piątek, 17 grudnia 2010

Bajeczne cappuccino

Bajeczne cappuccino


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Cappuccino znają chyba wszyscy. To typowo włoski wymysł, kolejny włoski sposób na kawę – fantazyjny jak całe Włochy. Cappuccino wcale nie jest takie proste w przygotowaniu i żeby było prawdziwym cappuccino musi spełniać szereg norm. Przede wszystkim cappuccino składa się z trzech części: 1/3 t...
Cappuccino znają chyba wszyscy. To typowo włoski wymysł, kolejny włoski sposób na kawę – fantazyjny jak całe Włochy. Cappuccino wcale nie jest takie proste w przygotowaniu i żeby było prawdziwym cappuccino musi spełniać szereg norm. Przede wszystkim cappuccino składa się z trzech części: 1/3 to espresso, 1/3 to mleko i 1/3 to mleczna piana. Bardzo ważną, można nawet powiedzieć, że najważniejszą częścią cappuccino jest pianka mleczna. Mleczna piana przygotowywana jest w specjalny sposób i konieczny do tego jest ekspres ciśnieniowy z ramieniem, za pomocą którego ręcznie spienia się mleko. Mleczna piana powinna mieć idealnie kremowa konsystencję, bez bąbelków powietrza, jeżeli takowe w niej się znajdą to pianka bardzo szybko opada i cappuccino przestaje być tym, czym powinno. Ręczne spienianie mleka to wyższa szkoła jazdy i trzeba przyznać, że wymaga to nauki i praktyki, aby spienić mleko tak, żeby piana cappuccino wyszła idealna. Cappuccino można podawać z wieloma dodatkami smakowymi oraz ozdobnikami. Nieodłącznym dodatkiem jest czekolada, którą posypuje się piankę. Wprawny barista, czyli ekspert od parzenia i podawania kawy potrafi wyczarować na piance cappuccino różne wzory używając do tego czekolady, cynamonu oraz innych dodatków. Przygotowanie cappuccino to sztuka a smak tego fantazyjnie włoskiego napoju to prawdziwa poezja. Smak mocnego espresso złamany mlekiem i kremową wyśmienitą pianką posypaną czekoladą sprawia, że kochamy cappuccino i często sięgamy po ten aksamitnie kremowy, kawowy specjał. Prawdziwi nałogowcy i miłośnicy kawy cappuccino mają powody do radości. Mogą delektować się smakiem prawdziwego, iście włoskiego cappuccino, kiedy tylko chcą, bez konieczności wizyty w kawiarni. Wszystko to sprawiają bardzo oryginalne kawowe łakocie prosto z Włoch. Cioccafe O’Ccaffe to prawdziwe, prażone ziarenka najlepszej włoskiej kawy otulone rozpływającą się w ustach czekoladową otoczką o smaku włoskiego cappuccino. To pyszne połączenie tworzy oryginalny, włoski przysmak idealny dla łasuchów i wszystkich tych, którzy uwielbiają kuszący smak wyśmienitej kawy cappuccino.




---

Kamila Nowakowska



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz