wtorek, 17 grudnia 2019

Dobre espresso to podstawa

Dobre espresso to podstawa


Autor: Piotr Krakos


Espresso to niewielkich rozmiarów, mocna, czarna kawa z charakterystyczną pianką zwaną cremą. Kawa ta ma bardzo charakterystyczny, intensywny smak i bogaty aromat, co sprawia, że idealnie nadaje się na podstawę wielu kawowych napojów, także alkoholowych. W poniższym tekście podamy trzy przykładowe kawowe napoje.


Kawa z ekspresu

Prawidłowe zaparzenie espresso gwarantuje tylko sprzęt dobrej klasy np. ciśnieniowe ekspresy Philips czy Saeco. Technologia „od ziaren do filiżanki” gwarantuje jedyny w swoim rodzaju smak prawdziwego włoskiego espresso i sprawia, że staje się ono dostępne także w Twoim domu. Modele automatyczne mielą i przetwarzają świeże ziarna kawy, co wydobywa doskonały smak wprost do filiżanki. Ciśnieniowy ekspres do kawy pozwala dopasować kawę do swoich osobistych upodobań, a dodatkowo daje możliwość przygotowania nie tylko kawy, lecz także wielu innych napojów. Od klasycznego espresso po kremowe cappuccino i lekkie latte macchiato — możesz za każdym razem delektować się wybornym smakiem. Ekspresy do kawy opinie mają spójne i niezwykle pozytywne. To idealne urządzenie dla osób wręcz kochających pić kawę!

Przepis na Zieloną Niespodziankę

Składniki:

  • Filiżanka espresso

  • Pokruszony lód

  • 20 ml syropu miętowego

Sposób przyrządzenia:

Umieść pokruszony lód w niewielkiej szklance, dodaj syrop miętowy i na koniec wlej espresso. Możesz podawać wymieszane do jednolitego koloru, jednak większe wrażenie zrobi, jeżeli zostanie podane z wyraźnie odznaczonymi warstwami.

Przepis na Mamaccino

Składniki:

  • Filiżanka espresso

  • Szczypta cynamonu

  • Szczypta gałki muszkatołowej

  • Spienione mleko

  • Pół szklanki gorącego mleka

Sposób przyrządzenia:

Umieść kakao w filiżance. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i świeżo zaparzone espresso. Polej mlekiem i nałóż łyżeczką piankę.

Przepis na Baby Latte

Składniki:

  • Szklanka mleka z pianką

  • Pół łyżeczki trzcinowy cukru

  • Łyżeczka posiekanych migdałów

  • 10 ml syropu migdałowego

Do szklanki wsyp cukier, posiekane migdały oraz syrop migdałowy i wymieszaj łyżeczką. Ubij mleko i wlej je do szklanki. Ostrożnie pokryj piankę miksturą z syropem migdałowym i uciesz swoje dzieci słodką, bezkofeinową wersją klasycznej kawy z mlekiem.


Zaparz kawę jak barista / www.Kawiarnia.xyz

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

1 komentarz:

  1. żeby cieszyć się kawą to niezbędny jest też odpowiedni kubek, grube ścianki będą długo trzymały ciepło, a szerokie ucho ułatwi trzymanie. Można też kupić kubek na prezent dla faceta czy dziewczyny, na pewno się każdemu spodoba

    OdpowiedzUsuń