Kawa
Autor: Monika Lara
Kawę sporządza się z palonych, a potem mielonych i intantyzowanych ziaren rośliny nazywanej kawowiec. Najczęściej jest to gorący napój.
Kraj jego pochodzenia, to Etiopia, a w Europie ten aromatyczny napój pojawił się około szesnastego wieku. Kawa jest bardzo popularną używką na świecie. Zawiera w sobie kofeinę. Jej działanie jest pobudzające i orzeźwiające. Pomaga w przyśpieszeniu przemiany materii i poprawieniu sprawności myślenia. Ten napój zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu wolnych rodników. Nie powinno się jednak stosować kawy w zbyt dużych ilościach, aby nie zaszkodziła zdrowiu. Na świecie każdego roku zostaje wyprodukowane 6, 7 miliona ton kawy. Nazwa kawa najprawdopodobniej wywodzi się
od arabskiego słowa kahwa. Roślina, z której ziaren przyrządza się aromatyczny napój ma 500 rodzajów i 6000 odmian. Lepszy aromat i głębie smaku mają szczególnie ziarna z roślin, które rosną na terenach wyżej położonych. Im wyższe tereny tym mniejsza kwaskowość w smaku ziaren. Wynika to z wolniejszego wzrostu krzaków rośliny. Najczęściej kawę produkuje się z dwóch najbardziej znanych odmian kawy Arabica i Robusta. Arabika jest najstarszą na świecie odmianą kawy.
Cechuje ją wysoka jakość. Jest uprawiana setki lat. W jej smaku czuje się lekki kwaskowy posmak i tym różni się od drugiej odmiany. Walory Robusty zostały odkryte dopiero w dziewiętnastym wieku. Ma niezwykły smak. Ten rodzaj ma większą odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne niż Arabika co sprawia, że może rosnąć wyżej. Aby kawa była dobra w smaku trzeba zbierać odpowiednio dojrzałe owoce. Jest to bardzo ważne i nadaje temu napojowi odpowiednią jakość. Ziarna kawy Arabika można zbierać po około sześciu do ośmiu miesiącach a Robusty od dziewięciu do jedenastu. Jeżeli kawa jest dobra możemy czuć pijąc jej prawdziwy aromat. Kawa jest najczęściej uprawienia w tych częściach świata gdzie nie ma wyraźnej różnicy przy zmianach pór roku ze względu na konieczność odpowiedniego klimatu czyli w rejonach tropikalnych oraz subtropikalnych.
Warto z umiarem delektować się smakiem aromatycznej kawy, aby nie zaszkodziła zdrowiu
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz