynie czubek góry lodowej, gdyż każda prowincja słynie z własnych gatunków i poznawanie wszystkich odmin chińskiej herbaty może być prawdziwą przygodą dla wielbicieli tego napoju.

Powszechnie uważa się, że zielona herbata ma właściwości zdrowotne oraz pomaga przy odchudzaniu. Istotnie, zawarte w niej przeciwutleniacze zapobiegają chorobom układu krążenia, a przyspieszenie metabolizmu pozwala zapobiegać otyłości. Dlatego też dla osób dbających o zdrowie zielona herbata może być o wiele lepszym wyborem niż kawa, czy inne napoje.

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl