sobota, 17 października 2015

Domowe ekspresy do kawy

Domowe ekspresy do kawy


Autor: Artykuły Specjalne


Marzycie, żeby mieć w domu ekspres do kawy? Taki, dzięki któremu można szybko przygotować smaczną kawę, a nawet latte macchiato za jednym przyciskiem. Jednak nierzadko zdarzają się sytuacje, gdy kupujący gubi się w asortymencie oferowanym przez sklepy.



Domowe ekspresy do kawy

Marzycie, żeby mieć w domu ekspres do kawy? Taki, dzięki któremu można szybko przygotować smaczną kawę, a nawet latte macchiato za jednym przyciskiem. Jednak nierzadko zdarzają się sytuacje, gdy kupujący gubi się w asortymencie oferowanym przez sklepy. Nawet, kiedy zdecyduje się już, jakie funkcje ma posiadać aparat, to okazuje się, że nadal kwestią do wyboru pozostaje producent. Oczywiście jest wiele różnych rodzajów ekspresów do kawy, poczynając od dużych maszyn używanych profesjonalnie (punkty gastronomiczne), poprzez aparaty produkowane z przeznaczeniem do biur, a kończąc na tych, do użytku domowego. To właśnie o tych ostatnich będzie ten artykuł.

Ekspresy do kawy Jura


zTjtRtN3iPk76b+b9P8BBQjtYacFHsIAAAAASUVORK5CYII=

Ta firma przede wszystkim wyróżnia się tym, że specjalizuje się tylko i wyłącznie w produkcji ekspresów do kawy. „Jura“ to szwajcarska firma, która produkuje automatyczne ekspresy do kawy od 1980 roku. Oferowany przez nią wybór aparatów jest bardzo szeroki – pozwala wybrać idealny automat według swoich potrzeb. Wszystkie automatyczne ekspresy do kawy Jura mają wbudowany młynek do mielenia kawy ziarnistej (jej wszystkich rodzajów), który automatycznie dostosowuje stopień mielenia w zależności od gatunku kawy.

Do użytku domowego przeznaczone są następujące ekspresy do kawy Jura:

l Seria IMPRESSA Z

l Seria IMPRESSA S – aparaty dość duże, ale stylowe i eleganckie;

l Seria IMPRESSA J – jedna z najbardziej atrakcyjnych pod względem wyglądu, posiadająca dotykowy ekran obsługi;

l Seria IMPRESSA F – jedna z najbardziej popularnych, której modele wyróżniają się kompaktowym i pięknym wyglądem;

l Seria IMPRESSA C – dla lubiących wyróżniający się styl, czarne; ekonomiczne pod względem zużycia energii;

l Seria ENA – wyróżnia ją kompaktowość, która jest ważna dla tych, którzy mają mało miejsca na aparat, a przy tym chcą, aby wyglądał on atrakcyjnie i stylowo;

l Seria ENA micro – najmniejszy automatyczny ekspres do kawy na świecie; minimalistyczny w stylu, ale elegancki; przygotowuje tylko jedną kawę na raz.

Większość ekspresów do kawy Jura ma szybko działający element grzejny, funkcje automatycznego czyszczenia i odkamieniania, możliwość przygotowywania różnych rodzajów kawy za jednym przyciskiem, tackę ze stali nierdzewnej, a co najważniejsze – materiały używane do ich produkcji są najwyższej jakości, a najnowsze rozwiązania technologiczne zapewniają ich niezawodność i trwałość.

Ekspresy do kawy Saeco

Firma Saeco również specjalizuje się w produkcji i sprzedaży ekspresów do kawy (należy ona do koncernu „Philips“). Aparaty te przygotowują różne rodzaje kawy za jednym przyciskiem. Mielona jest tylko taka ilość kawy, jaka potrzebna jest do przygotowania jednej porcji kawy, przy czym można regulować jej moc. We wszystkich automatach „Saeco“ montowany jest taki sam system parzenia kawy, jest możliwość zainstalowania filtra do wody, automatyczne systemy płukania i odkamieniania oraz systemy ostrzegające, np. informujące o konieczności opróżnienia pojemnika na fusy lub napełnienia zbiornika na wodę. Ponadto dzięki dyszy gorącej wody, można przygotować wrzątek na herbatę, gorącą czekoladę lub zupkę instant.

Ekspresy Saeco do użytku domowego:

l Linia Intuita – ekspresy z tej serii są łatwe w obsłudze; przygotowują wszystkie rodzaje kawy, której moc i ilość można programować; ceramiczny młynek działa szybko, cicho i równomiernie rozdrabnia ziarna;

l Minuto - cieszy nie tylko smaczną kawą parzoną ze świeżo zmielonych ziaren, ale i swoim kompaktowym rozmiarem oraz solidnym wyglądem; automatyczne funkcje płukania i odkamieniania, za jednym naciśnięciem guzika, czyszczą urządzenie, co zapewnia mu trwałość i smaczną kawę.

l Xsmall – dla tych, którzy chcą mieć dobry aparat w „dobrej” cenie; wyróżnia go nietypowy wygląd o zaokrąglonych kształtach; przy jego pomocy można przygotować wszystkie rodzaje kawy;

l Manual Espresso Poemia - półautomatyczne (kolbowe) ekspresy do kawy.

Jura i Saeco to jedni z najpopularniejszych producentów ekspresów do kawy. Oczywiście są i inni, jak np. Siemens/Bosh, Nivona czy DeLonghi. Odpowiednio zadbane, wszystkie ekspresy będą przygotowywać smaczną kawę. Różnice występują w dostępności różnych dodatkowych funkcji, sposobie spieniania mleka, szczegółach technicznych i oczywiście, a może przede wszystkim – wyglądem.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 19 września 2015

Kawa - ona ma siłę!

Kawa - ona ma siłę!


Autor: Marta Janczarek


Niektórzy piją jej szybką filiżankę przed pracą. Inni jej wręcz nie lubią. A są osoby, które picie kawy wręcz celebrują i chętnie zgłębiają o niej wiedzę. Dlaczego kawa budzi takie emocje?


Kawa wywodzi się z Etiopii i ma długą, interesującą historię. Jej odkrycie, sprowadzenie do Europy, a następnie do Polski, przebyło długą drogę, zanim stała się popularnym trunkiem, dostępnym dla każdego. Chociaż, jak wiemy, są gatunki kaw, które poprzez swój prestiż, związany z pochodzeniem i sposobem uprawy, nabywają tylko najmożniejsi znawcy.

Wyróżniamy kilka gatunków kawy, jednak najpopularniejszą jest Arabica. Oprócz tego mamy też kilka jej rodzajów - Espresso, Espresso macchiato, Caffè latte, Latte macchiato, Caffè coretto, Café noisette, Melange. Możliwości jest naprawdę sporo i musimy sami wybrać, która kawa najbardziej nam smakuje i sprawia, że się po niej dobrze czujemy. Każda z tych kaw ma inny sposób przyrządzenia i dla wielu osób stało się to pasją.

W codziennym życiu pijemy kawę, aby dostarczyła nam energii, gdy nasz organizm jest ospały i potrzebujemy dodatkowego bodźca, aby móc sprawnie funkcjonować. Pijemy ją bezrefleksyjnie, nie zastanawiając się, co nam właściwie daje jej picie. A daje całkiem sporo - zmniejsza ryzyko zachorować na różne choroby, takie jak cukrzyca czy marskość wątroby. Dodatkowo ułatwia koncentrację i przyspiesza metabolizm. Dlatego wartą ją pić, oczywiście w bezpiecznej ilości, najlepiej maksymalnie cztery filiżanki dziennie.

Są również minusy jej picia, jednak rozsądne picie kawy nie wywoła poważnych problemów z naszym zdrowiem. Najbardziej znaną dolegliwością są zaburzenia snu, rozdrażnienie i przyspieszone bicie serca. Może występować również ból żołądka. Dlatego powinniśmy sami dostosować ilość kawy do naszego organizmu, bo na każdego człowieka kawa działa inaczej. Zdecydowanie z tym napojem powinny uważać kobiety w ciąży. Zaleca się picie dwóch filiżanek dziennie, jednak dla dobra dziecka warto i tę ilość ograniczyć.


Najróżniejsze kawy można znaleźć w sieci - zobacz

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 31 maja 2015

Krótka historia kawy

Krótka historia kawy


Autor: Krzysztof Mroczko


Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Różne są jej rodzaje, sposoby podawania. Ale jaka była historia tego napoju?


Kawa pochodzi z półwyspu Arabskiego, napary przyrządzane z palonych ziaren kawowca rozpowszechniali początkowo Beduini, prowadzący koczowniczy tryb życia. Kiedy w XV wieku tereny te stały się miejscami handlu prowadzonego z innymi częściami Imperium Osmańskiego, miasto o nazwie Mokka stało się portem, skąd kawa rozpoczęła swój pochód do międzynarodowej sławy i powszechnego uznania. Początki, jak to zazwyczaj bywa, nie były łatwe.

Właściwości pobudzające, jakimi charakteryzuje się kawa, często budziły sprzeciwy i otwartą niechęć. Uznawano kawę za napój będący używką podobną do alkoholu, szkodliwą dla zdrowia. Sprzeciwy zgłaszali również religijni ortodoksi, tak muzułmanie jak i ci wywodzący się z kręgów chrześcijaństwa. Kiedy jednak zorientowano się, że picie kawy nie szkodzi w wykonywaniu obowiązków w pracy, ugięto się przed faktami. Nie bez znaczenia był zapewne także i aspekt finansowy, bo popyt na kawę wzrastał, a wraz z nim dochody ludzi zajmujących się sprzedażą kawy. Imperium Osmańskie stało się głównym beneficjentem nowej mody.

Szybko zaczęły również powstawać pierwsze kawiarnie, w Stambule otwarto taki lokal już w połowie XVI wieku. Przybywający do stolicy imperium cudzoziemcy szybko docenili nowy dla nich napój. Włosi pierwsi sprowadzili kawę do Europy. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu lat powstały kawiarnie w wielu europejskich miastach. Najbardziej znane kawiarnie znajdują się w Wiedniu, który z picia kawy uczynił modną rozrywkę, niejako przy okazji tworząc kanony picia kawy.

Kawa w Polsce

Przyjęliśmy wierzyć, że kawę po raz pierwszy do Polski sprowadził dopiero Jan III Sobieski, zdobywając sporą ilość kawy w postaci łupu wojennego po zwycięskiej bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Nie jest to jednak prawda, kawę serwowano już wcześniej, wszak cały wiek XVII mieliśmy kontakty z Turcją. Początkowo kawa była napojem dość drogim i stąd przeznaczonym jedynie dla szlachty i arystokracji. W XVIII wieku kawa powoli stawała się coraz bardziej powszechna, z całą pewnością pili ją mieszczanie i rzemieślnicy. Kawę początkowo pito jedynie czarną, później dopiero zaczęto dodawać dodatki w rodzaju cukru, mleka lub słodkiej śmietany.

W wieku dwudziestym kawa rozpowszechniła się na wszystkie warstwy społeczne, a kawiarniane życie stawało się nieodłącznym elementem życia towarzyskiego. Dziś nadal modne jest spotykanie się w kawiarniach.


Preparaty ziołowe, naturalne preparaty, herbatki ziołowe i inne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy znasz rodzaje herbaty?

Czy znasz rodzaje herbaty?


Autor: Krzysztof Mroczko


W Japonii picie herbaty jest rytuałem, swymi korzeniami sięgającym starożytności. Picie tego napoju stanowi całą filozofię, na której opiera się kultura japońska. Herbata prawdopodobnie pochodzi z górskich szczytów Chin. Od stuleci znana jest na całym świecie, wciąż walcząc z kawą o prymat najpopularniejszego na świecie napoju.


Odmian herbaty jest wiele, najprościej ograniczyć się do charakterystyki poszczególnych odmian posługując się kolorem. Wyróżnić można herbatę czarną, zieloną, czerwoną, białą i żółtą. Każdy z kolorów charakteryzuje się nie tylko odmienną barwą naparu, ale także sposobem przygotowania liści.

Herbata czarna

Herbata czarna jest najbardziej oksydowana spośród wszystkich gatunków herbat. Jej cechą charakterystyczną jest mocny napar, intensywny zarówno w kolorze jak i smaku. Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty można zaliczyć między innymi takie odmiany: Ceylon, Earl Grey, Yunnan i Lapsang souchong.

Herbata zielona

O ile wciąż najbardziej rozpowszechnioną herbatą jest jej czarna odmiana, herbata zielona coraz mocniej podbija świat zachodni. Swoją rosnącą popularność zawdzięcza przede wszystkim badaniom naukowym, które wciąż próbują potwierdzić jej dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Regularne picie zielonej herbaty miało by między innymi być skuteczne w zapobieganiu raka, zwłaszcza raka jelita grubego. Teorie te nie znajdują jak dotąd potwierdzenia, wiadomo na pewno jedynie to, że picie zielonej herbaty pomaga w różnego rodzaju dietach regulujących masę ciała. Wśród wielu odmian zielonej herbaty, warto wyróżnić przede wszystkim te pochodzące z Japonii, między innymi Matcha i Sencha.

Herbata czerwona

Herbata ta zawdzięcza swoją barwę dodatkowym procesom fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan. Bardzo silny smak i zapach to nie jedyne cechy tej herbaty. Dodatkowe zabiegi, jakimi poddana została herbata, pozwala przechowywać ją bez straty jakości nawet kilkadziesiąt lat, co jest niemożliwe w przypadku innych rodzajów herbaty. Najsłynniejszą z czerwonych herbat jest herbata Pu-erh.

Herbata biała

Herbata powstaje z młodych pączków, które zebrano zanim zaczęły się rozwijać, wczesną wiosną. Dlatego też jej wywar ma delikatną słabą barwę. Z uwagi na unikalny charakter tej herbaty jej ceny są najwyższe spośród wszystkich.

Herbata żółta

Ten rodzaj herbaty powstaje jedynie w Chinach, gdzie uważana jest za najbardziej wykwintną spośród wszystkich. Przygotowuje się podobnie jak białą, z tą różnicą, że wysuszone liście poddaje się procesowi fermentacji nieenzymatycznej.

Niezależnie od tego, jaką herbatę najchętniej wybieramy na co dzień, warto pamiętać o tym, że istnieją inne gatunki, które z całą pewnością są warte spróbowania.


Zioła i naturalne preparaty na każdą kieszeń.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Dlaczego warto pić kawę zbożową?


Autor: Krzysztof Mroczko


Kawa zbożowa dobrze znana jest każdemu. Czy jednak nadaje się do picia tylko dla dzieci i osób w podeszłym wieku? Kawa zbożowa jest tak dobra dla naszego zdrowia, że powinien pić ją każdy, niezależnie od wieku.


Kawa zbożowa przywędrowała na polskie ziemie z Prus, gdzie była kawą przeznaczoną dla mniej zamożnych warstw społecznych, które nie mogły sobie pozwolić na picie kawy sprowadzanej z zagranicy. Wytwarzana z palonych ziaren żyta, pszenicy lub cykorii, była po prostu znacznie tańszym produktem. W okresie wojen była także popularnym substytutem kawy arabskiej. Po dziś dzień niektórzy, zwłaszcza osoby pamiętające jeszcze czasy „przejściowych trudności w zaopatrzeniu” kawę zbożową traktują często jako marny substytut kawy prawdziwej. To nieco mylne pojęcie, bo tego rodzaju kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Kawa zbożowa od dawna jest polecana przez wielu lekarzy i dietetyków. Ziarna zbóż zawierają niezwykle cenny błonnik, który jest bardzo korzystny dla organizmu. Szczególnie polecana jest osobom na diecie, bowiem tego rodzaju napój nie zawiera zbyt wielu kalorii, a dodatkowo wspomaga pracę jelit, co dzieje się dzięki wspomaganiu aktywności mikroflory jelitowej. Zwiększone w ten sposób przyspieszenie procesu przemiany materii znacznie ułatwiają trawienie.

Kawa zbożowa to również bogate źródło witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, dodatkowo wpływają korzystnie na wygląd skóry i włosów. Magnez, również obecny w kawie z palonych ziaren zbóż, to kolejny cenny dla organizmu składnik, bez którego utrudnione jest prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiedzialnego za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowo-mięśniowych.

W bardzo prosty sposób można dodatkowo wzmocnić chłonność cennych dla naszego organizmu składników kawy zbożowej. Wystarczy dodać do niej odrobinę mleka, a zawarte w niej mikroelementy i minerały będą jeszcze lepiej przyswajalne przez organizm. Z tego też względu picie kawy zbożowej zalecane jest dzieciom. Najmłodsi mający problem z przyswajaniem mleka również dzięki filiżance popularnej "zbożówki" przyzwyczają swój organizm do spożywania produktów mlecznych.

Dziś kawa zbożowa jest powszechnie dostępna w wielu wersjach, w tym torebkowej i rozpuszczalnej. Nierzadko producenci, wśród których największe marki to „Inka” i „Anatol”, wzbogacają swoje produkty o dodatki smakowe, na przykład wanilię.


Kawy ziołowe, naturalne leki przeciwzapalne i inne preparaty ziołowe do kupienia we Wrocławiu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.