niedziela, 5 grudnia 2010

Kawa i jej zbawienne działanie

Kawa i jej zbawienne działanie


Autorem artykułu jest Alberyn




Kawa i jej oddziaływanie wykorzystywane jest przez człowieka od tysięcy lat.Owoce kawowca znane były już w pierwszym wieku przed naszą erą – zwłaszcza na terenach dzisiejszej Etiopii.

Kawa i jej oddziaływanie wykorzystywane jest przez człowieka od tysięcy lat. Owoce kawowca znane były już w pierwszym wieku przed naszą erą – zwłaszcza na terenach dzisiejszej Etiopii. Krzewy kawowca nie były uprawiane w takiej formie, jaką znamy dziś. Rosły dziko i rozprzestrzeniały się samoistnie. Z napotkanych krzewów zbierano jagody - gotowano z nich zupę, która służyła jako napój wzmacniający podczas długich wędrówek lub spożywano na surowo, jako smakowitą przekąskę. Podróże, odbywane często między miejscami oddalonymi od siebie od tysięcy kilometrów trwały tygodniami, miesiącami a czasem nawet latami. Karawany kupców pieszo przemierzały ląd – wzdłuż i w szerz. Towary przewożono zwykle pomocą zwierząt jutrzniowych lub wozów. Bardziej zamożni kupcy mogli pozwolić sobie na podróż na grzbiecie wierzchowca. Napój, a raczej wyparzony z owoców kakaowca wywar miał często zbawienny wpływ na znużonych podróżników. Podczas samej podróży ziarna kawy były żute przez podróżników, natomiast w trakcie dłuższych postojów gotowano z nich właśnie owe wywary z kawy i pito przed kolejnym etapem podróży.
Spróbujmy sobie wyobrazić długotrwała podróż, bez użycia środków transportu, jakie dostępne są dziś. Podróże wymagały od wędrowców niesamowitego hartu ducha oraz nie lada wytrzymałości. Poza standardowym problemami związanymi z podróżą (brak bieżącej wody, trudne warunki do odpoczynku) na podróżników czyhały rożne niebezpieczeństwa. Napady na karawany kupieckie były powszechnym procederem, nie zapominajmy również o przebiegłej sile matki natury.
Kawa pozwalała handlarzom utrzymać jasność umysłu, podczas przecierania szlaków do kolejnych miejsc, w których mogli wymieniać i sprzedawać swoje towary.



---

Ebooki i Artykuły, kopalnia wiedzy dla chcących żyć inaczej.
Social Media wszystko o mediach społecznościowych.
Namioty handlowe - wszystko czego podtrzebujesz w handlu.
Kawa Lavazza
Profesionalne przedłużanie rzęs



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

sobota, 4 grudnia 2010

Poznaj historię kawy

Poznaj historię kawy


Autorem artykułu jest Alberyn




Konsumpcja kawy znana jest od setek lat. Owoce kawowca były wykorzystywane już w 1 w. p.n.e. na terenach Abisynii - dzisiejszych terenach Etiopii. Wówczas, owoce kawowca były spożywane na surowo lub gotowano z nich zupę, z dodatkiem soli i masła.

Konsumpcja kawy znana jest od setek lat. Owoce kawowca były wykorzystywane już w 1 w. p.n.e. na terenach Abisynii - dzisiejszych terenach Etiopii. Wówczas, owoce kawowca były spożywane na surowo lub gotowano z nich zupę, z dodatkiem soli i masła. Najczęściej spożywano je podczas długich podróży. Były zbierane z dziko rosnących krzewów. Jedna z historii odkrycia skutków działania kawy odnosi się do starych opowieści przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Historia ta opowiada o Etiopskim pasterzu kóz o imieniu Kaldi.

Pewnego dnia, gdy kozy nie powróciły z pastwiska, roztropny pastuch wybrał się na ich poszukiwanie. Po pewnym czasie odnalazł je dziwnie zachowujące się i skaczące przy krzewach z czerwonymi jagodami. Kaldi sam postanowił spróbować tych jagód - odkrył w ten sposób pobudzające działanie owoców kawowca. Druga historia jest również podobna. Dotyczy jednak mistyka Shaikh ash – Shadhili. Podobno podczas swojej wędrówki po Afryce spotkał stado kóz dziwnie pobudzonych, skubiących liście i owoce krzewu. Znużony podróżą postanowił sam spróbować owoców z krzewu. Z zaskoczeniem stwierdził, że znużenie wielodniową wędrówką szybko minęło.

Pierwsze uprawy drzew kawowych zostały odnalezione w Jemenie. Spekulacje na temat pojawienia się kawy na terenach arabskich odnoszą się do 525 r. n.e., kiedy to doszło do kolejnego, bardzo krwawego najazdu wojsk etiopskich na te tereny. Do dziś Jemen jest krajem, który eksportuje najdroższe i najlepsze ziarna kawa.

c.d.n


---

Ebooki i Artykuły, kopalnia wiedzy dla chcących żyć inaczej.
Social Media wszystko o mediach społecznościowych.
Namioty handlowe - wszystko czego podtrzebujesz w handlu.
Kawa Lavazza
Profesionalne przedłużanie rzęs



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

piątek, 3 grudnia 2010

Historia kawą pisana...

Historia kawą pisana...


Autorem artykułu jest Alberyn




Każda kawa ma swoją historię, tak jak i każda historia ma swoją kawę.
Historia Polski w XVII wieku urozmaiciła się o nowy rodzaj napoju – mocnej i czarnej, jak piekło kawy.


Początkowo panował przesąd, że jej wartości mogą przyczynić się do ciężkich chorób i wprowadzać w stany maniakalne. Z czasem, kiedy jej popularność obiegła cała Europę,stała się ulubionym napojem i nieodzownym elementem eleganckich spotkań większości Europejczyków, także i Polaków.Wiadomo, że jej wielkim miłośnikiem był Jan III Sobieski oraz Bohdan Chmielnicki.


„Moda na kawę” zrodziła się w Gdańsku. Do tego miejsca, położonego najbliżej portu dostarczana była statkiem z dalekich mołdawskich zakątków, głównie od wojowniczych Turków, którzy podbijali obce ziemie i przejmowali ich dobra materialne. Pierwsze kawiarnie nazywano „kafehauzami”. Szybko zdobyły tylu miłośników, iż zapomniano o wcześniejszych napominaniach o jej rzekomych wartościach trujących. Co więcej, w książkach medycznych zaczęto publikować informacje o jej zbawiennym działaniu na przewód pokarmowy. W połowie XVIII wieku pojawiła się pierwsza monografia dotycząca kawy, spisana przez orientalistę i jezuickiego misjonarza. Polubili ją Adam Czartoryski, Ignacy Krasicki.
Nie znając jeszcze metod picia kawy, początkowo spożywano ją sote – czarną w cukrem lub bez. Z czasem zaczęto eksperymentować , dodawać mleko, śmietankę a nawet sól. Polacy, w piciu kawy doszli do takiej perfekcji, iż w całej Europie zasłynęła mocna kawa „po polsku”, pita z tłustą i słodką śmietanką. Później zaczęto dodawać do kawy cykorię. Niedługo później we Włocławku otwarto pierwszą fabrykę kawy zbożowej, która wybierana była głównie przez tych, których nie było stać na kawę z prawdziwych ziaren, droższą i trudną w zdobyciu.
Coraz bardziej popularne stawały się również kawiarenki, które z czasem przekształciły się w lokale klubowe. Kawa spopularyzowała spotkania w ciągu dnia, szczególnie upodobały ją sobie młode arystokratki, które spotykały się w kafehausach i delektowały się kawą przywożoną z najdalszych zakątków ziemi.



---

Ebooki i Artykuły, kopalnia wiedzy dla chcących żyć inaczej.
Social Media wszystko o mediach społecznościowych.
Namioty handlowe - wszystko czego podtrzebujesz w handlu.
Kawa Lavazza
Profesionalne przedłużanie rzęs



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

czwartek, 2 grudnia 2010

W czym najlepiej serwować herbatę lub kawę?

W czym najlepiej serwować herbatę lub kawę?


Autorem artykułu jest Strefa2A




Kawę lub herbatę pijemy na co dzień lub podajemy ją podczas organizowanych przez nas przyjęć zaproszonym gościom. Jak podać ciepły napój elegancko i gustownie? Jak podać gorący napój aby utrzymał swoją temperaturę i aromat podczas miłego wieczornego spotkania przy świecach lub biesiady w ogrodzie?

Serwowanie kawy lub herbaty w eleganckich, porcelanowych dzbankach nie wymaga dyskusji. Na rynku jest ogromny wybór szklanych lub porcelanowych dzbanków. Mają przeróżne kształty i wymiary. Każdy może kupić taki dzbanek taki, jaki mu się spodoba. Gorąco polecam dzbanki z podgrzewaczami, bo są uniwersalne. Można w nich podawać napoje na krótkie spotkanie bez korzystania z podgrzewacza. Podgrzewacz można wykorzystać, gdy spotkanie jest długie i zależy nam, aby herbata nie wystygła zbyt szybko. W podgrzewaczach najczęściej stosuje się specjalne świeczki, które są tanie i można je kupić w każdym sklepie gospodarstwa domowego i nie tylko.


Jednak przy wielu okazjach można serwować kawę lub herbatę nie tylko w porcelanowych lub szklanych dzbankach z pogrzewaczami lub bez. Dziś chciałabym polecić wspaniałe dzbanki izolowane lub termosy próżniowe. Dzbanki izolowane omówmy na przykładzie dzbanka o dźwięcznej nazwie Cosy Manto. COSY MANTO to piękny dzbanek holenderskiej marki Bredemeijer z serii Cosy® Manto. W pełni nowoczesny w kształcie, porcelanowy dzbanek z drugą ścianką ze stali nierdzewnej. Pomiędzy obiema ściankami znajduję się filcowy ocieplacz. Podwójne ścianki i ocieplacz pozwalają utrzymać temperaturę i aromat herbaty odpowiednio długo. Do dzbanka dołączony jest stalowy filtr do zaparzania herbaty. Najczęściej pojemność dzbanka to 1,0 lub 1,5 litr. Dzbanek można nabyć w różnych wersjach: stal polerowana z białym uchwytem lub stal polerowana z czarnym uchwytem. W ofercie są również dzbanki ze stali satynowej. W naszej ofercie posiadamy dzbanki o rożnych kształtach i pojemnościach.


Inną formą podawania napojów zarówno ciepłych jak i zimnych są termosy próżniowe. Świetnie nadają się do serwowania napojów podczas biesiad w ogrodzie. I znowu zaprezentuję korzyści płynące z korzystania z termosów próżniowych na przykładzie eleganckiego termosu wyprodukowanego przez niemiecką firmę Beem. ELEGANCE, bo tak nazywa się termos próżniowy, który chcę zaprezentować wykonany jest ze stali szlachetnej (18/10), ma podwójne ścianki, które zapewnią odpowiednią temperaturę kawy lub herbaty przez długi czas. Obie ścianki termosu wykonane są z lakierowanej stali nierdzewnej. Zewnętrzna ścianka polakierowana jest najwyższej, jakości farbą akrylową odporną na wysokie temperatury (do 170O). Otwór do nalewana napoju jest zabezpieczony przed owadami za pomocą mechanizmu zamykającego. Konstrukcja zapewniająca minimalny spadek temperatury (ok.1,8°C na godzinę) Chromowany, wygodny uchwyt. Beem daje 2 lata gwarancji. W ofercie mamy termosy w różnych kolorach i pojemnościach.




---

Strefa2A



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

środa, 1 grudnia 2010

Poznaj historię kawy cz.2

Poznaj historię kawy cz.2


Autorem artykułu jest Alberyn




Historia o tym, jak rozwijała się kultura spożywania i uprawy kawy jest jedną z największych i najbardziej romantycznych historii w dziejach ludzkości. Jej początek można odnaleźć w Afryce, a dokładniej w Etiopii, w prowincji ''Kaffy'', która jest uważana prawdopodobnie za jej ojczyznę.

Kawa od siedemnastego wieku znana była pod nazwą Mocha - nazwa pochodziła od miasta, z jakiego była wysyłana do różnych zakątków świata. W owym czasie było to jedno z najbardziej aktywnych miast w świecie arabskim. Stanowił również główny port na drodze morskiej do Mekki. Pierwsze kawiarnie, powstałe w Mekce zostały nazywane "Kaveh Kanes''. Rozprzestrzeniły się w bardzo szybkim tempie po całym świecie arabskim i odniosły coraz to większe sukcesy na tamtejszych terenach. Były luksusowo urządzone i każda z nich miała indywidualny charakter. Arabskie kawiarnie szybko stały się centrami działalności opozycji politycznej, gdzie debatowano nad poprawą obecnej sytuacji, czy to politycznej czy społecznej. Były bardzo popularne, mimo, że przez władze masowo tłumione.

Arabowie prowadzili bardzo restrykcyjną politykę w aspekcie wywożenia ziaren kawy, gdyż kawa nie mogła być uprawiana w żadnym innym miejscu. Ziarna kawy pozbawione zewnętrznych warstw pozostawały bezużyteczne jako nasiona. W takiej a nie innej formie sprzedawano ziarna kawy innowiercom, czyli kupcom spoza świata arabskiego. Był to doskonały sposób, aby zachować monopol na handel kawą.

Ciekawostką może być wiadomość, że pierwszy sklep z kawą (kawiarnia) otworzono w Konstantynopolu między 1453 a 1471 rokiem (niektórzy mówią 1475). Wiadomo, że do Imperium Otomańskiego kawę sprowadzono z Jemenu. Pierwszą powstałą kawiarnię a raczej sklep z kawą nazwano ''Kiva Han''. Co godne uwagi sklep istnieje do dziś, na jednej z brukowanych uliczek Istambułu, nazywanego niegdyś Konstantynopolem.

Cdn.


---

Ebooki i Artykuły, kopalnia wiedzy dla chcących żyć inaczej.
Social Media wszystko o mediach społecznościowych.
Namioty handlowe - wszystko czego podtrzebujesz w handlu.
Kawa Lavazza
Profesionalne przedłużanie rzęs



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl