sobota, 28 grudnia 2019

Yerba Mate, Działanie herbaty z Ostrokrzewu

Yerba Mate, Działanie herbaty z Ostrokrzewu


Autor: Konrad Gawron


Suplementacja, część 2. Kontynuując rozważania dotyczące suplementów, nie trzeba się koncentrować tylko na sprawach związanych z nadciśnieniem czy ubytkiem magnezu lub wapnia.


W tym tekście chcę się skupić, a może i w następnych, na mniej rozpowszechnionych dodatkach do naszej diety. Teraz przyszedł czas na Yerba Mate. Kilka słów o tym co to takiego. Yerba jest południowo amerykańską z ostrokrzewu paragwajskiego. Działanie tej herbaty jest zróżnicowane i zależy od jej rodzaju. Jedno jest pewne, że jest uważana za odpowiednik kawy, z tym że dużo mniej szkodliwy. Kawa jak wiemy podwyższa ciśnienie, co u osób z nadciśnieniem jest niewskazane. Powoduje także ubytek magnezu, co ściśle wiąże się z poprzednim artykułem. Kolejnym niepożądanym skutkiem jest odwodnienie. W przypadku Yerba Mate nie takich efektów i zaraz postaram się wyjaśnić dlaczego.

Yerba mate natomiast zamiast powodować ubytek potrzebnych substancji, uzupełnia je. Zawiera takie mikroelementy jak magnez i potas, sód oraz inne pierwiastki których obecność jest niezbędna. Dodatkowo obecne są witaminy z grupy B oraz E i A. Co ciekawie, w składzie znajduje się także glukoza, czyli herbata dostarcza także energii. Często piję ten napój w czasie aktywnego wysiłku fizycznego gdyż dostarcza mi potrzebnej energii, a jednocześnie uzupełnia płyny.

Z bezpośrednich zalet Yerby trzeba wymienić obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, dostarczanie polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, moczopędne czyli wpływające na oczyszczanie nerek oraz korzystne wobec układu krążenia. Yerba jest polecana przez Argentyńskie Towarzystwo Kardiologiczne. Z wszystkich tych cech kawa posiada tylko jedną, mianowicie obecność antyoksydantów. Yerbe można zastosować przy odchudzaniu. Nie chodzi o to, że jakoś radykalnie przyśpiesza metabolizm, ale spożywana do posiłku powoduje szybsze uczucie sytości, przez co zmniejsza ilość spożytego pokarmu. Sama po prostu dostarcza energii.

Do smaku Yerba Mate trzeba się przyzwyczaić. Zarówno barwa jak i mętność nie zachęcają do picia, ale każdy musi znaleźć swój sposób na picie tej herbaty. Ja na przykład piję słodzoną, mimo że na co dzień, zwykłą herbatę pijam gorzką. Można pić także na ciepło bądź na zimno. Dla początkujących polecam słodką na zimno. Ale cukru też nie za dużo, żeby nie zabić smaku. Do tego zalewanie wodą 7 stopni i wszystko się uda. Pisząc ten tekst raczę się Cerbą rodzaju Rosamonte.

Żeby nie było tak kolorowo, Yerba zawiera pewne ilości policyklicznych węglowodorów aromatycznych. Ich działanie rakotwórcze jest potwierdzone, lecz w obecnym stanie zanieczyszczenia środowiska, rejony uznawane za najbardziej czyste są narażone na działanie substancji trujących. Jednocześnie wszystko zależy tu od stężenia, czy jak kto woli dawki. Wypijanie Yerba Mate w ilościach rozsądnych i traktowanie tego napoju jako suplementu, nikomu nie zaszkodzi. W Ameryce południowej jest to napój narodowy w wielu krajach, tak jak w Polsce piwo chociażby. I miliony piją piwo i nikt nie zastanawia się nad tym ile tam jest szkodliwych składników. Ważne że oczyszcza nerki . Ludzie palą papierosy, mimo iż tytoń akumuluje znacznie więcej kadmu niż inne rośliny, a kadm to czynnik powodujący powstawanie wolnych rodników tlenowych. Dla kontrastu chcę zaznaczyć, ilość węglowodorów w Yerba jest o rząd wielkości mniejsza niż w kawie, której pije się więcej.


Nie chcę tutaj wychwalać tego napoju. Mam nadzieję, że zawarte tutaj informacje, w formie skrótowej, przydadzą się komuś przy uzupełnianiu diety. Pozdrawiam i zachęcam do lektury.


Inne ciekawy teksty pod adresem:

http://sportzdrowietrening.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zielona Herbata z ekstraktem z Reishi

Zielona Herbata z ekstraktem z Reishi


Autor: Piotr Budnik


Z napojów kofeinowych warta polecenia jest zielona herbata. Zawiera ona w swym składzie wiele niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Jest naturalnym produktem BEZ poddawania procesowi fermentacji. Otrzymuje się ją poprzez wysuszenie świeżych zebranych liści herbacianych,


Z napojów kofeinowych warta polecenia jest zielona herbata. Zawiera ona w swym składzie wiele niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Jest naturalnym produktem BEZ poddawania procesowi fermentacji. Otrzymuje się ją poprzez wysuszenie świeżych zebranych liści herbacianych, liście takie po więdnięciu podgrzewa się parą wodną (temperatura niszczy enzymy - dzięki temu procesowi liście zostają zielone).

Liście herbaty następnie poddawane są procesowi zwijania a następnie suszenia. Gdy parzymy zielona herbatę możemy zaobserwować jak się rozwijają listki. Zielona herbata jest delikatniejsza w smaku od czarnych herbat, a dzięki zastosowanej metodzie produkcji zachowuje więcej składników odżywczych niż pozostałe herbaty. Herbata zielona jest najstarszym napojem świata. Kolebką zielonej herbaty są Chiny. To jeden z najstarszych napojów znany w Chinach co najmniej od ponad 4500 lat. Tam, jak mówi legenda, w 2737 r. p.n.e. odkrył ją cesarz Chen-nung, który odpoczywał w swoim ogrodzie. Przed cesarzem stał dzban z gorącą wodą do picia. Nagle zerwał się wiatr i wrzucił do dzbana kilka listków z dziko rosnącego drzewa herbacianego. Cesarz spróbował tego napoju, a ten nowy smak zachwycił go. Cesarz Chen-nung był człowiekiem uczonym i zamiłowanym zielarzem, który ze względów higienicznych pijał wyłącznie przegotowaną wodę. Powszechnie też uważano Chiny za ojczyznę herbaty, ale obecnie już wiadomo, że w tym samym czasie drzewa herbaciane rosły dziko w górskich dżunglach północno-wschodnich Indii (Assam), Birmy, Wietnamu i Laosu oraz na południowych stokach Himalajów.

Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent czarną herbatą – poddanej procesowi fermentacji, jej zielona siostra popadła w niełaskę. Zielona herbata jest najmniej przetworzona i zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. Dlatego obecnie, wraz ze wzrostem świadomości o zdrowym odżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz większe znaczenie. Jej spożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii w ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie.

Upłynęło jednak wiele lat, zanim herbata zielona stała się napojem powszechnie znanym i popularnym. Początkowo była stosowana jedynie jako środek leczniczy. Pierwsza wzmianka o roślinie herbacianej pojawiła się w III wieku p.n.e. i mówiła o chińskim lekarzu, który zalecił ją jako środek wzmagający koncentrację i bystrość. Do III-go wieku n.e. napój herbaciany traktowany był jako lek, sporządzany ze świeżych zielonych liści pochodzących z dziko rosnących drzew herbacianych. W chińskiej medycynie zielona herbata jest wielkim klasykiem. Od ponad tysiąca lat Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstrojów żołądka.

Ciekawostką jest fakt, iż zielona herbata pojawiając się po raz pierwszy w Europie w połowie XVII wieku, początkowo dostępna była przede wszystkim w aptekach, jako środek przeciwko rozstrojowi żołądka, wzdęciom oraz jako lek przeciwgośćcowy. Współcześni Chińczycy stosują wiele ziół oraz piją zieloną herbatę jak nakazuje tradycja i aby zapobiegać chorobom - przede wszystkim z tego względu, iż wiedzą, że profilaktyka jest znacznie tańsza niż późniejsze koszty leczenia, a te muszą ponosić sami (są opłaty za szpital i leki). Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, m.in.: - chroni przed zawałem serca, - łagodnie stymuluje krążenie, - zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, - obniża poziom cholesterolu, - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, - wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy - reguluje procesy trawienne. Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu. Herbatę powinni pić również wszyscy dbający o sylwetkę, piwosze i osoby nadużywające alkoholu – łagodzi skutki kaca i usprawnia pracę wątroby>>. I uwaga dla palaczy tytoniu – zielona herbata neutralizuje nikotynę! Dowiedziono, że zielona herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk).

Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają szerokie spektrum oddziaływania zawartych w zielonej herbacie polifenoli i tworzących ich pod grupę flawonoidów. Czy drobne przeziębienie, czy poważniejsze schorzenie - należącym do garbników związkom zielonej herbaty udało się w całej serii testów udowodnić swą wyższość nad chorobotwórczymi drobnoustrojami - pomagają w walce z infekcjami! Niezależnie od tego potwierdziło się, że substancje te są w stanie obniżyć ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic a nawet służyć profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania naukowe skupiają się przede wszystkim na ich działaniu aseptycznym: garbniki zwalczają względnie skutecznie wiele wirusów i bakterii. Zielonej herbacie przypisuje się wszechstronną ochronę przed zawałem serca, skrzepami i chorobą wieńcową. Napar z zielonych listków łagodnie pobudza czynności serca i krążenia i zwiększa przenikalność ścianek naczyń krwionośnych. Istnieją wskazówki, że polifenole hamują wchłanianie cholesterolu z żywności. Cholesterol jest rodzajem tłuszczu spełniającym w organizmie określone funkcje, produkowanym zresztą również przez sam organizm - szczególnie przez wątrobę. A więc może korzystnie wpływać na jego poziom w naszym organizmie. Zielona herbata pojawiła się w nagłówkach gazet, gdy chińscy i japońscy naukowcy podali do publicznej wiadomości, że zielony napar może stanowić środek zapobiegający schorzeniom nowotworowym. W trakcie kilku testów zawarte w zielonej herbacie polifenole zapobiegły przekształceniu się zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Ponadto wydaje się, że niektóre z tych polifenoli są w stanie hamować oddziaływanie określonych kancerogenów - czyli związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych. Zielona herbata zawiera jeden składnik z polifenolii zwany EGCG (galusan epigalokatechiny), który zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych – ogłosili naukowcy z uniwersytetów z University of Murcia w Hiszpanii oraz Johns Innes Centre z Norwegii i Wielkiej Brytanii.

Badania wykazały, iż zielona herbata zawiera 5 razy więcej EGCG w porównaniu ze "zwykłą" herbatą. Zielona herbata może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów czy obniżać poziom pewnych komórek nowotworowych. To właśnie EGCG nadaje herbacie zielonej lekko cierpki, gorzki smak. Jak tłumaczy prof. V. Szedlak-Vadocz - epigalokatechina szczególnie skutecznie dezynfekuje wolne rodniki. Jest w tym efektywniejsza niż wspólne działanie witamin C i E. Epigalokatechina jest przede wszystkim skuteczniejsza w warunkach inicjowania przez wolne rodniki pewnych chorób lub gdy przyczyniają się one do pogarszania już trwającego, patologicznego procesu. Fakt, że zielona herbata wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą udowodniono wielokrotnie. Przyjemnym efektem ubocznym jest świeży oddech. Badania prowadzone na Tajwanie wykazały, że w wyniku regularnego płukania jamy ustnej zieloną herbatą aktywność próchnicy zmniejsza się o połowę. Z kolei naukowcy na uniwersytecie kalifornijskim stwierdzili, że pijący duże ilości herbaty z reguły rzadziej zapadają na schorzenia w obrębie jamy ustnej i uzębienia. Należy jednak ostrzec, że człowiek jedzący duże ilości słodyczy i, nie dbający o właściwą pielęgnację zębów nie powinien po zielonej herbacie oczekiwać cudów. Najlepszą ochroną przed próchnicą jest bowiem zdrowe odżywania się, sprawnie funkcjonujący system immunologiczny i staranna, regularna pielęgnacja uzębienia. W odróżnieniu od czarnej herbaty, zielona nie pozostawia na wrażliwych zębach nieestetycznego, brązowawego osadu. Codzienne picie zielonej herbaty połączonej z ekstraktem z grzybów Reishi umożliwia skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kawa naturalna

Kawa naturalna


Autor: Piotr Budnik


Kawę pije wiele osób. Różne napoje z kofeiną - prawie wszyscy. Niektórzy zaczynają dzień od małej kawy. Inni nie tylko zaczynają, ale również go kończą – nawet pijąc mała czarną po 22.00 nie odmawiają sobie jej aromatu. Kawa przydaje się zarówno kierowcom, jak i naukowcom. Jak kofeina działa na nas?


Kawę pije wiele osób. Różne napoje z kofeiną - prawie wszyscy. Niektórzy zaczynają dzień od małej kawy. Inni nie tylko zaczynają, ale również go kończą – nawet pijąc mała czarną po 22.00 nie odmawiają sobie jej aromatu. Kawa przydaje się zarówno kierowcom, jak i naukowcom. Jak kofeina działa na nas, to wiemy. Zbierzmy i poznajmy jednak fakty. Jak kofeina działa na Nasz organizm?

Już od XVI wieku, kiedy kawę sprowadzono do Europy budziła ona wiele kontrowersji. Z jednej strony chwalono jej niezwykłe działanie, z drugiej oskarżano o wywoływanie wiele różnych schorzeń, m.in. problemów żołądkowych, zawałów serca, raka i osteoporozy. W XVI-wiecznej Anglii podejrzewano nawet, że istnieje związek między impotencją i spożyciem nowej używki a już w XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, gdyż uważana ją za doskonały lek na wiele schorzeń czy alkoholizm. Krytyka nasiliła się w XIX wieku wraz z rozpowszechnieniem napoju. Coraz częstsze było tzw. "zdenerwowanie kofeinowe", występujące w efekcie spożycia zbyt dużej ilości kawy. Kofeina pobudza korę mózgową i ośrodki podkorowe oraz ośrodek oddechowy i naczynioruchowy. To jest istotne dla sprawnego działania mózgu. Rozszerza naczynia mózgowe, nerkowe i wieńcowe serca, a zwęża naczynia brzuszne. Wzmaga więc przepływ krwi z jamy brzusznej do skóry, mięśni i mózgu. Zwiększa przez to wydolność psychofizyczną. Przyśpiesza przemianę materii i podnosi ciepłotę ciała, co również wpływa na sprawność mózgu. Małe ilości kofeiny zwalniają czynność serca. Kofeina wzmaga ilość wydzielanego moczu, a tym samym przyczynia się do odwadniania organizmu. To niekorzystny dla organizmu i mózgu efekt.

Częste picie kawy w ciągu dnia dostarcza organizmowi duże dawki kofeiny co wywołuje zwiększają siłę skurczową mięśnia sercowego i wentylację płuc. Powodują gonitwę myśli i ogólne rozbicie myślowe. Nadmiar kofeiny osłabia koncentrację i powoduje trudności z zaśnięciem, bezsenność, drażliwość, niepokój, a nawet lęk czy drżenie mięśniowe. W skrajnych przypadkach może dochodzić do drgawek klonicznych. Możliwe jest również zatrucie organizmu kofeiną. Taki stan powoduje zaburzenia myślenia, rozkojarzenie, gonitwę myśli, zaburzenia rytmu serca i tętna, częstomocz, pocenie się, uderzenia gorąca, dreszcze, szum w uszach, zawroty głowy, krótkotrwałe zaciemnienia i błyski w widzeniu, nudności, skurcze jelit i ból brzucha.

Czy kawa zawierająca kofeinę może powodować jakieś choroby? Z wielu dotychczasowych badań wynika, że umiarkowana ilość kofeiny ma pozytywne działanie. Niektóre badania pokazują, że kawa może wypłukiwać z ustroju mineralny potas, magnez i prowadzi do ich niedoboru. Wypijanie większych ilości kawy (3 – 4 filiżanki) może osłabić przyswajanie wapnia, a nawet prowadzić do znacznych ubytków tego minerału. Kofeina powoduje również obniżenie poziomu witaminy B1 i to mimo faktu, że kawa zawiera jej dość znaczne ilości. Greckie badania pokazują, że osoby pijące dużo kawy są bardziej podatne na różnorodne stany zapalne. Te z kolei przyczyniają się do powstawania w organizmie substancji, które mogą prowadzić do chorób serca oraz cukrzycy. Kanadyjscy naukowcy stwierdzili, że u osób mających wolną przemianę materii kofeina może zwiększać niebezpieczeństwo chorób serca. Ale u osób, których metabolizm jest szybki, kofeina może chronić organizm przed miażdżycą. Nie zaleca się kawy przy nadciśnieniu i chorobach krążenia. U zdrowych osób przyspiesza ona bicie serca w nieznacznym stopniu. Stwierdzono jednak, że ciśnienie mogą podnosić inne składniki słodzonych i dietetycznych napojów gazowanych z kofeiną. Z szeregu obserwacji wynika, że długotrwale i w większych ilościach stosowana kofeina osłabia kondycję układu nerwowego. Dawka 20-30 g kofeiny powoduje porażenie mięśnia sercowego i ośrodka oddechowego oraz zgon.

Częste picie kawy może doprowadzić do uzależnienia od kofeiny. Jak sobie poradzić z tym uzależnieniem? Organizm dość łatwo przyzwyczaja się do tej substancji. Gdy jej nie otrzyma, reaguje drażliwością, niepokojem, bólami głowy. Im więcej kofeiny spożywaliśmy, tym cięższe są objawy jej odstawienia. Dlatego rozwiązaniem jest stopniowe zmniejszanie ilości wypijanego napoju. W zlikwidowaniu efektów uzależnienia wspomaga organizm picie zwiększonej ilości czystej, niegazowanej wody.

Nasuwa się pytanie czy lepiej pić kawę, czy może inne napoje z mała zawartością kofeiny? Napoje inne niż kawa zawierają szereg sztucznych dodatków, np. kwas fosforowy, słodziki, barwinki i dużą część tablicy Mendelejewa w postaci różnych związków. To wielkie obciążenie dla organizmu. Na przykład kwas fosforowy potrafi doprowadzić do nadmiernej utraty wapnia i niszczenia kości. Dlatego powinniśmy wybierać napoje pochodzenia naturalnego bez sztucznej chemii. Do takich produktów należy kawa z Reishi, która ma odmienne, bardziej korzystne działanie na Nasz organizm niż zwykła kawa. Zawiera wyciąg z grzybów Reishi co znacznie wpływa na profilaktykę antynowotworową Naszego organizmu. Pobudza organizm dostarczając minerałów. Zamieniając zwykła codzienna kawę na kawę z wyciągiem z grzybów Reishi możemy znacznie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. O jej działaniu przekonajmy się sami.

Piotr Budnik Zdrowa kawa


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 17 grudnia 2019

Dobre espresso to podstawa

Dobre espresso to podstawa


Autor: Piotr Krakos


Espresso to niewielkich rozmiarów, mocna, czarna kawa z charakterystyczną pianką zwaną cremą. Kawa ta ma bardzo charakterystyczny, intensywny smak i bogaty aromat, co sprawia, że idealnie nadaje się na podstawę wielu kawowych napojów, także alkoholowych. W poniższym tekście podamy trzy przykładowe kawowe napoje.


Kawa z ekspresu

Prawidłowe zaparzenie espresso gwarantuje tylko sprzęt dobrej klasy np. ciśnieniowe ekspresy Philips czy Saeco. Technologia „od ziaren do filiżanki” gwarantuje jedyny w swoim rodzaju smak prawdziwego włoskiego espresso i sprawia, że staje się ono dostępne także w Twoim domu. Modele automatyczne mielą i przetwarzają świeże ziarna kawy, co wydobywa doskonały smak wprost do filiżanki. Ciśnieniowy ekspres do kawy pozwala dopasować kawę do swoich osobistych upodobań, a dodatkowo daje możliwość przygotowania nie tylko kawy, lecz także wielu innych napojów. Od klasycznego espresso po kremowe cappuccino i lekkie latte macchiato — możesz za każdym razem delektować się wybornym smakiem. Ekspresy do kawy opinie mają spójne i niezwykle pozytywne. To idealne urządzenie dla osób wręcz kochających pić kawę!

Przepis na Zieloną Niespodziankę

Składniki:

  • Filiżanka espresso

  • Pokruszony lód

  • 20 ml syropu miętowego

Sposób przyrządzenia:

Umieść pokruszony lód w niewielkiej szklance, dodaj syrop miętowy i na koniec wlej espresso. Możesz podawać wymieszane do jednolitego koloru, jednak większe wrażenie zrobi, jeżeli zostanie podane z wyraźnie odznaczonymi warstwami.

Przepis na Mamaccino

Składniki:

  • Filiżanka espresso

  • Szczypta cynamonu

  • Szczypta gałki muszkatołowej

  • Spienione mleko

  • Pół szklanki gorącego mleka

Sposób przyrządzenia:

Umieść kakao w filiżance. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i świeżo zaparzone espresso. Polej mlekiem i nałóż łyżeczką piankę.

Przepis na Baby Latte

Składniki:

  • Szklanka mleka z pianką

  • Pół łyżeczki trzcinowy cukru

  • Łyżeczka posiekanych migdałów

  • 10 ml syropu migdałowego

Do szklanki wsyp cukier, posiekane migdały oraz syrop migdałowy i wymieszaj łyżeczką. Ubij mleko i wlej je do szklanki. Ostrożnie pokryj piankę miksturą z syropem migdałowym i uciesz swoje dzieci słodką, bezkofeinową wersją klasycznej kawy z mlekiem.


Zaparz kawę jak barista / www.Kawiarnia.xyz

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 27 listopada 2019

Czy nastała moda na picie kawy?

Czy nastała moda na picie kawy?


Autor: Marcin Pasek


Czy można mówić o prawdziwej modzie na picie kawy? Patrząc na średnioroczne spożycie tego napoju oraz ilość kawiarni, trzeba stwierdzić, że jak najbardziej tak - i to również w naszym kraju!


Przechadzając się nie tylko po zatłoczonych ulicach głównych miast w Polsce, ale w zasadzie patrząc na przekroje poszczególnych pasaży czy galerii handlowych, z pewnością zobaczymy wiele lepszych bądź gorszych kawiarni. Co istotne, bardzo często są one dosłownie wypełnione ludźmi, nawet w przypadku, kiedy mówimy o stosunkowo drogich miejscach, oferujących nie tylko kawę, ale i zróżnicowaną paletę przysmaków i innych dodatków. Picie kawy stało się bardzo modne i jest to wpływ zachodnich krajów i kultur, gdzie kawa była pita od bardzo dawna. Wydaje się przy tym, że nie jest to chwilowy trend czy moda, który minie lada dzień, miesiąc czy w stosunkowo krótkim czasie. Widząc, jak ważna jest kawa zdaje się, że zostanie z nami na długi czas!

Oczywiście przede wszystkim trzeba przyznać, iż coraz częściej do spożycia kawy podchodzimy w odpowiedni do tego sposób, dodatkowo uwzględniamy swoistą procedurę związaną z jej przyrządzeniem. Pewnie, iż nie ma jakichkolwiek wątpliwości, iż kawa jest dla nas czymś ważnym a tym samym spożywanie jej nabiera coraz większego znaczenia. Dodatkowo parzenie kawy to dla nas proces, do którego podchodzimy w adekwatny, specyficzny sposób, zatem warto uwzględnić wiele kwestii i czynników jakie mają na to wpływ i po prostu cieszyć się czasem spędzonym z kubkiem czy filiżanką kawy. Niech zatem spożywanie kawy będzie dla nas chwilą którą nauczymy się lub potrafimy delektować, nie tylko w aspekcie smaku ale również samej procedury która uwzględnia odpowiednią temperaturę wrzenia, czy też wybór kawy w pełnym tego słowa znaczeniu. Spożywanie kawy stało się nie tyle modne, co coraz więcej osób decyduje się na odwiedzenie miejsca, gdzie taka kawa podawana jest w adekwatnej do tego formie,a tym samym po prostu wspomniane na początku kafejki i restauracje cieszą się sporym w zainteresowaniem. Myślę, że ten trend będzie tylko i wyłącznie wzrastał. Dla wszystkich kawoszy to zdecydowanie dobra wiadomość! Dzięki tej modzie możemy nie tylko raczyć się świetną kawą, ale także poznać wiele egzotycznych, a dotychczas zwyczajnie niedostępnych dla nas smaków i aromatów kawowych ziaren!


Autor prowadzi ciekawego bloga o jedzeniu, gdzie publikuje informacje o sprzęcie gastronomicznym i poradniki.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ile kosztuje dobry ekspres do kawy

Ile kosztuje dobry ekspres do kawy


Autor: Marcin Bogusz


Dowiedz się ile kosztuje dobry ekspres do kawy. Czyli ile środków musisz przeznaczyć aby urządzenie jakim jest ekspres posłużyło ci przez wiele lat.


Tradycyjne metody parzenia metody kawy mogą się w końcu znudzić. Gdy tak się stanie, człowiek zaczyna zastanawiać się nad zmianą i szuka nowych rozwiązań, dzięki którym mógłby napić się dobrej kawy. Rynek wypełnia wiele urządzeń, które pozwalają przyrządzić kawę na wiele sposobów, a jednymi z najpopularniejszych są automatyczne ekspresy do kawy. Są to wielofunkcyjne jednostki, które posiadają wiele możliwości przygotowywania różnych kaw oraz napojów na bazie kawy. W dodatku łatwo się je obsługuje, a kawa w nich przygotowana spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających kawoszy. Ale ile kosztuje dobry ekspres do kawy?

Tak jak w przypadku innych urządzeń – im wyższa cena, tym więcej możliwości ekspresu. W zależności od tego, jakie napoje chcielibyśmy przygotowywać, funkcje, z których chcielibyśmy korzystać, większość firm jest w stanie zaoferować odpowiadające naszym potrzebom urządzenie. Ceny ekspresów do kawy wahają się od kilkuset do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, a to który ekspres będzie najlepszy, zależy oczywiście od tego czy chcemy używać go w domu, w pracy czy w gastronomii. Oczywiście równie ważny, a w wielu przypadkach najważniejszy będzie budżet. Zakładając, że szukamy ekspresu do domu, to budżet 2500 zł powinien wystarczyć na zakup urządzenia, które spełni większość wymagań zwykłego użytkownika. W tym segmencie cenowym prym wiodą szczególnie automatyczne ekspresy niemieckie i szwajcarskie. Te urządzenia oferują najlepszy stosunek jakości do ceny, posiadają opcje przygotowywania różnych rodzajów kawy i napojów kawowych, łatwo je czyścić, są solidnie wykonane i dobrze wyglądają w pomieszczeniu.

Oczywiście im większy budżet, tym lepiej. Warto jednak wpierw rozeznać się w sytuacji i określić własne potrzeby, bo nie zawsze będziemy potrzebowali drogiego ekspresu, a z drugiej strony – możliwe, że większy wydatek nie sprawi nam kłopotu, a pozwoli cieszyć się większymi możliwościami urządzenia.


Michał Ścisk
Ekspresy do kawy Nivona

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 5 października 2018

Yerba mate - energia w płynie

Yerba mate - energia w płynie


Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna


Yerba mate, czyli herbata paragwajska (która naprawdę z herbatą nie ma niczego wspólnego, bo to ostrokrzew) jest napojem o bardzo długiej tradycji spożywania.


Nie wiadomo dokładnie, od jak dawna południowoamerykańscy Indianie żuli liście ostrokrzewu ani kiedy wpadli na pomysł ich suszenia i rozdrabniania oraz przygotowywania naparów. Wiadomo za to, że do Europy napój ten sprowadzili jezuici i od tamtej pory zaczęła się budowa legendy i kultury yerba mate.

Działanie yerba mate

Yerba mate, podobnie jak herbata czy kawa, daje napar o bardzo złożonym składzie. Wiele substancji zawartych w roślinie zostało uznanych za korzystne dla zdrowia i samopoczucia ludzi: działają ochronnie, regulują poziom cholesterolu, normalizują krążenie krwi, zmniejszają intensywność objawów cukrzycy, delikatnie uspokajają i tonizują. Jednak nie te właściwości (niezamykające zresztą listy potencjalnie korzystnych skutków picia naparu) stoją za sukcesem, jaki yerba odnosi od wielu lat. Sekretem napoju jest jego niezwykły smak: nie przypomina w niczym herbaty i trzeba do niego przywyknąć oraz dojrzeć.

Skład i praktyka

Choć w liściach ostrokrzewu paragwajskiego zidentyfikowano prawie 200 substancji aktywnych biologicznie, większość z nich występuje tu w dawkach zbyt małych, żeby wywierać faktyczny wpływ na organizm. Niektórych jednak jest wystarczająco dużo: mateiny, czyli wariantu kofeiny, garbników, manganu, selenu, fosforu i cynku. Związki organiczne, w tym witaminy, ulegają zwykle rozkładowi w czasie zaparzania, natomiast działanie antyoksydacyjne yerba zawdzięcza polifenolom, które dają też specyficzny posmak.

Czy można ten napar traktować jako suplement diety? Zdecydowanie tak – mimo że działa dość delikatnie, jest to skuteczniejszy i przede wszystkim znacznie bezpieczniejszy zamiennik syntetycznych suplementów, pod warunkiem jednak, że mowa o yerba mate z certyfikowanych, czystych plantacji. Jeśli przeczytasz gdzieś badania o korzystnym działaniu yerba mate, pamiętaj, że wiele z nich finansują producenci napoju i niektóre wyniki są na wyrost. Praktyka jednak pokazuje, że w utrzymaniu równowagi emocjonalnej i w kontroli wagi jest to środek znacznie skuteczniejszy niż głośno reklamowane, szkodliwe dla wątroby syntetyki. Znacznie lepiej będzie, jeśli picie yerba mate uznasz za rytuał, za sposób na wyciszenie, relaksację i odzyskanie równowagi, a wówczas przyjdą one i bez naukowych dowodów na chemiczną aktywność.

Jak pić yerba mate?

Napój ten jest bardzo specyficzny nie tylko jeśli chodzi o smak i działanie, ale także sposób przyrządzania. Odbiega on całkowicie od tego, co codziennie dzieje się w naszych kuchniach. Przede wszystkim zaleca się używanie specjalnego naczynia, najlepiej tykwy, ale obecnie dostępne są także inne opcje, sam natomiast akt picia wymaga bombilli – specjalnej słomki, przez którą od razu wypija się cały napar. Zalane ciepłą (70-80°C) wodą liście można później zaparzyć ponownie, powtarzając proces aż do utraty smaku, czyli najczęściej 5 lub 6 razy. Taka jest klasyczna receptura, choć są również inne – za każdym razem jednak należy przestrzegać ustalonego porządku. Liście ostrokrzewu są bardzo wrażliwe na temperaturę, a niewłaściwie zaparzane nie dają właściwego smaku, tracą też swoje prozdrowotne właściwości.

Picie yerba mate jest otoczone w Południowej Ameryce rozbudowanym ceremoniałem. Możesz go oczywiście uprościć, aby ten rytuał sprawiał Ci większą przyjemność. Pamiętaj jednak, że spośród kilkudziesięciu marek yerba mate, nie wszystkie zawierają dokładnie taki sam surowiec. Warunki, w jakich rosną krzewy, sposób przetwarzania liści i przechowywania również mogą wpłynąć na smak, a to oznacza, że niekiedy spotkasz się z innym zalecanym sposobem parzenia. Potraktuj to jako przygodę: ciesz się odkrywaniem smaków, smaczków i znaczeń yerba mate. Niech będzie to dla Ciebie przyjemność – nie czuj się związany dawnym rytuałem, ale stwórz własny, dzięki któremu yerba nabierze dla Ciebie szczególnego znaczenia.

Jak zacząć?

Będzie potrzebne odpowiednie oprzyrządowanie: yerba zalana ciepłą wodą w szklance nie ma właściwego smaku. Nie odchodź zbyt daleko od zalecanego sposobu parzenia, ale jeszcze wcześniej – co najważniejsze – kup naprawdę dobry surowiec. Zadbaj o to, aby liście pochodziły ze zweryfikowanych plantacji i czystych regionów, aby produkt był właściwie przechowywany i przesyłany, a w dobrym sklepie dodatkowo na pewno dostaniesz instrukcję, jak zaparzyć pierwszą yerba mate, od której może zacząć się najpiękniejsze przyzwyczajenie Twojego życia.


Licencjonowane artykuły publikuje i tworzy Artelis.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 31 stycznia 2017

Jakie są właściwości herbat?

Jakie są właściwości herbat?


Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna


Herbatę pijemy zwykle na co dzień i wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niej dnia. Zwykle wybieramy herbaty czarne, ale do dyspozycji mamy też wiele innych typów naparów o innych właściwościach.


Tradycyjnie herbatą nazywamy różnego rodzaju napary, zarówno te powstające z rośliny nazywanej kamelia, która należy do gatunku herbaty chińskiej, jak i również odnosimy się w ten sposób do takich napojów jak herbata owocowa czy herbata ziołowa. Gdy przepadasz za nimi, sprawdź razem z nami, jakie są ich najpopularniejsze właściwości.

Różne herbaty mają też różne właściwości:

  • herbata czarna – zawiera duże ilości teiny podobnej do kofeiny, dlatego pobudza, wzmaga koncentrację
  • herbata żółta – polecana na trawienie, nie aktywizuje tak bardzo jak czarna, ponieważ zawiera niewielkie ilości teiny, orzeźwia, przywraca siły
  • herbata zielona – obniża ryzyko chorób serca, wspomaga odporność, pomaga w odchudzaniu, doniesienia naukowe wskazują też, że obniża ryzyko powstawania niektórych odmian nowotworów
  • herbata pu-erh – obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, wspiera pracę wątroby i pomaga w odchudzaniu
  • herbata owocowa – przykładowo ta z malin rozgrzewa, dlatego polecana jest przy przeziębieniu, a z owoców aronii ma działanie przeciwzapalne
  • herbata ziołowa – różne gatunki pomagają w różnych dolegliwościach, dostępne są też specjalne mieszanki, stosowane są też jako herbaty odchudzające

Jak widać, herbaty mają różnorodne zastosowanie, dlatego też można wykorzystywać je jako naturalne suplementy diety, gdyż pomagają one w różnych stanach chorobowych i pomagają chronić przed nimi organizm. Oczywiście, bardzo ważne jest też to, aby kupować herbatę dobrej jakości, ponieważ w przeciwnym przypadku zarówno jej smak, jak i działanie nie będą najlepsze.

Dużo ciekawych herbat można znaleźć nie tylko w supermarketach, ale również w sklepach, które specjalizują się w ich sprzedaży. Dostępne są one również całkowicie przez internet, dlatego można wykonać zakupy wygodnie, bez wychodzenia z domu.


Artykuły na licencjach dostarcza i publikuje Artelis.pl. Sprawdź naszą Ofertę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy łatwo wybrać baristę na wesele

Czy łatwo wybrać baristę na wesele


Autor: Daniel Gębura


Ślub to ważne wydarzenie dla każdej pary. Zorganizowanie takiego przyjęcia stawia wiele wyzwań. Trzeba znaleźć sale która będzie spełniać wszystkie oczekiwania, DJ-a lub orkiestrę potrafiącą rozruszać gości, a także baristę który jest coraz bardziej popularny na tego typu imprezach.


Dobra kawa i herbata jest nieodłączną częścią wesela ale na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej firmy dla siebie?

Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na to jakich produktów będzie używał. Kawa i inne używane artykuły muszą być dobrej jakości, każdy szanujący się barista powinien o to dbać.

Po drugie sprzęt. Mobilni bariści przeważnie są w stanie obsługiwać obszar całej Polski. Urządzenia i akcesoria które wykorzystują muszą być markowe aby dawały gwarancje niezawodności w warunkach mobilnej pracy.

Przed zweryfikowaniem produktów oraz jakości sprzętu trzeba porozmawiać z baristą. Człowiek odpowiedzialny za obsługę mobilnego baru musi być komunikatywny i sympatyczny ponieważ będzie odpowiedzialny za obsługę gości. Nikt nie chce aby na weselu kawę i herbatę podawał narzekający gbur. Oprócz dobrego wrażenia ważne jest też doświadczenie, najlepiej potwierdzone certyfikatami. Warto również na spotkaniu poprosić o kawę i ocenić samodzielnie czy barista się zna na swoim fachu.

Na pewno warto sumiennie podejść do wyboru i nie wybierać pierwszego lepszego baristy. Nie jest łatwo dokonać dobrego wyboru ale dobrej klasy fachowiec jest gwarancją zadowolenia gości.


Barista na wesele

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Usługi cateringowe – Deser przy kawie

Usługi cateringowe – Deser przy kawie


Autor: Aleksandra Pos


Celem tego artykułu jest pobudzenie Twojego apetytu i wyobraźni smakowej. Nie jesteś głodny? Jak słyszysz słowa „usługi cateringowe”, to widzisz oczyma wyobraźni kawę rozpuszczalną? Chętnie to zmienimy.


Kiedy ostatni raz brałeś udział w bankiecie, na którym podawano desery? Przypomnij sobie, co zaserwowano. Pewnie była szarlotka, serniczek i może jeszcze brownie. A gdybyś tak się znalazł przed stołem pełnym najróżniejszych smakołyków rodem z fabryki czekolady Charliego? Gdybyś mógł te wszystkie pyszności zaserwować swoim gościom? Marzenia się spełniają, czytaj dalej.

Deserki i ciasteczka

Sernik i szarlotka powinny być dopiero początkiem, a nie końcem dobrego bankietu. Co może zaserwować firma zajmująca się organizowaniem cateringów? Właściwie ograniczenie stanowi tylko wyobraźnia kucharzy i cukierników. Przecież na deser można podać mini pucharki z tiramisu czy deserek panna cotta. Na platerach można ułożyć ptysie nadziewane kremem pistacjowym i eklerki z czekoladą. Każdy lubi mascarpone i każde danie z tym włoskim serkiem smakuje znakomicie, dlatego nie zaryzykujesz, jeśli na przyjęciu w ramach cateringu zaserwujesz śmietanowy deser z mascarpone przełożony frużeliną wiśniową lub malinową i na przykład z bezą obtoczoną w białej trufli. Brzmi apetycznie? A co powiesz na kruche ciasteczka takie jak tarteletki z owocami, rogaliki z wiśnią lub budyniem? To wszystko może się znaleźć na Twoim bankiecie w ramach usługi cateringowej!

Kawa czy herbata

Organizując bankiet, nie należy bagatelizować kwestii związanych z napojami. Podanie kawy rozpuszczalnej jest oznaką braku szacunku dla gości. Na stołach powinny zostać postawione ekspresy oraz dobrej jakości herbata w torebkach lub najlepiej liściasta. Do gorących napojów w ramach usługi cateringowej powinno zostać podane mleko, cukier i cytryna. Ponadto nie wolno zapomnieć o napojach zimnych – wodzie i różnego rodzaju sokach. Jeśli impreza ma być zakrapiana alkoholem, firma cateringowa może podać szampana lub wino.

Catering, który zachwyci gości – ciężko osiągnąć taki efekt, co nie znaczy, że to niemożliwe. Zamów usługę restauracji i firmy cateringowej Jajko, a przekonasz się, że bankiet nie musi być kulinarną porażką.

Catering, który zachwyci gości – ciężko osiągnąć taki efekt, co nie znaczy, że to niemożliwe.


Zamów usługę restauracji i firmy cateringowej Jajko, a przekonasz się, że bankiet nie musi być kulinarną porażką.

Aleksandra Pos

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 26 sierpnia 2016

Poranek bez kawy dniem straconym

Poranek bez kawy dniem straconym


Autor: Piotr Kruk


Polacy w coraz większym stopniu są miłośnikami kawy. Przejawami kawowego szaleństwa jest choćby coraz lepsza świadomość odnośnie niegdyś nieznanych typów tego napoju kofeinowego i wysyp kawiarenek. Pamiętajmy jednak że pyszną kawą możemy raczyć się też w domu i pracy.


Nowy napój bogów

Moda na kawę przybrała na sile kilkanaście lat temu i trzyma się mocno. Pomagają w tym ciągle powstające klimatyczne kawiarenki i jeden z nowszych symboli amerykanizacji w postaci Starbucksa. Niezależnie od uwarunkowań zewnętrznych fakty są takie, że coraz więcej osób jest uzależnionych od przyjemności jaką jest kwadrans przy kawce. Poranek bez kawy to gwarancja gorszego wejścia w dzień i mniejszej efektywności. A żeby napić się pysznej kawy wcale nie trzeba wychodzić z domu. Wszystko jest możliwe dzięki kawiarce, czyli czajniczkowi służącemu do parzenia naszego ulubionego płynu.

Ekspresowo i tanio

Na ekspres ciśnieniowy wbrew pozorom nie trzeba wydawać zbyt wiele. Kawiarka zwana również makinetką to przyrząd, który można dostać w rozsąnej cenie i nie bać się o jego jakość. Nowoczesne makinetki są przystosowane do pracy na różnych płytach grzewczych, dzięki czemu nie musimy się obawiać o ich kompatybilność, niezależnie od tego czy posiadamy płytę ceramiczną, gazową czy też indukcyjną. Nie powinno być też problemu z dopasowaniem pojemności makinetki. Jeśli chodzi o moc kawy to oczywiście regulujemy ją przy pomocy odpowiedniej ilości gorącej wody. Własny ekspres to też możliwość choćby zrobienia late macchiato według naszych preferencji. Podstawa to zaparzenie kawy, podgrzanie mleka i późniejsze jego spienienie. Puszyste mleko wlewamy do wysokiej szklanki i czekamy sześćdziesiąt sekund i wlewamy do niego kawę. Utworzą się trzy kolorystyczna pasma, wierzchnią, białą sferę możemy udekorować posypką lub innymi dodatkami takimi, jak choćby bita śmietana. Jest to prosty przykład na to, że nawet kawa z taniego ekspresu ciśnieniowego potrafi być pyszna.

A przecież pozwala to cieszyć się smakiem naszej ulubionej wersji kawy nie tylko w kawiarenkach często oferujących niezwykle wygórowane ceny, czy w pracy, gdzie coraz częściej pojawiają się właśnie drogie i zaawansowane ekspresy do kawy. Posiadanie takiego sprzętu w domu sprawia, że nie musimy nigdzie wychodzić by napić się naszej ulubionej wersji kawy. Pamiętamy jednak oczywiście o tym, żeby nie dozować tej przyjemności zbyt często.


Tani ekspres ciśnieniowy znajdziesz w sklepie Aqua-Sanit.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 17 października 2015

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?


Autor: MileMaison.pl


Herbata to jeden z najbardziej znanych i lubianych napojów, którego spożywanie w wielu kulturach stało się tradycją, a nawet swoistym rytuałem, obrzędem odprawianym zgodnie z ustalonymi od setek, a nawet tysięcy lat zasadami. Dlaczego warto pić herbatę?


Któż z nas nie pamięta scen parzenia herbaty z japońskich filmów? Któż nie widział na wielkim ekranie rosyjskiego samowara? Któż z nas nie zna słynnego powiedzenia „five o’clock” oznaczającego nie tyleż godzinę, co symboliczną porę spędzania czasu przy herbacie przez Anglików? W wielu kulturach uważana jest ona za napar o właściwościach magicznych, a także, za eliksir młodości. Ta ostatnia nazwa szczególnie odnosi się do zielonej herbaty znanej z setek cennych związków, minerałów i innych składników, które mają dobroczynny wpływ na funkcje naszego organizmu. Herbatę odkryli Chińczycy i to oni są najstarszym narodem, który włączył ten życiodajny napój do swojej diety, a tradycja spożywania naparu w tym kraju sięga już 5000 lat.

Herbata dla zdrowia i urody

Ciemny w kolorze lub słomkowy napar o charakterystycznym aromacie to przede wszystkim kopalnia cennych związków, dzięki którym możemy poczuć się lepiej na dłużej zachować młodość. Herbata to określenie obejmujące setki mieszanek suszu – białych, czarnych, zielonych i czerwonych - przygotowywanych z różnych krzewów, z młodych lub dojrzałych liści z dodatkiem łodyg, fermentowanych, poddawanych suszeniu i innym procesom, które wydobywają jej wyjątkowe walory zdrowotne. Herbatę najlepiej pić w ceramicznym kubku, który utrzyma jej temperaturę i zarazem podniesie klimat samego spożywania naparu, dodając mu elegancji. Kubki ceramiczne w pięknych kolorach, zdobione kwiatkami, serduszkami, scenkami rodzajowymi bywają elementem codzienności, częścią odprawianego każdego dnia rytuału, dzięki któremu ta porcja zdrowia trafia do naszego organizmu wraz z przyjemnością jej picia.

Któż z nas nie miewał takiej chwili, że w momentach dużego stresu, kiedy trzeba walczyć z codziennymi problemami, z kłopotliwym klientem, upartym szefem czy krnąbrnym dzieckiem ma ochotę sięgnąć po swój ulubiony ceramiczny kubek i sączyć z niego gorący napar herbaciany? Dzięki swoim chemicznym właściwościom herbata pozwala nam się odprężyć, zrelaksować, a za sprawą zawartej w niej kofeiny odświeża umysł, poprawia samopoczucie i zmienia nastawienie do otoczenia, dzięki czemu znacznie łatwiej radzimy sobie z problemami. Prawdziwym herbacianym skarbem są antyoksydanty, które wyłapują szkodliwe wolne rodniki niszczące nasze komórki, tym samym opóźniając efekty starzenia. Tajemniczy składnik o nazwie galusan epigalokatechiny, jest aż 20 razy skuteczniejszy niż tak ceniona przez nas witamina C. Herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawałów serca, zawarte w niej polifenole obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów, hamują replikację wirusów w infekcjach, a herbaciany napar sprzyja odchudzaniu i relaksuje.

Herbata i tradycja

Spożywanie herbaty może by codzienną czynnością towarzysząc posiłkom, ale też może przekształcić się w rytuał, jak w przypadku wspomnianej Japonii czy Anglii. Napój ten pija się również w naszym kraju, a jego spożycie jest znaczne. Polacy jednak rzadko traktują herbatę, jako napar wymagający specjalnych zabiegów i tylko w niektórych kręgach koneserów, prawdziwych miłośników i znawców herbaty. W tych kręgach jest on przygotowywany zgodnie z przepisami włącznie ze ścisłym określeniem temperatury wody, czasu parzenia i obowiązkowych dodatków. Niewiele osób wie, że właściwe postępowanie podczas przygotowywania napoju pozwala wydobywać z niego najważniejsze walory, natomiast zbyt długie parzenie wpływa na napar negatywnie zarówno kontekście jego składu, jak i smaku. Prawidłowe parzenie herbaty jest uzależnione od jej gatunków, jednak wrzątku, a nawet gotowania wymaga jedynie herbata lapacho. Wszystkie pozostałe odmiany zalewa się wodą o temperaturze od 70-95 stopni i zaparza kilka minut pod przykryciem.

Prawidłowe parzenie herbaty wymaga odpowiednich naczyń. Należą do nich porcelanowe dzbanki, często dodatkowo wyposażone w specjalne zaparzacze, dzięki którym łatwo można usunąć liście pozostawiając czysty napar. Dzbanek może też mieć specjalne wbudowane sitko, odcedzające napar podczas wylewania. Piękne porcelanowe dzbanki do parzenia herbaty są nie tylko wygodne, ale i piękne, dodatkowo dodając atrakcyjności piciu tego napoju. W różnych kulturach tradycja wiąże się też ze sposobem przyrządzania herbaty oraz z naczyniami, w jakich się ją przygotowuje i podaje. Japoński rytuał wymaga specjalnego czajnika i niewielkich czarek, ale również sposobu wypijania ich zawartości. W angielskiej tradycji herbacie towarzyszyła wyjątkowo elegancka oprawa w postaci specjalnej zastawy, a napój ten był obowiązkowym poczęstunkiem dla odwiedzających gości.

Herbata na podwieczorek

Herbata nam Polakom przeważnie kojarzy się z codziennym posiłkiem i napojem podawanym do popijania kanapek, jednak w tradycji z przeszłości, a także w wielu innych kulturach ten napar nieodwołalnie łączy się z podwieczorkiem i spotkaniami towarzyskimi. Takie spotkania wymagają odpowiedniej oprawy, dlatego tam, gdzie kultywuje się ten zwyczaj w domu na wyposażeniu zawsze podostaje elegancki zestaw do herbaty. Dzbanek, kubki lub filiżanki z prowansalskiej porcelany całkowicie zmieniają oblicze picia herbaty, a serwowana na stół w takich naczyniach smakuje o wiele lepiej i pozwala cieszy się jej wyjątkowym aromatem. Herbatę pija się na wiele sposobów, dlatego również zastawa do niej jest zróżnicowana. Amatorzy czystych naparów typu Earl Grey, z dodatkiem aromatycznej bergamotki, skórek pomarańczowych i innych składników z pewnością najlepiej docenią aromat z otwartych filiżanek.

Herbata spożywana z mlekiem wymaga niewielkiego dzbanuszka, który pozwoli dozować dodatek wygodnie wlewając go do filiżanki lub kubka bez ryzyka zabrudzenia eleganckiej sukienki. Dzbanuszki do mleka są jednym z elementów wyposażenia serwisów herbacianych, lub mogą być dobrane samodzielnie. Nie można też zapomnień o konfiturach – szczególnie tych z malin, wyrabianych samodzielnie w domu i tak cenionych podczas jesiennych i zimowych przeziębień. Do serwowania konfitur znajdą się piękne szklane naczynia, które nie tylko pozwolą na wygodne umieszczenie w nich owocowego specjału, ale też będą prawdziwą ozdobą stołu. Podobne naczynia, o ciekawych kształtach i pięknym wzornictwie pomogą w zaserwowaniu miodu – kolejnego cennego dodatku smakowego do herbaty. Dodając do tego asortymentu piękne porcelanowe cukiernice, miseczki na plasterki cytryny i elegancką paterę na ciasto można być usatysfakcjonowanym nie tylko samym naparem, ale i przyjemnością delektowania się nim w pięknym otoczeniu i miłym towarzystwie. Stylowa zastawa stołowa to to, czego w domu miłośnika herbacianego napoju nie moze zabraknąć. To najlepszy i najdoskonalszy sposób na to, aby prosta z pozoru herbata stała się źródłem niezwykłych, wielozmysłowych doznań.


MileMaison.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Domowe ekspresy do kawy

Domowe ekspresy do kawy


Autor: Artykuły Specjalne


Marzycie, żeby mieć w domu ekspres do kawy? Taki, dzięki któremu można szybko przygotować smaczną kawę, a nawet latte macchiato za jednym przyciskiem. Jednak nierzadko zdarzają się sytuacje, gdy kupujący gubi się w asortymencie oferowanym przez sklepy.



Domowe ekspresy do kawy

Marzycie, żeby mieć w domu ekspres do kawy? Taki, dzięki któremu można szybko przygotować smaczną kawę, a nawet latte macchiato za jednym przyciskiem. Jednak nierzadko zdarzają się sytuacje, gdy kupujący gubi się w asortymencie oferowanym przez sklepy. Nawet, kiedy zdecyduje się już, jakie funkcje ma posiadać aparat, to okazuje się, że nadal kwestią do wyboru pozostaje producent. Oczywiście jest wiele różnych rodzajów ekspresów do kawy, poczynając od dużych maszyn używanych profesjonalnie (punkty gastronomiczne), poprzez aparaty produkowane z przeznaczeniem do biur, a kończąc na tych, do użytku domowego. To właśnie o tych ostatnich będzie ten artykuł.

Ekspresy do kawy Jura


zTjtRtN3iPk76b+b9P8BBQjtYacFHsIAAAAASUVORK5CYII=

Ta firma przede wszystkim wyróżnia się tym, że specjalizuje się tylko i wyłącznie w produkcji ekspresów do kawy. „Jura“ to szwajcarska firma, która produkuje automatyczne ekspresy do kawy od 1980 roku. Oferowany przez nią wybór aparatów jest bardzo szeroki – pozwala wybrać idealny automat według swoich potrzeb. Wszystkie automatyczne ekspresy do kawy Jura mają wbudowany młynek do mielenia kawy ziarnistej (jej wszystkich rodzajów), który automatycznie dostosowuje stopień mielenia w zależności od gatunku kawy.

Do użytku domowego przeznaczone są następujące ekspresy do kawy Jura:

l Seria IMPRESSA Z

l Seria IMPRESSA S – aparaty dość duże, ale stylowe i eleganckie;

l Seria IMPRESSA J – jedna z najbardziej atrakcyjnych pod względem wyglądu, posiadająca dotykowy ekran obsługi;

l Seria IMPRESSA F – jedna z najbardziej popularnych, której modele wyróżniają się kompaktowym i pięknym wyglądem;

l Seria IMPRESSA C – dla lubiących wyróżniający się styl, czarne; ekonomiczne pod względem zużycia energii;

l Seria ENA – wyróżnia ją kompaktowość, która jest ważna dla tych, którzy mają mało miejsca na aparat, a przy tym chcą, aby wyglądał on atrakcyjnie i stylowo;

l Seria ENA micro – najmniejszy automatyczny ekspres do kawy na świecie; minimalistyczny w stylu, ale elegancki; przygotowuje tylko jedną kawę na raz.

Większość ekspresów do kawy Jura ma szybko działający element grzejny, funkcje automatycznego czyszczenia i odkamieniania, możliwość przygotowywania różnych rodzajów kawy za jednym przyciskiem, tackę ze stali nierdzewnej, a co najważniejsze – materiały używane do ich produkcji są najwyższej jakości, a najnowsze rozwiązania technologiczne zapewniają ich niezawodność i trwałość.

Ekspresy do kawy Saeco

Firma Saeco również specjalizuje się w produkcji i sprzedaży ekspresów do kawy (należy ona do koncernu „Philips“). Aparaty te przygotowują różne rodzaje kawy za jednym przyciskiem. Mielona jest tylko taka ilość kawy, jaka potrzebna jest do przygotowania jednej porcji kawy, przy czym można regulować jej moc. We wszystkich automatach „Saeco“ montowany jest taki sam system parzenia kawy, jest możliwość zainstalowania filtra do wody, automatyczne systemy płukania i odkamieniania oraz systemy ostrzegające, np. informujące o konieczności opróżnienia pojemnika na fusy lub napełnienia zbiornika na wodę. Ponadto dzięki dyszy gorącej wody, można przygotować wrzątek na herbatę, gorącą czekoladę lub zupkę instant.

Ekspresy Saeco do użytku domowego:

l Linia Intuita – ekspresy z tej serii są łatwe w obsłudze; przygotowują wszystkie rodzaje kawy, której moc i ilość można programować; ceramiczny młynek działa szybko, cicho i równomiernie rozdrabnia ziarna;

l Minuto - cieszy nie tylko smaczną kawą parzoną ze świeżo zmielonych ziaren, ale i swoim kompaktowym rozmiarem oraz solidnym wyglądem; automatyczne funkcje płukania i odkamieniania, za jednym naciśnięciem guzika, czyszczą urządzenie, co zapewnia mu trwałość i smaczną kawę.

l Xsmall – dla tych, którzy chcą mieć dobry aparat w „dobrej” cenie; wyróżnia go nietypowy wygląd o zaokrąglonych kształtach; przy jego pomocy można przygotować wszystkie rodzaje kawy;

l Manual Espresso Poemia - półautomatyczne (kolbowe) ekspresy do kawy.

Jura i Saeco to jedni z najpopularniejszych producentów ekspresów do kawy. Oczywiście są i inni, jak np. Siemens/Bosh, Nivona czy DeLonghi. Odpowiednio zadbane, wszystkie ekspresy będą przygotowywać smaczną kawę. Różnice występują w dostępności różnych dodatkowych funkcji, sposobie spieniania mleka, szczegółach technicznych i oczywiście, a może przede wszystkim – wyglądem.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 19 września 2015

Kawa - ona ma siłę!

Kawa - ona ma siłę!


Autor: Marta Janczarek


Niektórzy piją jej szybką filiżankę przed pracą. Inni jej wręcz nie lubią. A są osoby, które picie kawy wręcz celebrują i chętnie zgłębiają o niej wiedzę. Dlaczego kawa budzi takie emocje?


Kawa wywodzi się z Etiopii i ma długą, interesującą historię. Jej odkrycie, sprowadzenie do Europy, a następnie do Polski, przebyło długą drogę, zanim stała się popularnym trunkiem, dostępnym dla każdego. Chociaż, jak wiemy, są gatunki kaw, które poprzez swój prestiż, związany z pochodzeniem i sposobem uprawy, nabywają tylko najmożniejsi znawcy.

Wyróżniamy kilka gatunków kawy, jednak najpopularniejszą jest Arabica. Oprócz tego mamy też kilka jej rodzajów - Espresso, Espresso macchiato, Caffè latte, Latte macchiato, Caffè coretto, Café noisette, Melange. Możliwości jest naprawdę sporo i musimy sami wybrać, która kawa najbardziej nam smakuje i sprawia, że się po niej dobrze czujemy. Każda z tych kaw ma inny sposób przyrządzenia i dla wielu osób stało się to pasją.

W codziennym życiu pijemy kawę, aby dostarczyła nam energii, gdy nasz organizm jest ospały i potrzebujemy dodatkowego bodźca, aby móc sprawnie funkcjonować. Pijemy ją bezrefleksyjnie, nie zastanawiając się, co nam właściwie daje jej picie. A daje całkiem sporo - zmniejsza ryzyko zachorować na różne choroby, takie jak cukrzyca czy marskość wątroby. Dodatkowo ułatwia koncentrację i przyspiesza metabolizm. Dlatego wartą ją pić, oczywiście w bezpiecznej ilości, najlepiej maksymalnie cztery filiżanki dziennie.

Są również minusy jej picia, jednak rozsądne picie kawy nie wywoła poważnych problemów z naszym zdrowiem. Najbardziej znaną dolegliwością są zaburzenia snu, rozdrażnienie i przyspieszone bicie serca. Może występować również ból żołądka. Dlatego powinniśmy sami dostosować ilość kawy do naszego organizmu, bo na każdego człowieka kawa działa inaczej. Zdecydowanie z tym napojem powinny uważać kobiety w ciąży. Zaleca się picie dwóch filiżanek dziennie, jednak dla dobra dziecka warto i tę ilość ograniczyć.


Najróżniejsze kawy można znaleźć w sieci - zobacz

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.