ARTISTIC TEA - Kompozycje herbaciano-kwiatowe
Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka
Wyjątkowe herbaty ARTISTIC TEA to ręcznie zwijane herbaciane kulki, z których po zalaniu gorącą wodą rozkwita przepiękny kwiat.
Herbaty artystyczne wynalezione zostały w Chinach w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Cała ich magia polega na obserwacji rozwijających się listków oraz kwiatów podczas przygotowania w szklanym naczyniu. Smak tych herbat jest bardzo jedwabisty i delikatny, a piękny spektakl rozkwitania to niezapomniane przeżycie.
W Chinach picie i parzenie herbaty zostały podniesione do rangi sztuki. Artistic Tea jest jednym z jej najbardziej wyszukanych dzieł i zarazem cenionym rarytasem. Tą unikalną herbatą częstuje się wyjątkowych gości, okazując im w ten sposób szacunek i poważanie. Już od ponad tysiąca lat w Chinach ceremonia picia herbaty to nieustanne dążenie do harmonii duszy i ciała. Filozofia, która uczy jak czyniąc dobro, realizować samego siebie, to właśnie "cza da" - droga herbaty. Jej magię można poczuć dzięki Artistic Tea!
Sposób parzenia:
Właściwy sposób zaparzania herbaty Artistic Tea jest bardzo ważny, ponieważ pozwala cieszyć się urokami niezwykłego dzieła mistrzów herbaty. Do szklanego litrowego dzbanka należy włożyć jedną herbacianą kulę, zalać wodą o temperaturze ok. 80°C i pozwolić jej zaparzać się przez 7 min. W tym czasie wraz z rodziną lub przyjaciółmi możemy obserwować jak listek po listku, płatek po płatku rozchylają się i ukazują nam kwiat w całej swojej okazałości. Natura po raz kolejny zadziwia nas tym zachwycającym zjawiskiem, kiedy to z małej kuli wyrasta piękna kolorowa kompozycja kwiatowa, która stopniowo uwalnia do naparu swoje dobroczynne składniki. Jak wiele herbat zielonych tak i tą możemy zaparzyć ponownie otrzymując jeszcze subtelniejszy smak.
Ciekawostka:
Zwijanie Artistic Tea jest w Chinach uważane za sztukę. Nawet doświadczeni w tym procesie artyści potrafią zwinąć jedynie kilka kul w ciągu godziny.
---
Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz