piątek, 17 grudnia 2010

Biała zielona...

Biała zielona...


Autorem artykułu jest Joanna Węcławska




Herbata to obecnie nie tylko napój do posiłku, to coś więcej...
...czerwona, czarna, owocowa, smakowa .... - trudno pisząc o dietach nie wspomniec o tym cesarskim napoju z Chin. Nie będzie to jednak artykuł poświęcony słynnej angielskiej herbacie z mlekiem pitej według odchodzącego już zwyczaju o piątej po południu, ale o pożytkach płynących ogólnie z picia różnych herbat.
Niemal każda sytuacja zachęca do sięgnięcia po filiżankę tego napoju. Z ogromnej oferty handlowej trudno czasami wybrac tę właściwą dla nas.
Najmniej znana, ale mająca coraz więcej zwolenników jest biała herbata. Uzyskiwana jest z nierozwiniętych, delikatnych listków zbieranych wczesną wiosną.
Zebrane listki są suszone i poddane bardzo delikatnej fermentacji.
Wymaga ona sporo pracy, ponieważ krzewy należy chronic przed słońcem, aby młode liście zbyt szybko nie nabrały zielonej barwy, a podczas obróbki nie wolno delkatnych listków uszkodzic.
Należy ona do grupy najdroższych herbat, ale zaskakuje swoimi właściwościami. Biała herbata ma delikatny, nieco srebrny odcień.
Jest ona określana mianem eliksiru młodości -zawiera naturalne polifenole powstrzymujące tworzenie się tzw. wolnych rodników, czyli zdecydowanie wpływa na opóźnienie procesu starzenia się skóry - coraz więcej kosmetyków ma z niej wyciągw swoim składzie.
Bardzo ważną właściwością tej herbaty jest jej przeciwdziałanie zmianom nowotworowym - zalecana jest szczególnie osobom, w których rodzinach są tendencje do pojawiania się tego typu chorób.
Jeśli dodamy do tego informacje, że obniża ona poziom cholesterolu, zawiera spore ilości witaminy C, a odpowiednio zaparzona dodaje energii równie dobrze jak filiżanka kawy, potrafi zlikwidowac napięcia i stresy to mamy doczynienie z napojem idealnym.
Parzenie białej herbaty wymaga od nas nieco umiejętności. Otóż, woda powinna miec temperaturę ok. 85 stopni C. Jeśli chcemy, aby napar miał własciwopści pobudzające naszą energię prarzymy ją 3-4 minuty, parzenie do 8 minut wydobywa jej właściwości uspokajające. Listki możemy parzyc trzykrotnie.
Uzysklany napar ma bardzo delkatny, lekko słodkawy smak i aromat oraz delikatny kolor o słomkowym odcieniu.

Zielona herbata jest Polakom bardziej znana, a szczególnie jej właściwości pomagające w odchudzaniu .Zebrane zielone listki herbaciane nie są poddawane fermentacji, a wysuszone w odpowiednich warumnkach zachowuje swój naturalny bogaty skład minerałów i witamin.
Co zatem znajdziemy w naparze z tej herbaty?
Otóż, zawarte są w nim witaminy B1, B2, B5,C,E., K, PP, a także: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod.
Tutaj należy zwrócic uwagę osobom mającym tendencję do anemii - picie zielonej herbaty utrudnia wchłanianie żwelaza do organizmu, toteż muszą one ograniczyc picie tej herbaty.
Chroni ona z nieco mniejszą siłą niż jej biała wersja przed nowotworami. Pobudza przemianę materii - wzmaga wydzielanie żółci, neutralizuje nadkwaśnośc, obniża poziom cholesterolu. Uwaga, ta herbata ma silne właściwości antybakteryjne - warto ją pic podczas grypy, biegunki, dobrze wpływa na zęby i kości. Ma właściwości chroniące organizm przed odkładaniem się kamieni w nerkach, wątrobie, czy też woreczku żółciowym. Oczywiście ma również właściwości opóźniające starzenie się skóry - jest składnikiem wielu kosmetyków.
Parzenie zielonej herbaty to również sztuka. Woda powinna byc przefiltrowana (miec naturalne pH), jej temperatura to 60-85 stopni - zalanie wrzątkiem niszczy wiele właściowści herbaty i powoduje, że staje się niesmaczna. Podobnie jak przy parzeniu innych odnmian napar uzyskany do 3 minut parzenia ma właściwości pobudzające, zaś do 8 minut uspokajające. Listki zielonej herbaty możemy zaprzac trzykrotnie - niektóre szkoły parzenia herbaty podpowiadają,że napar z pierwszego parzenia należy wylac, a delktowac się aromatem i smakiem z drugiego i trzeciego.

Wiele zamieszania i dyskusji wywołała czerwona herbata - Pu - Erh, nazywana często “spalaczem, a nawet mordercą tłuszczu” .
Jest to herbata, której uzyskiwanie okryte jest tajemnicą, mimo że w Chinach znana jest już ponad 1700 lat. Wiadomo, że poddawana jest lekkiej fermentacji, a także “leżakowaniu” - najszlachetniejsze odmiany trzymane są w grotach w specjalnych warunkach nawet około 60 lat. Pochodzi w zasadzie tylko z chińskiej prowincji Junan
Jest to również herbata bogata w związki mineralne, takie jak mangan, wapń, fluor. Zawiera ona olejki eteryczne i białka.
Herbata ta pomaga w zwalczaniu tłuszczu, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie,ma właściwości moczopędne, wzmacnia kości, podnosi nastrój, a także ma dobry wpływ na pamięc. Ciekawą jej właściwością jest przyspieszanie spalania alkoholu oraz oczyszczania organizmu ze skutków jego picia.
Czerwoną herbatę parzymy zalewając listki wodą o temperaturze do 95 stopni. Możemy także zalewac ją trzykrotnie. Ma ona nieco cierpki, “ziemisty” smak.

Czarna herbata jest nadal najpopularniejsza i przez to chyba mniej doceniana. Proces jej otrzymywania to cztery elementy: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenia. Ostanie badania potwierdzają, że ma ona silne właściwości antystresowe, a także chroni przed zawałami, ponieważ wyraźnie obniża krzepliwośc krwi.
Znane są wszystkim właściwości lecznicze tej herbaty w kłopotach z żołądkiem, ale tu należy uważac -osoby z nadkwasotą powinny raczej pic herbaty zielone.
Podobnie jak inne gatunki herbat, również i ta parzona do 3 minut pobudzi nasz organizm, zaś dłuższe parzenie sprawi, że wprowadzi nas w spokojny nastroj. Tej herbaty ytakże nie zalewamy wrzątkiem.

Jesienią lub na przedwiośniu warto wypic co pewien czas filiżankę aromatycznej herbaty. Latem świetnie gasi pragnienie. Jeśli chcemy wykorzystac właściwości lecznicze herbat musimy wypic jej aż 3-4 filiżanki w ciągu doby. Wszelkie dodatki typu cukier, sok, cytryna zmniejszają lub niszczą właściwości lecznicze naparu.
A jeśli chodzi o słynną angielską herbatę z mlekiem polecamy ją tylko dla “smakoszy” - ostanie badania wykazały,że mleko neutralizuje zdrowotne właściwości herbat, natomiast herbata połączona z cytryną to niezbyt zdrowa mieszanka.
Jeszcze bardzo ważna informacja dla miłośników herbaty - mimo cudownych właściwości ma herbata jeden mankament:wypłukuje z organizmu magnez, który należy uzupełnic, ponieważ jego niedobór prowadzi do dokuczliwych problemów zdrowotnych.
http://diety.pozmu.net


Niedługo dowiesz się więcej o herbacie - teraz będzie kolej na żółtą i yerba mate.
---

http://diety.pozmu.net



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Pu-erh - czerwona herbata pełna zdrowia!

Pu-erh - czerwona herbata pełna zdrowia!


Autorem artykułu jest Ania Anigra




Czerwona herbata Pu-erh, ze względu na swoje dobroczynne właściwości, nazywana jest czerwonym złotem, eliksirem cesarza, czy "mordercą tłuszczu", gdyż wspomaga walkę z nadwagą.
Do herbat czerwonych zaliczamy m.in. Rotbusch (czerwony krzew) i Rooibos-Tee, które pomagają przy alergiach, problemach skórnych, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz najbardziej znaną chińską Pu-Erh-Tee, której przyjrzymy się bliżej.

Pu-erh – królowa chińskich herbat

Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw.

Pu-erh to herbata czerwona częściowo fermentowana. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji stosowanemu w Chinach od blisko 2 tysięcy lat – zyskuje niepowtarzalny smak, charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości. Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a proces jej produkcji musi być odpowiednio długi, gdyż tylko wtedy powstają:
- flawonoidy
- związki biologicznie czynne: garbniki, alkaloidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witamina E.

Najlepsze czerwone herbaty Pu-erh dojrzewają nawet 50-60 lat.

Właściwości zdrowotne herbaty Pu-erh

Pu-erh bardzo korzystnie wpływa na organizm:
- wspomaga pracę wątroby
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga odchudzanie
- oczyszcza organizm
- pobudza procesy trawienne
- wzmacnia system odporny organizmu
- łagodzi skutki spożycia alkoholu
- pomaga w stanach depresji

Ze względu na swoje właściwości – herbata Pu-erh – nazywana jest także czerwonym złotem, eliksirem cesarza. Znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Początkowo mógł ją pić jedynie cesarz. Zwykły obywatel nie miał prawa jej nawet skosztować. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych, tajemniczych grotach.

Pu-erh – herbatka na odchudzanie bez wyrzeczeń?

Herbatę Pu-erh nazywa się "mordercą tłuszczu", gdyż wspomaga walkę z nadwagą.

Badania dowiodły, że 88% osób z dużą nadwagą, które piły regularnie 3-5 filiżanek herbaty Pu-erh traciły w ciągu miesiąca 3-10 kg przy normalnym sposobie odżywiania, a spadek wagi był długotrwały.

Jak parzyć i jak pić herbatę Pu-erh?

Pu-erh najlepiej pić po jedzeniu. Nie należy jej słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej zdrowotne właściwości.

Na jedną filiżankę używa się niepełnej łyżeczki liści Pu-Erh, zalewa wrzątkiem i pozostawia na 3-5 minut. Te same liście można zaparzać 2-3 razy. Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie.

Na rynku polskim jest wiele herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko te, które posiadają specjalny atest SANEPID- u, ponieważ trafiają się odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą się okazać szkodliwe dla organizmu. Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi.

Przy pisaniu tego artykułu pomocą służyły mi teksty zamieszczonych w serwisach Resmedica.pl i Wikipedia.pl
---

Zajrzyj do Świata Herbat



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Bajeczne cappuccino

Bajeczne cappuccino


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Cappuccino znają chyba wszyscy. To typowo włoski wymysł, kolejny włoski sposób na kawę – fantazyjny jak całe Włochy. Cappuccino wcale nie jest takie proste w przygotowaniu i żeby było prawdziwym cappuccino musi spełniać szereg norm. Przede wszystkim cappuccino składa się z trzech części: 1/3 t...
Cappuccino znają chyba wszyscy. To typowo włoski wymysł, kolejny włoski sposób na kawę – fantazyjny jak całe Włochy. Cappuccino wcale nie jest takie proste w przygotowaniu i żeby było prawdziwym cappuccino musi spełniać szereg norm. Przede wszystkim cappuccino składa się z trzech części: 1/3 to espresso, 1/3 to mleko i 1/3 to mleczna piana. Bardzo ważną, można nawet powiedzieć, że najważniejszą częścią cappuccino jest pianka mleczna. Mleczna piana przygotowywana jest w specjalny sposób i konieczny do tego jest ekspres ciśnieniowy z ramieniem, za pomocą którego ręcznie spienia się mleko. Mleczna piana powinna mieć idealnie kremowa konsystencję, bez bąbelków powietrza, jeżeli takowe w niej się znajdą to pianka bardzo szybko opada i cappuccino przestaje być tym, czym powinno. Ręczne spienianie mleka to wyższa szkoła jazdy i trzeba przyznać, że wymaga to nauki i praktyki, aby spienić mleko tak, żeby piana cappuccino wyszła idealna. Cappuccino można podawać z wieloma dodatkami smakowymi oraz ozdobnikami. Nieodłącznym dodatkiem jest czekolada, którą posypuje się piankę. Wprawny barista, czyli ekspert od parzenia i podawania kawy potrafi wyczarować na piance cappuccino różne wzory używając do tego czekolady, cynamonu oraz innych dodatków. Przygotowanie cappuccino to sztuka a smak tego fantazyjnie włoskiego napoju to prawdziwa poezja. Smak mocnego espresso złamany mlekiem i kremową wyśmienitą pianką posypaną czekoladą sprawia, że kochamy cappuccino i często sięgamy po ten aksamitnie kremowy, kawowy specjał. Prawdziwi nałogowcy i miłośnicy kawy cappuccino mają powody do radości. Mogą delektować się smakiem prawdziwego, iście włoskiego cappuccino, kiedy tylko chcą, bez konieczności wizyty w kawiarni. Wszystko to sprawiają bardzo oryginalne kawowe łakocie prosto z Włoch. Cioccafe O’Ccaffe to prawdziwe, prażone ziarenka najlepszej włoskiej kawy otulone rozpływającą się w ustach czekoladową otoczką o smaku włoskiego cappuccino. To pyszne połączenie tworzy oryginalny, włoski przysmak idealny dla łasuchów i wszystkich tych, którzy uwielbiają kuszący smak wyśmienitej kawy cappuccino.




---

Kamila Nowakowska



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Owocowe orzeźwienie

Owocowe orzeźwienie


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




„Czas na Herbatę” podpowiada jak skutecznie ugasić letnie pragnienie. Owocowe herbatki Tang i Delicious Tea podane z lodem to prawdziwa, orzeźwiająca rozkosz i owocowa uczta dla zmysłów.
Gdy lato jest w pełni a słońce praży i z nieba leje się żar człowiek myśli tylko o słodkim lenistwie i orzeźwiającym napoju chłodzącym. Dla większości mężczyzn pod pojęciem chłodzącego napoju orzeźwiającego kryje się tylko jeden napój, którym oczywiście jest piwo. Dla młodzieży napoje orzeźwiające to przede wszystkim słodkie napoje gazowane. Kobiety wybierają zazwyczaj coś lżejszego i zdrowszego jak wody mineralne lub herbaty. Jest to bardzo słuszne, ponieważ żaden lepki, słodzony napój gazowany nie ugasi pragnienia tak skutecznie jak woda lub herbata, które na dodatek są nieporównywalnie zdrowsze. Herbata Tang „Czas na Herbatę” to doskonały sposób na letnią suszę. W jej skład wchodzą same owoce, które po przygotowaniu herbaty można zjeść łyżeczką. Na mocno owocowy smak herbaty Tang składają się cząsteczki malin, wiśni, truskawek, ananasa i papai. Tang jest wyjątkowa i świetnie nadaje się dla dzieci, bo nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, tylko i wyłącznie same owoce. Letnie pragnienie ugasi także owocowa herbata Delicious Tea. W jej skład wchodzą jagody, żurawina, czarna porzeczka, skórka dzikiej róży hibiskus i owoc głogu tworząc mocno owocowy napar o głębokim czerwono-bordowym kolorze. Obie herbaty doskonale nadają się do podawania na zimno. Zmrożone nie tracą swojego owocowego aromatu, są smaczne i lekkie skutecznie gaszą pragnienie a dzięki naturalnym składnikom dodatkowym źródłem witamin. Herbatki Tang i Delicious Tea schłodzone i podawane z lodem to prawdziwie owocowe orzeźwienie - na letnie upały jak znalazł.



• Herbata Tang -„Czas na Herbatę” to zdrowy sposób na letnią suszę. Składa się z samych owoców: malin, wiśni, truskawek, ananasa i papai, które po wypiciu można zjeść łyżeczką. Tang jest doskonała dla dzieci, bo nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, tylko i wyłącznie same owoce. Schłodzona - na letnie upały jak znalazł.

Sieć „Czas na herbatę”
cena: ok. 12 PLN – 50 g

• Letnie pragnienie ugasi herbata Delicious Tea – „Czas na Herbatę”. W jej skład wchodzą jagody, żurawina, czarna porzeczka, skórka dzikiej róży hibiskus i owoc głogu tworząc mocno owocowy napar o głębokim czerwono-bordowym kolorze. Schłodzona i podawana z lodem to prawdziwie owocowe orzeźwienie.

Sieć „Czas na herbatę”
cena: ok. 11 PLN – 50 g

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Terere – czyli Yerba Mate na zimno

Terere – czyli Yerba Mate na zimno


Autorem artykułu jest Marek Skok




Czym jest Yerba, wie chyba każdy, kto odrobinę interesuje się zdrowym trybem życia. Jednak o istnieniu siostrzanego napoju – Terre, wie już dużo mniej z nas. A napój ten – zwłaszcza teraz, w okresie letnim – jest idealnym sposobem na ugaszenie pragnienia.


Dla pewności jednak wyjaśnimy krótko – Yerba Mate to roślina występująca w Ameryce Południowej, z której przygotowuje się napar herbaciany o bardzo specyficznym smaku. Działa on bardzo pobudzająco, wspomaga trawienie i pracę serca. Yerbę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!).

Terere różni się od Yerba Mate właśnie sposobem parzenia – w tym przypadku zamiast gorącej, stosujemy wodę zimną, często z dodatkiem lodu. Liście krzewu uwolnią wtedy swój ekstrakt i otrzymujemy coś analogicznego do naszej „herbaty mrożonej”, ale o bardzo odmiennym smaku i bogatszych właściwościach.

Napój Terere jest, ze względu na klimat, tradycyjnym napojem Ameryki Południowej. Suchy i gorący klimat łatwiej znieść popijając zimny orzeźwiający napój. Aby woda do zalewania napoju była odpowiednio zimna (letnia się nie nadaje!) stosowane są termosy. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie Terere podczas przerwy w pracy podczas upalnego dnia.


Zarówno Yerba, jak i Terere zawierają składniki stymulujące ludzki organizm - napoje te są więc zdrowsze od tradycyjnej dla Europejczyków kawy, czy zwykłej herbaty. Możemy więc uznać, że napój ten wspomaga w pewnym stopniu zdrowe odżywianie - a na pewno w racjonalnych ilościach nie będzie dla organizmu szkodliwym.

Z racji swego odmiennego od Yerby charakteru, do zaparzenia Terere najlepiej wykorzystać tylko wybrane i odpowiednio przygotowane gatunki krzewu. Często stosuje się też dodatki smakowe z owoców czy innych ziół, dzięki czemu mamy szerszy wachlarz smaków i nie grozi nam herbaciana nuda ;)

Nie mieszkamy co prawda w Brazylii czy Argentynie gdzie sprzedaż Yerby przekracza znacznie sprzedaż kawy, ale nasze polskie lato też potrafi zaskoczyć upałem, a wtedy Yerba Mate „na zimno” jest doskonałym wyborem, alternatywnym dla wszelkich „energy drinków”, które w odróżnieniu od niej nie zawierają tak bogatego zestawu witamin i minerałów. Zrób sobie przerwę z Terere!


---

Mateista



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl