piątek, 5 października 2018

Yerba mate - energia w płynie

Yerba mate - energia w płynie


Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna


Yerba mate, czyli herbata paragwajska (która naprawdę z herbatą nie ma niczego wspólnego, bo to ostrokrzew) jest napojem o bardzo długiej tradycji spożywania.


Nie wiadomo dokładnie, od jak dawna południowoamerykańscy Indianie żuli liście ostrokrzewu ani kiedy wpadli na pomysł ich suszenia i rozdrabniania oraz przygotowywania naparów. Wiadomo za to, że do Europy napój ten sprowadzili jezuici i od tamtej pory zaczęła się budowa legendy i kultury yerba mate.

Działanie yerba mate

Yerba mate, podobnie jak herbata czy kawa, daje napar o bardzo złożonym składzie. Wiele substancji zawartych w roślinie zostało uznanych za korzystne dla zdrowia i samopoczucia ludzi: działają ochronnie, regulują poziom cholesterolu, normalizują krążenie krwi, zmniejszają intensywność objawów cukrzycy, delikatnie uspokajają i tonizują. Jednak nie te właściwości (niezamykające zresztą listy potencjalnie korzystnych skutków picia naparu) stoją za sukcesem, jaki yerba odnosi od wielu lat. Sekretem napoju jest jego niezwykły smak: nie przypomina w niczym herbaty i trzeba do niego przywyknąć oraz dojrzeć.

Skład i praktyka

Choć w liściach ostrokrzewu paragwajskiego zidentyfikowano prawie 200 substancji aktywnych biologicznie, większość z nich występuje tu w dawkach zbyt małych, żeby wywierać faktyczny wpływ na organizm. Niektórych jednak jest wystarczająco dużo: mateiny, czyli wariantu kofeiny, garbników, manganu, selenu, fosforu i cynku. Związki organiczne, w tym witaminy, ulegają zwykle rozkładowi w czasie zaparzania, natomiast działanie antyoksydacyjne yerba zawdzięcza polifenolom, które dają też specyficzny posmak.

Czy można ten napar traktować jako suplement diety? Zdecydowanie tak – mimo że działa dość delikatnie, jest to skuteczniejszy i przede wszystkim znacznie bezpieczniejszy zamiennik syntetycznych suplementów, pod warunkiem jednak, że mowa o yerba mate z certyfikowanych, czystych plantacji. Jeśli przeczytasz gdzieś badania o korzystnym działaniu yerba mate, pamiętaj, że wiele z nich finansują producenci napoju i niektóre wyniki są na wyrost. Praktyka jednak pokazuje, że w utrzymaniu równowagi emocjonalnej i w kontroli wagi jest to środek znacznie skuteczniejszy niż głośno reklamowane, szkodliwe dla wątroby syntetyki. Znacznie lepiej będzie, jeśli picie yerba mate uznasz za rytuał, za sposób na wyciszenie, relaksację i odzyskanie równowagi, a wówczas przyjdą one i bez naukowych dowodów na chemiczną aktywność.

Jak pić yerba mate?

Napój ten jest bardzo specyficzny nie tylko jeśli chodzi o smak i działanie, ale także sposób przyrządzania. Odbiega on całkowicie od tego, co codziennie dzieje się w naszych kuchniach. Przede wszystkim zaleca się używanie specjalnego naczynia, najlepiej tykwy, ale obecnie dostępne są także inne opcje, sam natomiast akt picia wymaga bombilli – specjalnej słomki, przez którą od razu wypija się cały napar. Zalane ciepłą (70-80°C) wodą liście można później zaparzyć ponownie, powtarzając proces aż do utraty smaku, czyli najczęściej 5 lub 6 razy. Taka jest klasyczna receptura, choć są również inne – za każdym razem jednak należy przestrzegać ustalonego porządku. Liście ostrokrzewu są bardzo wrażliwe na temperaturę, a niewłaściwie zaparzane nie dają właściwego smaku, tracą też swoje prozdrowotne właściwości.

Picie yerba mate jest otoczone w Południowej Ameryce rozbudowanym ceremoniałem. Możesz go oczywiście uprościć, aby ten rytuał sprawiał Ci większą przyjemność. Pamiętaj jednak, że spośród kilkudziesięciu marek yerba mate, nie wszystkie zawierają dokładnie taki sam surowiec. Warunki, w jakich rosną krzewy, sposób przetwarzania liści i przechowywania również mogą wpłynąć na smak, a to oznacza, że niekiedy spotkasz się z innym zalecanym sposobem parzenia. Potraktuj to jako przygodę: ciesz się odkrywaniem smaków, smaczków i znaczeń yerba mate. Niech będzie to dla Ciebie przyjemność – nie czuj się związany dawnym rytuałem, ale stwórz własny, dzięki któremu yerba nabierze dla Ciebie szczególnego znaczenia.

Jak zacząć?

Będzie potrzebne odpowiednie oprzyrządowanie: yerba zalana ciepłą wodą w szklance nie ma właściwego smaku. Nie odchodź zbyt daleko od zalecanego sposobu parzenia, ale jeszcze wcześniej – co najważniejsze – kup naprawdę dobry surowiec. Zadbaj o to, aby liście pochodziły ze zweryfikowanych plantacji i czystych regionów, aby produkt był właściwie przechowywany i przesyłany, a w dobrym sklepie dodatkowo na pewno dostaniesz instrukcję, jak zaparzyć pierwszą yerba mate, od której może zacząć się najpiękniejsze przyzwyczajenie Twojego życia.


Licencjonowane artykuły publikuje i tworzy Artelis.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 31 stycznia 2017

Jakie są właściwości herbat?

Jakie są właściwości herbat?


Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna


Herbatę pijemy zwykle na co dzień i wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niej dnia. Zwykle wybieramy herbaty czarne, ale do dyspozycji mamy też wiele innych typów naparów o innych właściwościach.


Tradycyjnie herbatą nazywamy różnego rodzaju napary, zarówno te powstające z rośliny nazywanej kamelia, która należy do gatunku herbaty chińskiej, jak i również odnosimy się w ten sposób do takich napojów jak herbata owocowa czy herbata ziołowa. Gdy przepadasz za nimi, sprawdź razem z nami, jakie są ich najpopularniejsze właściwości.

Różne herbaty mają też różne właściwości:

  • herbata czarna – zawiera duże ilości teiny podobnej do kofeiny, dlatego pobudza, wzmaga koncentrację
  • herbata żółta – polecana na trawienie, nie aktywizuje tak bardzo jak czarna, ponieważ zawiera niewielkie ilości teiny, orzeźwia, przywraca siły
  • herbata zielona – obniża ryzyko chorób serca, wspomaga odporność, pomaga w odchudzaniu, doniesienia naukowe wskazują też, że obniża ryzyko powstawania niektórych odmian nowotworów
  • herbata pu-erh – obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, wspiera pracę wątroby i pomaga w odchudzaniu
  • herbata owocowa – przykładowo ta z malin rozgrzewa, dlatego polecana jest przy przeziębieniu, a z owoców aronii ma działanie przeciwzapalne
  • herbata ziołowa – różne gatunki pomagają w różnych dolegliwościach, dostępne są też specjalne mieszanki, stosowane są też jako herbaty odchudzające

Jak widać, herbaty mają różnorodne zastosowanie, dlatego też można wykorzystywać je jako naturalne suplementy diety, gdyż pomagają one w różnych stanach chorobowych i pomagają chronić przed nimi organizm. Oczywiście, bardzo ważne jest też to, aby kupować herbatę dobrej jakości, ponieważ w przeciwnym przypadku zarówno jej smak, jak i działanie nie będą najlepsze.

Dużo ciekawych herbat można znaleźć nie tylko w supermarketach, ale również w sklepach, które specjalizują się w ich sprzedaży. Dostępne są one również całkowicie przez internet, dlatego można wykonać zakupy wygodnie, bez wychodzenia z domu.


Artykuły na licencjach dostarcza i publikuje Artelis.pl. Sprawdź naszą Ofertę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy łatwo wybrać baristę na wesele

Czy łatwo wybrać baristę na wesele


Autor: Daniel Gębura


Ślub to ważne wydarzenie dla każdej pary. Zorganizowanie takiego przyjęcia stawia wiele wyzwań. Trzeba znaleźć sale która będzie spełniać wszystkie oczekiwania, DJ-a lub orkiestrę potrafiącą rozruszać gości, a także baristę który jest coraz bardziej popularny na tego typu imprezach.


Dobra kawa i herbata jest nieodłączną częścią wesela ale na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej firmy dla siebie?

Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na to jakich produktów będzie używał. Kawa i inne używane artykuły muszą być dobrej jakości, każdy szanujący się barista powinien o to dbać.

Po drugie sprzęt. Mobilni bariści przeważnie są w stanie obsługiwać obszar całej Polski. Urządzenia i akcesoria które wykorzystują muszą być markowe aby dawały gwarancje niezawodności w warunkach mobilnej pracy.

Przed zweryfikowaniem produktów oraz jakości sprzętu trzeba porozmawiać z baristą. Człowiek odpowiedzialny za obsługę mobilnego baru musi być komunikatywny i sympatyczny ponieważ będzie odpowiedzialny za obsługę gości. Nikt nie chce aby na weselu kawę i herbatę podawał narzekający gbur. Oprócz dobrego wrażenia ważne jest też doświadczenie, najlepiej potwierdzone certyfikatami. Warto również na spotkaniu poprosić o kawę i ocenić samodzielnie czy barista się zna na swoim fachu.

Na pewno warto sumiennie podejść do wyboru i nie wybierać pierwszego lepszego baristy. Nie jest łatwo dokonać dobrego wyboru ale dobrej klasy fachowiec jest gwarancją zadowolenia gości.


Barista na wesele

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Usługi cateringowe – Deser przy kawie

Usługi cateringowe – Deser przy kawie


Autor: Aleksandra Pos


Celem tego artykułu jest pobudzenie Twojego apetytu i wyobraźni smakowej. Nie jesteś głodny? Jak słyszysz słowa „usługi cateringowe”, to widzisz oczyma wyobraźni kawę rozpuszczalną? Chętnie to zmienimy.


Kiedy ostatni raz brałeś udział w bankiecie, na którym podawano desery? Przypomnij sobie, co zaserwowano. Pewnie była szarlotka, serniczek i może jeszcze brownie. A gdybyś tak się znalazł przed stołem pełnym najróżniejszych smakołyków rodem z fabryki czekolady Charliego? Gdybyś mógł te wszystkie pyszności zaserwować swoim gościom? Marzenia się spełniają, czytaj dalej.

Deserki i ciasteczka

Sernik i szarlotka powinny być dopiero początkiem, a nie końcem dobrego bankietu. Co może zaserwować firma zajmująca się organizowaniem cateringów? Właściwie ograniczenie stanowi tylko wyobraźnia kucharzy i cukierników. Przecież na deser można podać mini pucharki z tiramisu czy deserek panna cotta. Na platerach można ułożyć ptysie nadziewane kremem pistacjowym i eklerki z czekoladą. Każdy lubi mascarpone i każde danie z tym włoskim serkiem smakuje znakomicie, dlatego nie zaryzykujesz, jeśli na przyjęciu w ramach cateringu zaserwujesz śmietanowy deser z mascarpone przełożony frużeliną wiśniową lub malinową i na przykład z bezą obtoczoną w białej trufli. Brzmi apetycznie? A co powiesz na kruche ciasteczka takie jak tarteletki z owocami, rogaliki z wiśnią lub budyniem? To wszystko może się znaleźć na Twoim bankiecie w ramach usługi cateringowej!

Kawa czy herbata

Organizując bankiet, nie należy bagatelizować kwestii związanych z napojami. Podanie kawy rozpuszczalnej jest oznaką braku szacunku dla gości. Na stołach powinny zostać postawione ekspresy oraz dobrej jakości herbata w torebkach lub najlepiej liściasta. Do gorących napojów w ramach usługi cateringowej powinno zostać podane mleko, cukier i cytryna. Ponadto nie wolno zapomnieć o napojach zimnych – wodzie i różnego rodzaju sokach. Jeśli impreza ma być zakrapiana alkoholem, firma cateringowa może podać szampana lub wino.

Catering, który zachwyci gości – ciężko osiągnąć taki efekt, co nie znaczy, że to niemożliwe. Zamów usługę restauracji i firmy cateringowej Jajko, a przekonasz się, że bankiet nie musi być kulinarną porażką.

Catering, który zachwyci gości – ciężko osiągnąć taki efekt, co nie znaczy, że to niemożliwe.


Zamów usługę restauracji i firmy cateringowej Jajko, a przekonasz się, że bankiet nie musi być kulinarną porażką.

Aleksandra Pos

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 26 sierpnia 2016

Poranek bez kawy dniem straconym

Poranek bez kawy dniem straconym


Autor: Piotr Kruk


Polacy w coraz większym stopniu są miłośnikami kawy. Przejawami kawowego szaleństwa jest choćby coraz lepsza świadomość odnośnie niegdyś nieznanych typów tego napoju kofeinowego i wysyp kawiarenek. Pamiętajmy jednak że pyszną kawą możemy raczyć się też w domu i pracy.


Nowy napój bogów

Moda na kawę przybrała na sile kilkanaście lat temu i trzyma się mocno. Pomagają w tym ciągle powstające klimatyczne kawiarenki i jeden z nowszych symboli amerykanizacji w postaci Starbucksa. Niezależnie od uwarunkowań zewnętrznych fakty są takie, że coraz więcej osób jest uzależnionych od przyjemności jaką jest kwadrans przy kawce. Poranek bez kawy to gwarancja gorszego wejścia w dzień i mniejszej efektywności. A żeby napić się pysznej kawy wcale nie trzeba wychodzić z domu. Wszystko jest możliwe dzięki kawiarce, czyli czajniczkowi służącemu do parzenia naszego ulubionego płynu.

Ekspresowo i tanio

Na ekspres ciśnieniowy wbrew pozorom nie trzeba wydawać zbyt wiele. Kawiarka zwana również makinetką to przyrząd, który można dostać w rozsąnej cenie i nie bać się o jego jakość. Nowoczesne makinetki są przystosowane do pracy na różnych płytach grzewczych, dzięki czemu nie musimy się obawiać o ich kompatybilność, niezależnie od tego czy posiadamy płytę ceramiczną, gazową czy też indukcyjną. Nie powinno być też problemu z dopasowaniem pojemności makinetki. Jeśli chodzi o moc kawy to oczywiście regulujemy ją przy pomocy odpowiedniej ilości gorącej wody. Własny ekspres to też możliwość choćby zrobienia late macchiato według naszych preferencji. Podstawa to zaparzenie kawy, podgrzanie mleka i późniejsze jego spienienie. Puszyste mleko wlewamy do wysokiej szklanki i czekamy sześćdziesiąt sekund i wlewamy do niego kawę. Utworzą się trzy kolorystyczna pasma, wierzchnią, białą sferę możemy udekorować posypką lub innymi dodatkami takimi, jak choćby bita śmietana. Jest to prosty przykład na to, że nawet kawa z taniego ekspresu ciśnieniowego potrafi być pyszna.

A przecież pozwala to cieszyć się smakiem naszej ulubionej wersji kawy nie tylko w kawiarenkach często oferujących niezwykle wygórowane ceny, czy w pracy, gdzie coraz częściej pojawiają się właśnie drogie i zaawansowane ekspresy do kawy. Posiadanie takiego sprzętu w domu sprawia, że nie musimy nigdzie wychodzić by napić się naszej ulubionej wersji kawy. Pamiętamy jednak oczywiście o tym, żeby nie dozować tej przyjemności zbyt często.


Tani ekspres ciśnieniowy znajdziesz w sklepie Aqua-Sanit.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.