piątek, 17 grudnia 2010

Owocowe orzeźwienie

Owocowe orzeźwienie


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




„Czas na Herbatę” podpowiada jak skutecznie ugasić letnie pragnienie. Owocowe herbatki Tang i Delicious Tea podane z lodem to prawdziwa, orzeźwiająca rozkosz i owocowa uczta dla zmysłów.
Gdy lato jest w pełni a słońce praży i z nieba leje się żar człowiek myśli tylko o słodkim lenistwie i orzeźwiającym napoju chłodzącym. Dla większości mężczyzn pod pojęciem chłodzącego napoju orzeźwiającego kryje się tylko jeden napój, którym oczywiście jest piwo. Dla młodzieży napoje orzeźwiające to przede wszystkim słodkie napoje gazowane. Kobiety wybierają zazwyczaj coś lżejszego i zdrowszego jak wody mineralne lub herbaty. Jest to bardzo słuszne, ponieważ żaden lepki, słodzony napój gazowany nie ugasi pragnienia tak skutecznie jak woda lub herbata, które na dodatek są nieporównywalnie zdrowsze. Herbata Tang „Czas na Herbatę” to doskonały sposób na letnią suszę. W jej skład wchodzą same owoce, które po przygotowaniu herbaty można zjeść łyżeczką. Na mocno owocowy smak herbaty Tang składają się cząsteczki malin, wiśni, truskawek, ananasa i papai. Tang jest wyjątkowa i świetnie nadaje się dla dzieci, bo nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, tylko i wyłącznie same owoce. Letnie pragnienie ugasi także owocowa herbata Delicious Tea. W jej skład wchodzą jagody, żurawina, czarna porzeczka, skórka dzikiej róży hibiskus i owoc głogu tworząc mocno owocowy napar o głębokim czerwono-bordowym kolorze. Obie herbaty doskonale nadają się do podawania na zimno. Zmrożone nie tracą swojego owocowego aromatu, są smaczne i lekkie skutecznie gaszą pragnienie a dzięki naturalnym składnikom dodatkowym źródłem witamin. Herbatki Tang i Delicious Tea schłodzone i podawane z lodem to prawdziwie owocowe orzeźwienie - na letnie upały jak znalazł.



• Herbata Tang -„Czas na Herbatę” to zdrowy sposób na letnią suszę. Składa się z samych owoców: malin, wiśni, truskawek, ananasa i papai, które po wypiciu można zjeść łyżeczką. Tang jest doskonała dla dzieci, bo nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, tylko i wyłącznie same owoce. Schłodzona - na letnie upały jak znalazł.

Sieć „Czas na herbatę”
cena: ok. 12 PLN – 50 g

• Letnie pragnienie ugasi herbata Delicious Tea – „Czas na Herbatę”. W jej skład wchodzą jagody, żurawina, czarna porzeczka, skórka dzikiej róży hibiskus i owoc głogu tworząc mocno owocowy napar o głębokim czerwono-bordowym kolorze. Schłodzona i podawana z lodem to prawdziwie owocowe orzeźwienie.

Sieć „Czas na herbatę”
cena: ok. 11 PLN – 50 g

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Terere – czyli Yerba Mate na zimno

Terere – czyli Yerba Mate na zimno


Autorem artykułu jest Marek Skok




Czym jest Yerba, wie chyba każdy, kto odrobinę interesuje się zdrowym trybem życia. Jednak o istnieniu siostrzanego napoju – Terre, wie już dużo mniej z nas. A napój ten – zwłaszcza teraz, w okresie letnim – jest idealnym sposobem na ugaszenie pragnienia.


Dla pewności jednak wyjaśnimy krótko – Yerba Mate to roślina występująca w Ameryce Południowej, z której przygotowuje się napar herbaciany o bardzo specyficznym smaku. Działa on bardzo pobudzająco, wspomaga trawienie i pracę serca. Yerbę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!).

Terere różni się od Yerba Mate właśnie sposobem parzenia – w tym przypadku zamiast gorącej, stosujemy wodę zimną, często z dodatkiem lodu. Liście krzewu uwolnią wtedy swój ekstrakt i otrzymujemy coś analogicznego do naszej „herbaty mrożonej”, ale o bardzo odmiennym smaku i bogatszych właściwościach.

Napój Terere jest, ze względu na klimat, tradycyjnym napojem Ameryki Południowej. Suchy i gorący klimat łatwiej znieść popijając zimny orzeźwiający napój. Aby woda do zalewania napoju była odpowiednio zimna (letnia się nie nadaje!) stosowane są termosy. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie Terere podczas przerwy w pracy podczas upalnego dnia.


Zarówno Yerba, jak i Terere zawierają składniki stymulujące ludzki organizm - napoje te są więc zdrowsze od tradycyjnej dla Europejczyków kawy, czy zwykłej herbaty. Możemy więc uznać, że napój ten wspomaga w pewnym stopniu zdrowe odżywianie - a na pewno w racjonalnych ilościach nie będzie dla organizmu szkodliwym.

Z racji swego odmiennego od Yerby charakteru, do zaparzenia Terere najlepiej wykorzystać tylko wybrane i odpowiednio przygotowane gatunki krzewu. Często stosuje się też dodatki smakowe z owoców czy innych ziół, dzięki czemu mamy szerszy wachlarz smaków i nie grozi nam herbaciana nuda ;)

Nie mieszkamy co prawda w Brazylii czy Argentynie gdzie sprzedaż Yerby przekracza znacznie sprzedaż kawy, ale nasze polskie lato też potrafi zaskoczyć upałem, a wtedy Yerba Mate „na zimno” jest doskonałym wyborem, alternatywnym dla wszelkich „energy drinków”, które w odróżnieniu od niej nie zawierają tak bogatego zestawu witamin i minerałów. Zrób sobie przerwę z Terere!


---

Mateista



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Hawajski raj O'Ccaffe

Hawajski raj O'Ccaffe


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Wyprawa na Hawaje to podróż do prawdziwego raju na ziemi. Wymaga jednak przebycia 13,5 tysiąca kilometrów, wolnego czasu i niemałych środków. Jeżeli którykolwiek z tych powodów sprawia, że nie możesz się tam udać spraw, żeby Hawaje przybyły do Ciebie…

Hawaje to jeden z najpiękniejszych archipelagów naszego globu, istny raj na ziemi! Cudowne miejsce wypoczynku o niezmiennej pogodzie i idealnym klimacie. Wszystko jest tam wyjątkowe i egzotyczne, wspaniała, dzika przyroda, niezliczone gatunki bajecznie kolorowych kwiatów, oszałamiające bogactwo natury, która hojnie wyposażyła ten rajski archipelag w przepiękne, zapierające dech w piersiach krajobrazy. Doliny porośnięte niemalże dziewiczymi, często nietkniętymi ludzką stopą lasami, majestatyczne wulkany, bajkowe wodospady, egzotyczne zwierzęta i piękne, szerokie piaszczyste plaże smagane falami Oceanu Spokojnego…Na samą myśl można się zapomnieć i zanurzyć w słonecznych hawajskich marzeniach. Nic dziwnego, że Hawaje niezmiennie przyciągają turystów z całego świata, każdy z nas chciałby znaleźć się tam i chociaż przez chwilę znaleźć się w raju. Niestety Hawaje położone są prawie 13,5 tysiąca kilometrów od naszej stolicy a wyprawa na te bajeczne wyspy dla wielu z nas jest niedościgłym marzeniem. Marzyciele, miłośnicy hawajskiego raju świetnie radzą sobie poddając się małym lub większym hawajskim przyjemnościom tu, na miejscu. Możliwości jest naprawdę wiele, można oddać się baz reszty hawajskiej modzie, czyli kwiecistym wzorom i zwiewnym materiałom. W dość prosty sposób można zorganizować hawajską imprezę we własnym ogródku wykorzystując dostępne hawajskie gadżety, czyli parasolki do drinków i hawajskie naszyjniki z kolorowych, wyciętych z materiału lub bibuły kwiatów. Także hawajskie desery, i przysmaki w hawajskim stylu, niekoniecznie skomplikowane i trudne w przyrządzeniu mogą przybliżyć rajskie klimaty. Jeżeli masz ochotę na hawajskie klimaty zaserwuj sobie egzotyczną kawę „Hawajski raj O’Ccaffe”. Prosty przepis, chwila przygotowań pozwolą na wyczarowanie prawdziwie hawajskiej uczty dla zmysłów.
„ Hawajski raj O’Ccaffe”

Na jedną porcję:
50 ml esencji zaparzonej kawy O’Ccaffe
100 ml mleka 3.2 %
20 ml likieru ananasowego
20 ml likieru kokosowego
Dodatki: bita śmietana, ananasy w plasterkach lub kawałeczkach, kolorowa posypka, wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody zaparz mocną kawę - esencję, oddziel fusy i poczekaj, aby przestygła. Następnie dodaj likiery ananasowy oraz kokosowy, zalej zimnym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Przelej kawę do przeźroczystych dużych kieliszków, możesz dodać kilka kostek lodu. Kawę należy ozdobić bitą śmietaną w sprayu, wetknąć w nią kawałeczki ananasa, posypać wiórkami kokosowymi i kolorowa posypką.
Podstawą kawowego „ Hawajskiego raju O’CCAFFE” jest kawa O’CCAFFE GRAN BAR CREMAROMA. To doskonała, mieszanka ziaren Arabiki i Robusty rodem z Włoch. Ma intensywny smak oraz wyjątkowo głęboki i bogaty aromat, który oczarowuje zmysły. Można ją zaparzać zarówno w sposób tradycyjny jak i w ekspresie.

Dystrybutor: P.P.H.U M&J
Opakowanie: 1000 g
Cena: ok. 44 zł


---

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:)



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Hawaje we własnym ogródku

Hawaje we własnym ogródku


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




„Czas na Herbatę” przedstawia hawajski pomysł na towarzyskie lato. Hawajskie przysmaki, hawajski poncz i kilka hawajskich gadżetów to prosty przepis na wyjątkowe spotkanie towarzyskie, które na długo pozostanie w pamięci zaproszonych gości.
Lato to czas biwaków, spotkań, odpoczynku i przede wszystkim relaksu na świeżym powietrzu. Pogoda sprzyja, więc bez względu na to czy relaksujemy się na wyjeździe czy we własnym ogródku lub na działce, warto zorganizować imprezę i zaprosić na nią przyjaciół lub towarzyszy letniego wypadu. Impreza na świeżym powietrzu to świetny pomysł na letnie spędzenie wolnego czasu w dobrym towarzystwie. Jeżeli chcesz zorganizować taką imprezę nie musisz wkładać wiele wysiłku w przygotowania szczególnie te kulinarne. Lato sprzyja grillowaniu, a przygotowanie uczty grillowej nie jest czasochłonne. Dobrym pomysłem na imprezowy napój jest poncz. Poncz to mrożony lub gorący napój alkoholowy rodem z Indii W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny, dowolnego owocu oraz wina, teraz poncz przygotowuje się z różnych alkoholi i dodatków. Napój ten jest bardzo popularny we Włoszech, Hiszpanii i Francji. Poncz przygotowuje się od razu dla większej liczby osób i podaje w wazie z chochelką. Letnią porą mrożony poncz jest idealnym napojem orzeźwiającym nie dość, że świetnie smakuje to podany w szklanej misie z dodatkiem owoców i lodu doskonale się prezentuje. Oto przepis na poncz „ Hawajskie Delicje”. Istotnym składnikiem tego ponczu jest herbata „Hawajskie Delicje” z herbaciarni „Czas na Herbatę”. Jest to czarna herbata z kawałeczkami papai i ananasa. Jej wyraźny owocowy, tropikalny smak nadaje i wypełnia smak ponczu. Zawarte w niej kawałki owoców warto oddzielić po zaparzeniu od fusów i dodać je potem do wazy z ponczem.

150 ml mocnej herbaty – Hawajskie Delicje „ Czas na Herbatę”
100 ml soku ananasowego
200 g kawałków ananasa
sok z jednej cytryny
80 ml rumu
1 butelka czerwonego wina
50 ml sherry
100 g cukru

Włóż ananasa do misy ponczowej i polej sherry. Zostaw na 2 godziny. Zaparz mocną herbatę „Hawajskie Delicje” „Czas na Herbatę” oddziel fusy. Do misy ponczowej dodaj herbatę i cukier, czerwone wino, rum oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Rozłóż na wierzchu kawałki ananasa i dodaj lodu.

Poncz „Hawajskie Delicje” może być inspiracją do zorganizowania hawajskiej imprezy. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka hawajskich gadżetów, takich jak parasolki do drinków i hawajskie naszyjniki z kolorowych, wyciętych z materiału lub bibuły kwiatów. Możesz także poprosić gości o odpowiednie stroje np. hawajskie koszule w kwiatki i klapki. Taka letnia hawajska impreza na pewno pozostanie na długo w pamięci wszystkich przyjaciół i gości.


• „Hawajskie Delicje” to czarna herbata o letnim, tropikalnym smaku. Zawiera kawałeczki ananasa i papai, które łącząc się z delikatnym smakiem nektaryny tworzą prawdziwie hawajską kompozycję smakową. Można ja podawać tradycyjnie albo z lodem jako letni napój orzeźwiający, lub dodać do ponczu jako herbacianą bazę nadającą owocowego, letniego smaku.

Sklepy i stoiska „Czas na herbatę”
cena: 7,10 PLN – 50 g

---

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:)



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Domowe lody dla letniej ochłody

Domowe lody dla letniej ochłody


Autorem artykułu jest Kamila Nowakowska




Herbata to nie tylko gorący napar, letnią porą może być orzeźwiającym napojem mrożonym, bazą galaretki lub lodów domowej roboty. Dzięki herbacie można wyczarować naprawdę niebanalne i pyszne desery, wystarczy tylko znaleźć czas…”Czas na Herbatę”.


Czy wiesz, że przygotowanie lodów domowym sposobem wcale nie jest czasochłonne ani trudne? Nie wymaga także ogromnego doświadczenia a z odrobiną fantazji pozwala wyczarować desery lodowe w wielu niebanalnych smakach. Przygotowując lody w domu, masz wpływ na to, co się w nich znajdzie, jakie dodatki wzbogacą smak lodów i przede wszystkim, jaka będzie ich kaloryczność. Możesz wybrać czy podstawą lodów będzie śmietana kremówka czy odtłuszczony jogurt i mleko, czy posłodzisz je cukrem czy użyjesz do tego słodziku. Możliwości są tak naprawdę nieograniczone. Aby nadać domowym lodom wyjątkowego smaku, warto jako bazę smakową przygotować esencję ulubionej herbaty. Doskonałe na letnie orzeźwienie są przygotowane domowym sposobem lody miętowo czekoladowe, których podstawą jest esencja herbaty „After Eight” z herbaciarni „Czas na Herbatę”. „After Eight” to czarna herbata o miętowo orzeźwiającym i jednocześnie czekoladowo uwodzącym aromacie. Wyjątkowe połączenie czekolady i mięty, składa się na naprawdę niebanalny smak herbaty „After Eight”. Oto przepis na herbaciane lody „After Eight” w wersji lżejszej, w której większość śmietany została zastąpiona jogurtem.

Lody After Eight
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 30 ml - esencji herbaty „After Eight” – „Czas na Herbatę”
- pokruszona gorzka czekolada

Wykonanie
Pokrusz czekoladę, oddziel żółtka od białek, następnie żółtka utrzyj z ¾ szklanki cukru na puszystą masę, wymieszaj ze szklanką jogurtu naturalnego. Białka ubij na sztywną pianę, pół szklanki śmietany kremówki schłodź, po czym również ubij. Białka, śmietanę i ¾ pokruszonej czekolady dodaj do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszaj, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Pamiętaj żeby mieszać lody co jakiś czas. Przed podaniem posyp lody resztą pokruszonej czekolady.

Domowe lody After Eight to świetny pomysł na lekki, chłodzący deser. Przy przygotowywaniu domowych lodów należy pamiętać o tym, że konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników, ale przede wszystkim od sposobu mrożenia. Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie, gdy przy ściankach tworzy się twardsza warstwa. Kilkakrotne mieszanie w trakcie zamrażania jest niezwykle ważne, aby uzyskać gładką konsystencję lodów.

• „After Eight” ze sklepu herbacianego „Czas na Herbatę” to czarna herbata o miętowo orzeźwiającym i jednocześnie czekoladowo uwodzącym aromacie. Wyjątkowe połączenie czekolady i mięty, składa się na niezwykły smak herbaty „After Eight”.

Sklepy, stoiska „Czas na herbatę”
cena: ok. 8 PLN – 50 g
www.herbata.net

---

PR SOLUTION & NOA MARKETING



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl