Historia parzenia zielonej herbaty sięga pięciu tysięcy lat wstecz i wiążą się z nią przeróżne legendy. Jedna z nich, najpopularniejsza, mówi o pradawnym władcy Chin, któremu listek herbaty wpadł do gotującej się wody, przeznaczonej do spożycia. Cesarz, który cenił sobie wszelkie nowości, skosztował naparu i od razu go polubił.
Ze względu na połączenie substancji o mocnym działaniu, jak polifenole i kofeina, oraz mikroelementów i witamin zawartych w zielonej herbacie, spożywanie jej wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Ma ona wiele zalet, z których nie każdy zdaje sobie sprawę. Najważniejsze z nich to właściwości pobudzające, zwiększające dodatkowo koncentrację. Kolejne, bardzo ważne w obecnych czasach i związane z problemem nadwagi w krajach rozwiniętych, to właściwości odchudzające. Podczas picia tego naparu substancje zawarte w zielonej herbacie przyczyniają się do przyspieszenia spalania tłuszczy. Zielona herbata pomoże również przy detoksykacji organizmu, czyli oczyszczaniu organizmu z toksyn, a nawet złagodzi objawy spożycia alkoholu. Spożywanie zielonej herbaty ma ponadto właściwości terapeutyczne oraz przeciwdziała rozwojowi chorób, jak zawał serca czy nadciśnienie.
Aby wydobyć z zielonej herbaty wszystkie te rewelacyjne właściwości, należy ją odpowiednio zaparzyć. Zaleca się zalewanie herbaty wodą o temperaturze około 60 - 80 stopni Celsjusza, a nie, jak to ma miejsce w przypadku czarnej herbaty, wrzątkiem. Czas parzenia zielonej herbaty to 2 - 3 minuty, co ma ogromne znaczenie dla smaku i koloru.
Świeżo zaparzoną zieloną herbatę podaje się w filigranowych filiżankach, kamiennych czajniczkach lub po prostu w zwyczajnych szklankach, ale niezależnie od sposobu podania i serwowania, jest ona zawsze istotnym elementem w procesie dbania o zdrowie.
Zielona herbata daje bez wątpienia większego kopa niż kawa po turecku (sypana) z dwóch czubatych łyżek. Sprawdziłem na sobie. Niemniej jednak chodzi tu o smak i goryczkę + ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńzielona herbata jest smaczna i zdrowa, stosuję ją na zmianę z żelem aloesowym do picia
OdpowiedzUsuńzielona herbata to idealne uzupełnienie posiłku. zawiera dużo antyoksydantów, jest bardzo zdrowa. mam wygodą dietę z dowozem, ale zawsze ją uzupełniam o zdrowe napoje
OdpowiedzUsuńdo herbaty można dodawać też zdrowe substancje słodzące, które podbiją ich smak np. syrop glukozowy w sklepie online, czy popularny erytrol
OdpowiedzUsuńzielona herbata czy ostre przyprawy z pewnością wspomogą oczyszczenie organizmu i proces odchudzania. mi bardzo pomagają też sesje w saunach nowoczesnych na podczerwień. zauważyłam że sesja po treningu wzmaga jego efekty, a przy tym pozwala się zrelaksować
OdpowiedzUsuńzielona herabat faktycznie wspomaga odchudzanie, ale jak będziemy zajadać się słodyczami to i dwa litry napoju nie wystarczą ;) na śniadanie: masło migdałowe, chude sery i wędliny. na obiad: rzeczy gotowane na parze lub pieczone bez tłuszczu, na kolację tak samo. z przekąsek zrezygnować lub wybrać owoce i warzywa
OdpowiedzUsuńsypana zielona herbata, do tego miód z jabłkiem i mamy przepyszny, rozgrzewający i wzmacniający odporność napój idealny na jesień i zimę :D można dorzucić też plasterek cytryny lub mandarynki, imbiru startego lub w kawałku, jak również przyprawy piernikowej
OdpowiedzUsuńlubię zieloną herbatę ale jednak biała jest zdecydowanie lepsza :D taka herbata Cesarska Perła to po prostu poezja smaku :D delikatna, bez goryczki, za to z posmakiem jaśminu <3 zdecydowanie moja ulubiona opcja :D
OdpowiedzUsuńile i jakiej konkretnie herbaty trzeba pić dziennie by zobaczyć efekty odchudzające? suknia wybrana, sala weselna zarezerwowana a moja waga nagle poszła do góry i muszę szybko zrzucić trzy kilogramy. może macie jakieś inne porady?
OdpowiedzUsuń